A TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság nyílt levélben fordult az igazságügyi és rendészeti miniszterhez, a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez és a legfőbb ügyész helyetteséhez a zavargások miatti előzetes letartóztatások ügyében.

A MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG ÉS A TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT

NYÍLT LEVELE

Dr. Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter,
Dr. Lomniczi Zoltán a Legfelsőbb Bíróság elnöke és
Dr. Belovics Ervin legfőbb ügyész helyettes
részére

 Tisztelt Miniszter Úr, tisztelt Elnök Úr, tisztelt Legfőbb Ügyész-helyettes Úr!

 A Magyar Helsinki Bizottság növekvő aggodalommal figyeli azokat a sokasodó beszámolókat, amelyek szerint a zavargásokkal összefüggésben olyan személyek is előzetes letartóztatásba kerülnek, akiknek az esetében meggyőzőnek tűnő bizonyítékok szólnak az ellen, hogy erőszakos cselekményekben vettek részt.

 Tudjuk, a kiélezett helyzetben az intézkedő rendőrök számára esetenként rendkívül nehéz elkülöníteni a zavargásokban tevőlegesen, illetve pszichikai bűnsegédként részt vevő személyeket az érdeklődőktől, vagy a hazafelé tartó egyszerű járókelőktől. Az azonban már egyértelműen elvárható a nyomozó hatóságoktól és az ügyészségtől, hogy a gyanúsítottak őrizetének három napja alatt kellő alapossággal megvizsgálva az egyes ügyeket, csak azokban az esetekben kezdeményezzenek előzetes letartóztatást, amelyekben az minden kétséget kizáróan szükségesnek mutatkozik.

 Az előzetes letartóztatást elrendelő bíróságoknak kötelességük, hogy érdemben és az adott ügy egyedi körülményeinek figyelembevételével vizsgálják meg, hogy valóban fennállnak-e az előzetes letartóztatás elrendelésének okai, és ne tegyenek automatikusan pecsétet az ügyészi indítványra.

 Az ügyészség által közölt adatok szerint eddig 35 esetből 34-ben előzetes letartóztatást, egyben pedig házi őrizetet rendeltek el a bíróságok. Ez a 100 százalékos „találati arány” megítélésünk szerint inkább nyugtalanító: a zavargások helyszínén nehéz helyzetben cselekvő rendőrök nyilvánvalóan nem minden esetben lehettek képesek tökéletes bizonyossággal kiszűrni az utcán tartózkodók közül az erőszakos cselekmények elkövetőit.

 A mai napon a Magyar Helsinki Bizottsághoz fordult egy édesanya, akinek egy drog-prevenciós tevékenységet folytató civil szervezetnél dolgozó, büntetlen előéletű gyermekét azért vették őrizetbe, mert miközben hazafelé tartott, túl közel került egy, a rendőröket részegen szidalmazó hőzöngőhöz. A fiatalembert a saját verzióját alátámasztó, igen meggyőző bizonyítékok ellenére 30 napra előzetes letartóztatásba vették. A védelem érveire az eljáró bíróság a letartóztatást elrendelő határozatában semmilyen módon nem reagált.

 Az édesanya levelében a következőket írta: „A fiam liberális gondolkozású, messzemenően toleráns, az agresszió minden formáját kerülő, mélységesen humánus fiatalember. Kétségkívül elkövetett egy komoly hibát: rosszkor rossz helyen volt.  Ha ezért három napra fogdába zárják, anyaként fáj érte a szívem, de elfogadom a helyzet rendkívülisége miatt. De arra legrosszabb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ilyen súlyos és igazságtalan következményei lehetnek annak, hogy arra jártak, ahol mások valóban agresszív cselekedetekre vetemedtek. Megértem, hogy a mostani nagyon kényes és veszélyes helyzetben a rendőrség határozott fellépése minden magyar állampolgár érdekét szolgálja, az ezzel együtt járó túlkapások, vagy tévedések viszont emberek életét törhetik derékba. Kérem Önöket, a rendelkezésükre álló eszközökkel segítsenek, hogy ez ne következzen be.”

Tisztelt Miniszter Úr, tisztelt Elnök Úr, tisztelt Legfőbb Ügyész-helyettes Úr!

 A Magyar Helsinki Bizottság ugyanezt kéri Önöktől: tegyék meg a lehetséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a törvény szigora valóban csak azokra sújtson le, akik arra rászolgáltak, és hogy az előzetes letartóztatást, mint a személyi szabadságot legsúlyosabban korlátozó kényszerintézkedést csak olyan esetekben alkalmazzák, amikor arra valóban szükség van.

