Az alkotmányügyi bizottság ülésén az utolsó pillanatban leállították a dohánytermékek idei és jövő évre tervezett adóemelését – ennek eredményeként az állam 20 milliárd forintnyi adóbevételtől esett el a tömeges elbocsátások és költségvetési szigorítások időszakában. “A dohánylobbi erősebb volt” jelentette ki az alkotmányügyi bizottság Fidesz-es elnöke, Balsai István. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet arra buzdítja az aktív polgárokat, hogy közérdekű adatigénylés formájában tudakolják meg az Alkotmánybíróság jövendő tagjától, vajon pontosan hogyan is befolyásolta a döntését a dohánylobbi.

 

Küldje el az alábbi levelet Balsai Istvánnak, az Alkotmányügyi Bizottság elnökének!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Címzett: istvan.balsai@parlament.hu, tasz@tasz.hu 

Tárgy: Közérdekű adatigénylés

Szöveg:

Az Alkotmányügyi Bizottság elnökének

Tisztelt Elnök Úr! 

A sajtóból tudomást szereztem arról, hogy az Alkotmányügyi Bizottság az utolsó pillanatban módosította a dohánytermékek idei és jövő évi adóját, így az állam 20 milliárd forint adóbevételtől esett el.

Szeretnék tájékozódni az ügyben, ezért arra kérem az Elnök Urat, hogy a következő kérdéseket a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. Törvény 19-20. §-ai alapján szíveskedjen megválaszolni:

1. Kérem, hogy tájékoztassanak arról, hogy ki, illetve milyen szervezet működött közre a módosító javaslat kidolgozásában!

2. Kérem, hogy tájékoztassanak arról, hogy a Bizottság vagy bármely tagja felé a dohányipar képviselői (gyártó cégek, Magyar Dohányipari Szövetség) kezdeményezett-e találkozót, illetve sor került-e ilyen találkozóra! 

3. Kérem, hogy küldjék meg részemre a módosító javaslat előkészítésével kapcsolatos összes bizottsági dokumentum másolatát, beleértve a Bizottság által készített- és a külső forrásból származó anyagokat!

Adatigénylésem a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 19-20.§-ain alapul, kérem, hogy ennek megfelelően jelen közérdekű adatokra vonatkozó megkeresésemnek 15 napon belül tegyen eleget. 

Üdvözlettel:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Mi a baj a bizottság döntésével?

Magyarország a világelsők közé tartozik a tüdőrák miatti halálozások arányában, a felnőtt lakosság 36 százaléka dohányos, és az utóbbi években katasztrofálisan megnőtt a dohányzás a fiatal nők körében is (18-35 évesek: 48 százalék). Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a dohányzás visszaszorításának egyik fő eszköze a dohánytermékere kivetett adó növelése: a becslések szerint 10 százalékos árnövelés akár 8 százalékkal csökkentheti a dohányzást az alacsony- és közepes jövedelmi kategóriába tartozó országokban. 

A kormány azonban ahelyett, hogy hathatós lépéseket tenne a dohányzás visszaszorítására, mintha mindent elkövetne a dohánylobbi érdekeinek megőrzésére. Az Alkotmányügyi Bizottság döntése 20 milliárd forint adóbevétellel tette szegényebbé a költségvetést abban az időszakban, amikor a társadalom legelesettebb, legkiszolgáltatottabb tagjait azoktól a állami juttatásoktól is megfosztják, amelyek a családfenntartás minimumát jelenthetik, és az egészségügyi ellátás komoly forráshiánnyal küzd. A döntés eredményeként ráadásul Magyarországon lesz a legolcsóbb a cigaretta ára az egész Európai Unióban – ez pedig a dohánypiac bővüléséhez és nem szűküléséhez vezet. Olvassa el a módosító javaslatot!

Mi értelme van levelet küldeni?

Ez a levél annyiban több egy egyszerű tiltakozó levélnél, hogy az állam képviselői közérdekű adatigénylésre kötelesek reagálni: vagy 8 napon belül megtagadni a választ, vagy 15 napon belül megválaszolni a kérdést. Amennyiben az adatigénylésre való választ Balsai elnök úr megtagadja, vagy nem hajlandó megfelelően megválaszolni, a TASZ pert indít az összes adatigénylő képviseletében.

Az információszabadság biztosítja a közhatalmi szervek tevékenységének és a közpénzek felhasználásának átláthatóságát. A polgárok csak kellő információk birtokában tudnak részt venni a közéletben: megfelelő tájékozottság a véleménynyilvánítás és a választójog alapfeltétele. Ahogy az Alkotmánybíróság találóan rámutatott, „a nyilvánosság próbája nélkül az állam a polgáraitól elidegenedett gépezetté válik, működése kiszámíthatatlanná, előreláthatatlanná, kifejezetten veszélyessé válik, mert az állam működésének átláthatatlansága fokozott veszélyt jelent az alkotmányos szabadságokra.”