 

 Budapest, 2006. szeptember 22.

 Tisztelettel:

Kőszeg Ferenc                                             dr. Schiffer András    
elnök                                                            ügyvivő
Magyar Helsinki Bizottság                            Társaság a Szabadságjogokért

 

 A nyílt levélre kapott válaszok:

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium válasza

 A Legfelsőbb Bíróság válasza

 A Legfőbb Ügyészség válasza

 

 1. csabesz23    

     2006-09-27

Tisztelt Tasz!

Egy kicsit elképedve olvasom ezt a levelet. "Rendőri túlkapás." Hát hogy is mondjam, kicsit elmosojodok rajta. Eddig nem szimpatizáltam nagyon a rendőrökkel, de nem is ítéltem, vagy szoltam meg őket.
Nem vagyok az a típus aki ott van a politikában, nem is érdekel. Az év nagy részét külföldön töltöm, nincs időm politizálni.
Múlt hét hétfőn viszont láttam a képeket a tévéből, újságokból, meg sajnos egyik barátom autója is áldozatúl esett ezeknek a macskakővel sétálló "ártatlan bámészkodóknak." Teljes mértékben egyetértek a rendőrséggel. Szerintem ebben a helyzetben senki, de senki se képes kiszűrni azt hogy ki az aki csak ott van, és ki az aki balhézik. Még talán önök sem, bármennyire könnyű 25-ször megnézni a felvételeket a videóról, és megállapítani, hogy jéé ez "nem csinált semmit", mert lehet hogy akkor tényleg nem csinált semmit. Mért nem inkább azokat képviselik akiknek ezek az "árttlan járókelő" betörték a szélvédőjét, és most futkosshat a pénzéért. Mert a biztosító nem fizet. De elhihetik az a macskakővel felfegykerkezett "járókelő" sem. Az utobbi napokban csak azt lehet hallani, hogy senki nem csinált az ég adta világon semmit. Akkor kérdem én, mitől gyulladt ki az a hat vagy hét autó, és mitől keletkezet az a 200 milliós nagyságrendű kár a MTV épületében. Amit persze nem az "ártatlan bámészkodók" fognak kifizetni, hanem maguk meg én akik tényleg nem voltunk ott, mert hát mi nem akartunk balhézni. Inkább elkerültük, inkább tv-ből figyeltük, hogy még véletlenül se keveredjünk bele. Mert hát őszintén, mért megy egy balhé közepére az aki semmit nem akar csinálni. Végre érzem azt hogy igen is szükségünk van rendőrségre, végre érzem azt hogy csinálnak is valamit. Hozzáteszem, hogy ha hadják őket csak akkor tudnak lépni a jövőben is. Mert hát az a fiatalember aki állarcal és kalapáccsal "sétál" az Andrássy úton, és utánna azt mondja, hogy ő csak kiváncsiságból járkált ott, ne várják tőlem hogy mellette álljak ki, és azt mondjam: igen rendőri túlkapás történt.  
Édesanyám kedden sírva hivott fel, hogy fél, de elhihetik nem a rendőröktől, meg nem azoktól akik eddig is azon a környéken sétálgattak, hanem ettől az undorító gusztustalan csőcseléktől. Igazából édesanyám csak akkor nyugodott meg amikor már érezte hogy a rendőrség úgy ahogy a helyzet magaslatán van.
Kérdezem én, akkor melyik a jobb. Éljünk félelemben, érezzük inkább azt hogy tök mindegy hogy van rendőrség úgy sem tehet semmit, mert vannak olyan emberek akik a csőcselék oldalára állnak, és azokat képviselik. Mert nekem ne mondja senki hogy az az ember akit elkaptak nem akart, vagy nem vett részt ezekben a dolgokban. Nekem ezt ne mesélje be senki, mert bámészkodni én is kimehettem volna, meg még jó pár ember kimehetett volna oda. De valmaiért nem tette. Lehet hogy azért mert még jelenlétével sem akart a randalírozok oldalára állni.
Most már nem untatom tovább magukat lezárom hozzászólásom. Örülök egyébként hogy van ilyen szervezet, és caak így tovább, meg hát sok sikert kívánok önköknek a jövőben, de kérem értsék meg hogy engem ez az egész mélyen felháborít.
 
Tisztelettel, Stiffer Csaba
     
2.     Fazekas      

2006-09-30

Tisztelt Stiffer Csaba,

azt a TASZ sem vitatja, hogy a rendőri intézkedésekre ilyen helyzetben szükség van. Semmilyen rongálás nem fogadható el.