 

Legolvasottabb hírek

2016. február 3. szerda

Az érettségi szabályozás 1997 óta egészen 2016. január 22-éig biztosította, hogy a kéttannyelvű és a nemzetiségi nyelven is oktató középiskolák minden tanulója idegen nyelven illetve nemzetiségi nyelven tehessen érettségi vizsgát. Ez a lehetőség azokra is vonatkozott, akik az iskola tanulójaként nem vettek részt az idegennyelvű vagy nemzetiségi oktatásban. A Kormány azonban idén január 23-ától egy rendeletmódosítással eltörölte az utóbbi tanulók számára rendelkezésre álló lehetőséget – nem felmenő rendszerben, hanem azonnali hatállyal, még a február 15-ei érettségi jelentkezési határidő előtt. Tanulók százai maradhatnak hoppon, akik éveken keresztül az idegen vagy nemzetiségi nyelvű érettségi készültek. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ezért azombudsmanhoz és az oktatási jogok biztosához fordult.

2016. január 20. szerda

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) egy nemzetközi kezdeményezés magyarországi partnereként a telekommunikációs eszközöket használókat fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet. A jogvédők a mobiltelefon-használatot, online levelezést és böngészést biztonságosabbá tevő alkalmazásokat gyűjtötték össze a nopara.org honlapon; ugyanitt Edward Snowden személyes üzenete, illetve közérthető szöveges és multimédiás felvilágosító tartalmak is várják az érdeklődőket.

2007. október 19. péntek

Két és fél év pereskedés után, idén tavasszal a Legfelsőbb Bíróság mondta ki, hogy a BRFK köteles a részünkre a Budapesten működő, a rendőrség által működtetett közterületi térfigyelő kamerák adatait kiadni. A kamerák elhelyezkedése, illetve a kamerákkal kapcsolatos üzemeltetési, pénzügyi, technikai, jogi, személyzeti, valamint a lakosság tájékoztatására, a rendszerek ellenőrzésére vonatkozó információk mind közérdekű adatok.

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

A kérdéses adateltitkolás egyben BTK tényállás is. Jelenleg három ilyen feljelentést futtatok, egész rendes sikerrel.
Nem mindegy, hogy simogatjuk Balsait, vagy pofán vágjuk egy szeneslapáttal.:-)
Van egy jogerős ítéletem, a feljelentést adatvédelmi szakértő tette a BKV ellen, ha valakit érdekel...

Semmi akadálya nincs a bírósági és BE párhuzamos indításának.

 Tisztelt Keszthelyi úr!

Kétségtelen, hogy a büntetőeljárásnak is lehet helye, azonban a TASZ nem szokott közérdekű adatos ügyekben feljelentést tenni. A büntetőjog a jogrendszerben ún. "ultima ratio" szerepet tölt be, csak végső esetben kell az általa biztosított eszközökhöz nyúlni. Célszerűbb a hatékony polgári eljárásjog keretein belül maradni, mert az sokkal több teret biztosít az adatigénylő jogi érveinek kifejtésére - szemben a büntetőjoggal.

TASZ

Nagyon Örülök ennek a kezdeményezésnek!
Engem is felháborított a híre annak , hogy a gohányterm. utáni adó tervezete egyik pillanatról a másikra köddé vált.
Megvették Őket kilóra , most meg lapítanak!

Hajrááá!!!

kár volt kiírni melyik törvényt kell módosítani , holnaptól visszamenőleg májusig eltörlik és amnesztiát adnak, akinek épp kell.

Nagyon Örülök ennek a kezdeményezésnek!
Engem is felháborított a híre annak , hogy a dohánytermékek utáni adó tervezete egyik pillanatról a másikra köddé vált.
Megvették Őket kilóra , most meg lapítanak!

Kíváncsi vagyok , hogy ezt most megint milyen hülyeséggel próbálják majd megmagyarázni ?

Hajrááá!!!

Egy ismerősöm említette, hogy belelátása van a kormányzati és közigazgatási munkába, a sok töketlen fityisznyik "tevékenykedésébe". Ő mondta, hogy ha a szocik nokiás dobozban vitték a pénzt, akkor ez a mocsok bagázs 100 colos plazmatévés dobozban lopja ki a javainkat! A fenti eset gyönyörűen példázza ezt! Vesszen zorbán és a teljes rezsimje!

Nekem meg egy ismerősöm említette, hogy belelátása van a tevékenységedbe. Ő mondta, hogy egy ócska, unalmas, suttogó propagandát terjesztő bérkommentelő vagy. :)

(Ettől még lehet, hogy lopnak. Az is lehet, hogy többet. Viszont hogy te teljesen hülye vagy a kérdéshez, az nem lehet, hanem biztos.)

A levelet elküldtem ennek a senkiházinak!
Annyit módosítottam rajta, hogy a megszólításból kivettem a "Tisztelt" szót, mert én ezt a senkiházit nem tisztelem! A végéről pedig kivettem az "üdvözlettel-t", mert ez a senkiházi nem méltó arra, hogy én üdvözöljem! Üdvözölje őt az a sok zorbán fan, aki ezt a rezsimet a nyakunkra ültette!

Érdekelne az ügy, de TASZ-ban minimálisan se bízok...

Oldalak

Segítségre van szükségem!

Támogatni akarom!