 Azonban az sem, ha valakit ártatlanul, indokolatlanul és szükségtelenül bevisznek, ráadásul le is tartóztatják és majdnem tiz napon át bent tartanak a semmiért. Nem véletlenül nincs a két fiatalember ellen bizonyiték. Ön az eset körülményeivel kapcsolatban nem tájékozódik. Súlyos hiba összemosni minden egyes embert, akit onnan bevittek. Ebbe a hibába maga se essen bele.

Nem a két fiatalmeber rongálta meg a maguk kocsiját. Minden egyes ügyet alaposan ki kell vizsgálni és azt kell felelősségre vonni, aki tényleg megsértette a törvényt.

Nem kétséges, hogy vannak ilyenek elegen és ellenük szükséges, hogy a rendőrök határozottan, megfelően, a TÖRVÉNYEK BETARTÁSA MELLETT lépjen fel. De sem maga, sem én, sem senki nem kerülhet(ne) egy jogállamban ártatlanul börtönbe. Egyébként pedig hol volt a rendőrség, amikor közterületen felgyújtották a barátja kocsiját? Amikor szétverték a tévét, mit csináltak?

Naivitás lenne azt hinni, hogyba rendőrség sosem hibázik. És pont azért kell beismernie, ha igy van, hogy ne csak a rongálók, de a rendőrség miatt se éljünk félelemben.

 Tisztelettel:

 Dr. Fazekas Tamás, ügyvéd

3.     Sipipeti   

    2006-10-15

   Tisztelt TASZ!

 Nagy tisztelettel és a jó ügynek kijáró támogatással figyelem működésüket. Az esetek nagy részében egyetértünk, de most sajnos nem. A rendőrség és a többi bűnüldöző szervezet tevékenysége biztosan nem hiba nélküli. Azokban a konkrét esetekben, amikor jogsértések történtek, el is kell járni. Az Önök nyilatkozata és azt azt követő tevékenysége- a maga általánosságában - sajnos a bűnüldözők oly nagyon szükséges elszántságát és ezen keresztül a közbiztonságot veszélyezteti. Ha erről Önöknél, vagy az Önök szervezésében vitát szerveznének, szívesen elmennék. Kérem, értesítsenek.

 Tisztelettel:

 Sipos Péter

 

 

Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

Hírek

Egyhónapos csúszással nyilvánosságra hozták a kórházi fertőzésekről szóló jelentést. Az ÁNTSZ ünnepel, pedig erre nem lenne semmi oka. Megmutatjuk, mi hiányzik a jelentéséből, és mit mulaszt el megtenni az ÁNTSZ.

[...] Bővebben!

http://tasz.hu/

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az EMMA egyesület közösen fordul az ombudsmanhoz, hogy a szülészeteken, gyermekágyas osztályokon természetes legyen a „rooming-in”, vagyis az anya és az újszülött együttes elhelyezése. Nem csak a szervezetek, hanem a tudományos kutatások is azt mondják, hogy a 24 órás baba-mama együttlét mindenkinek jó. Az ombudsmant ezért arra kéri a két civil szervezet, hogy kezdeményezze a kérdést érintő szakmai protokollok módosítását, és támogassa a rooming-in rendszer általános bevezetését. 

http://tasz.hu/

Természetes igény az anya részéről, hogy azt szeretné, újszülöttje már a kórházban is vele lehessen a nap 24 órájában. Természetes igény az újszülött részéről, hogy szeretné folyamatosan édesanyja

1988. óta minden december elsején az egész világon megemlékezünk a HIV-fertőzöttekről és az AIDS-ben meghaltakról. Hanem a HIV-fertőzöttek az év többi 364 napján is HIV-vel élnek. Hatalmasat változott az elmúlt 15 évben az, ahogy a HIV-fertőzöttek élnek, illetve az is, hogy mi a HIV-fertőzés jelentősége egy-egy ember életében vagy a társadalom szempontjából. Különösen igaz ez a kombinációs HIV-terápia bevezetése óta, ami hatékonyan és hosszú távon, és csak nagyon csekély mellékhatások mellett képes ellenőrzés alatt tartani a szervezetben élő vírust. Ami azonban nem, vagy csak nagyon lassan változik, az a HIV-fertőzéssel kapcsolatos és a HIV-vel élőket sújtó stigma és diszkrimináció.

[...] Bővebben!

http://tasz.hu/

Egy olyan lehetőség előtt állunk, ami évtizedekre meghatározhatja Magyarország fogyatékosügyi politikáját és ami több ezer ember számára teremthetné meg egy integráltabb élet lehetőségét. Az intézetek bezárására kiírt 35 milliárd forintos pályázat súlyos szakmai hibáira és a nagy létszámú intézetek bezárásának fontosságára hívja fel a figyelmet a TASZ induló facebook fotókampánya. A kezdeményezés célja, hogy megtörje a problémát övező láthatatlanságot és hogy kiállásukkal minél többen támogassák a tömegintézetek felszámolását. A széleskörű összefogás és a nyilvánosság ereje nyomást gyakorolhat a kormányra, hogy érdemi módon dolgozzák át a pályázatokat. December közepéig várjuk a csatlakozókat.

 

http://tasz.hu/

Magyarországon ma 23 000 fogyatékossággal élő ember lakik nagy létszámú intézményekben elszigetelten, sokan akaratuk ellenére. Pedig ezeknek az emberek joga van közösségben élni, aminek

Két kormánypárti képviselő javaslatára a jövő héten úgy módosulna a gyermekvédelmi törvény, hogy minden szülő ellen hatósági eljárás indulhat, aki nem elég együttműködő a gyerekei tanáraival, óvónénijével, gyerekorvosával, védőnőjével. Arra kérjük az állampolgárokat, hogy küldjenek levelet a képviselőjüknek, kérve, hogy ne szavazza meg a benyújtott módosítást.

 

http://tasz.hu/

Egy várandós anyuka késve jut el a terhesgondozásra, mert nem volt, aki vigyázzon a beteg ovis gyerekére. A szülőket nem engedik el munkából és így nem jutnak el egy hétköznap délutáni

Az október 2-i népszavazás embertelen és megtévesztő, ezért azt javasoljuk, hogy az állampolgárok érvénytelen szavazattal üzenjenek a kormánynak. A menekültellenes népszavazás és az azzal kapcsolatos kampány gyűlöletkeltő, ráadásul álságos is, mert a jogszerűtlen népszavazás valójában alkalmatlan a nép akaratának érvényre juttatására. A kormány mostani visszaélése a népszavazás intézményével nem mindennapi túlkapás, hanem az emberi jogi szemlélettel alapjaiban összeegyeztethetetlen aktus.

http://tasz.hu/

Az érvénytelen szavazat nem csak egy “kivételes helyzetre adott kivételes válasz”, hanem egyben komoly üzenet is a kormány felé.

December 5-én, a TASZ konferenciáján szakemberek előadásain keresztül ismerhetjük meg az ártalomcsökkentés nemzetközi jó gyakorlatait, a terület hazai képviselőit érintő kihívásokat, valamint felépült szerhasználók beszámolóiból alkothatunk képet e szolgáltatások felépülésben játszott szerepéről. A konferencia délutáni szekciója az ártalomcsökkentés lehetőségeit, innovatív módszereit vizsgálja az új pszichoaktív szerek használói körében.

http://tasz.hu/

Helyszín: Benczúr Hotel, I. terem. Cím: Budapest, Benczúr u. 35, 1068
Időpont: 2016. december 5.

A konferencia programja:

8:30 – 9:00 regisztráció

avagy a nemzetközi sikerek ellenére veszélyesen lejt az információszabadság hazai terepe - és nem az adatigénylők javára

November 8-án valóban fontos - és sok szempontból helyes - ítéletet hirdetett az Emberi Jogok Európai Bírósága, amiért elismerés illet minden résztvevőt, aki azért küzdött, hogy a közérdekű adatokhoz való hozzáférés minél szélesebb körben elérhető joggá váljon. A szabadságjog nemzetközi térnyerésével párhuzamosan azonban érdemes néhány aggasztó hazai trendet is megvizsgálni, mert az említett ítélethez hasonló ügyek gyakran évekig húzódnak, a magyar állam pedig ezalatt zavartalanul takargathatja, hogy például pontosan mire költi az adófizetők pénzét.

http://tasz.hu/

Örülünk?

A

Az 1998-ban elfogadott büntetőeljárási kódex helyett új készül, amelynek tervezetét megkaptuk és véleményeztük.

http://tasz.hu/

Örömünket legalább két fejlemény okozza. Egyrészről a büntetőeljárási kódex társadalmi egyeztetése során a Társaság a Szabadságjogokért valódi lehetőséget kapott arra

Az alapvető jogok biztosánál kezdeményeztük az október 23-i állami ünnepség jogsértéseinek teljeskörű kivizsgálását. Kérjük, hogy tárja fel az aggályos körülményeit a rendezvény kormányzati megszervezésének, valamint tegyen hathatós általános és egyedi intézkedéseket annak érdekében, hogy a nemzeti ünnepeken a jövőben hasonló esetek ne fordulhassanak elő.

http://tasz.hu/

Egy nemzeti ünnep hivatalos rendezvényén kritikus véleményt nyilvánítani (pl. sípolni), vagy ellentüntetést szervezni egyaránt legitim, kulturált, nem erőszakos

A 2016. október 2-ai embertelen és álságos népszavazáson polgártársaink egy része a szavazóurnáktól való távolmaradást választotta. Noha mi az érvénytelen szavazat leadására buzdítottunk, szeretnénk a távolmaradást választóknak is segíteni. Mintakérelmünk elküldésével meggyőződhetnek róla, hogy helyettük más sem járult-e az urnához.

http://tasz.hu/

Ha Ön nem ment el szavazni a menekültellenes népszavazáson, a szavazóköri névjegyzékben –  már amennyiben minden szabályszerűen történt – az Ön neve mellett nem

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság a kérelmünkre indult eljárásban megállapította, hogy Mezőkeresztes polgármestere a romákkal szembeni diszkriminációt valósított meg a helyi Krónikában megjelentetett, a lakossághoz szóló nyílt levelével.

http://tasz.hu/

 

Mezőkeresztes polgármesterének, Majoros Jánosnak a város önkormányzati lapjában, a Keresztesi Krónika 2015. júliusi

Az Emberi Jogok Európai Bírósága az egyháztörvény kapcsán mai döntésével 554 800 euro, azaz 176 millió forint kár- és költségtérítésre kötelezte a magyar államot. A kormány 2011 óta számtalan figyelmeztetést kapott hazai és nemzetközi szereplőktől, így ennek az elképesztő összegnek a kifizetése csak a kormány ostoba csökönyösségének az eredménye. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra kéri az állampolgárokat, hogy követeljék ki a kormányzattól az egyháztörvény és az Alaptörvény helyes módosítását, így vegyék elejét egy újabb - az adófizetőket terhelő - értelmetlen kifizetésnek!

http://tasz.hu/

A mai döntés értelmében a magyar állam 176 millió forintra rúgó kár- és költségtérítést köteles fizetni annak a kilenc egyháznak, amelyeket az Alaptörvény és az

Sokadszorra történt meg velünk, hogy hiába szerettünk volna egy bírósági tárgyalást videóra venni és az ott történteket a széles nyilvánosság számára közvetíteni, a tárgyalást vezető bíró ezt nem tette lehetővé számunkra.

http://tasz.hu/

Legutóbb 2016 áprilisában, a Debreceni Ítélőtáblán ütköztünk ilyen akadályba, amikor 

A TASZ Csodálatos Zoli robot címmel, egy üzleti és társadalmi projekteket támogató csapattal színpadra viszi a MONDO-t. Az előadás alapja a fogyatékos gyerekek számára készült kártya, amelyet a szervezet a Csillagház Általános Iskolával közösen azért alkotott meg, hogy minél többen ismerjék meg közérthetően a gyerekek jogait. A decemberi bemutatót követően a cél egy országos turné elindítása. A MONDO az év végén a BOOKR Kids Mesetárába is bekerül.

 

 

http://tasz.hu/

Zoli robot csodálatos, mindössze egy „hibája” van: nem működik rendesen a beszédchipje -- és ez bizony probléma például egy Star Wars castingon. Főhősünk, aki sok viszontagság árán, jó és rossz,

 

Április 30-án végleg lezárult civil szervezeteket fejlesztő projektünk. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, 10 civil szervezettel dolgoztunk együtt két éven át, a Norvég Civil Támogatási Alap jóvoltából, majd októberben a munka folytatására is támogatást kaptunk. Az így két és fél évig tartó projekt fő célkitűzése a civil társadalom érdekérvényesítési képességének fejlesztése volt. 

[...] Bővebben!

http://tasz.hu/

Lezárult a „Negyedik pont” című kampányunk első szakasza, melyben az új egyházügyi törvény elfogadását szorgalmaztuk. Petíciónkat eddig többszáz állampolgár írta alá, tiltakozva egyúttal a magyar kormány által tavaly kidolgozott törvénymódosítási javaslat ellen, melyben továbbra sem érvényesül maradéktalanul a jogegyenlőség, valamint az állam és az egyház elválasztásának elve.

http://tasz.hu/

1848-ban a forradalmárok 12 pontja közül a negyedik így szólt: „Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben”. Több mint másfél évszázados követelése és