2017. január 20. péntek, 12.52

Egyetértett velünk és jogellenesnek találta az alapvető jogok biztosa az érettségi jelentkezés szabályainak tavaly januári módosítását, amely villámcsapásként fosztotta meg jogaitól szakközépiskolások sorát. A kormány az érintett tanulókkal, szülőkkel, iskolákkal való bármiféle egyeztetés nélkül egyik napról a másikra, mindössze 3 héttel az érettségi jelentkezés határideje előtt módosított az érettségi szabályain.

2017. január 19. csütörtök, 17.11

The Hungarian government has been promising to close down / merge institutions belonging under the governance of ministries and this plan has finally been realized. Why did it happen and why is it such a problem? What were the responsibilities of these institutions so far and what will happen to their previous tasks now? Let us explain.

2017. január 17. kedd, 14.34

Despite international success, freedom of information is on a slippery domestic slope – and not in favour of the public.

2017. január 14. szombat, 18.13

Filmvetítést és kerekasztal-beszélgetést szervezünk a nem-önkéntes pszichiátriai gyógykezelés emberi jogi problémáiról január 30-án hétfőn a Nem adom fel kávézóban. Az érdeklődők megtekinthetnek egy izlandi, skizofréniával diagnosztizált férfi történetét feldolgozó filmet, valamint saját készítésű videónk is debütál a Mindpower módszerről. Ezt követően egy kerekasztal-beszélgetésen járjuk körbe a kötelező gyógykezelés jelenségvilágát, a jó gyakorlatok bevezetésének lehetőségét.

2017. január 14. szombat, 18.02

Európa lakosságának mintegy 25-30%-a él mentális rendellenességgel, vagyis valamilyen pszichiátriai betegséggel. Ma – ha az emberi jogi megközelítésre valamit is adunk – leginkább úgy mondanánk: pszichoszociális fogyatékossággal.

2017. január 13. péntek, 13.46

Mit akar a kormány?

Az elmúlt napokban Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke és több kormánypárti politikus is kommunikációs hadjáratba kezdett több olyan civil szervezet ellen, amely részben külföldi pályázatokon elnyert forrásokból működik. A kormány célja, hogy a működésével szemben kritikát megfogalmazó szervezetek munkája elé újabb akadályokat gördítsenek. A kormány az átláthatóságra hivatkozva valójában a kritikus szervezetek létjogosultságát kérdőjelezi meg. Egyelőre bizonytalan, hogy pontosan milyen lépésekkel akarják a korábbiaknál nehezebbé tenni e szervezetek működését, vagy akár megbélyegezni őket: a hírek egyes szervezetek - köztük a TASZ - “eltakarításáról” éppúgy szólnak, mint a civil vezetők vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségének bevezetéséről.

2017. január 10. kedd, 12.28

Civil society leaders fear similar bureaucratic obstacles in the future could hamstring groups that play a leading role in highlighting official corruption, defending refugees and migrants, and promoting human rights.

2017. január 10. kedd, 11.25

Januártól négy részes beszélgetéssorozatot indítunk Szomszédunk a menekült címmel a Bálint Házban. Minden alkalomhoz közzéteszünk egy tézisgyűjteményt, amely a legalapvetőbb állításainkat foglalja össze a beszélgetések egyes témáiban. Az első este arra a kérdésre keressük majd a választ, hogy korlátoznunk kell-e szabadságunkat annak érdekében, hogy megvédjük a társadalom biztonságát. Olvasd el vitaindítónkat. 

2017. január 4. szerda, 17.14

Jogerősen, másodfokon is elmarasztalta a bíróság a Médiaworks Zrt.-t, amiért a cég a munkavállalók előzetes tájékoztatása nélkül döntött a lap felszámolásáról és a munkavállalók munkavégzés alóli felmentéséről. A bíróság kimondta azt is, hogy jogszerűen működött az üzemi tanács a Népszabadság dolgozóit foglalkoztató cégnél.

2017. január 4. szerda, 13.06

A bíróság sorban szünteti meg a Ligetvédőkkel szembeni engedetlenségi szabálysértési eljárásokat. A Városliget beépítése ellen a polgári engedetlenség eszközeivel is tiltakozó Ligetvédőkkel szemben a rendőrség tavaly nyáron többször is testi kényszert alkalmazott és pénzbírsággal sújtotta őket. Kifogás-mintánk segítségével majdnem mindegyikük a bírósághoz fordult, és sikerrel járt.

2017. január 4. szerda, 11.01

Régóta ígérgette, és most tényleg meglépte a Kormány a minisztériumok alá rendelt intézmények bezárását / beolvasztását. Az alábbiakban áttekintjük a lépés lehetséges okait és következményeit. Az intézmények bezárása hiba, amelynek veszélyes következményei lesznek.

2017. január 3. kedd, 17.08

Although parents, teachers and child protection professionals have jointly called on MPs during the past weeks not to vote for the restriction of the Child Protection Act, the Hungarian Parliament has passed an amendment of the law.

2016. december 21. szerda, 15.28

Pert nyertünk a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal (NMHH) szemben, aminek következtében a hatóság nem titkolhatja tovább a weboldalak elérhetőségének állami korlátozására vonatkozó statisztikai adatokat.

2016. december 20. kedd, 15.05

Évek óta jól követhető az az országos szintű szegényellenes szociálpolitika, melynek következményeként ma Magyarországon egyre mélyebb a szegénység, egyre szélesebbre nyílik az olló, és egyre súlyosabb a társadalmi leszakadás. A leszakadás okai messze túlmutatnak a gazdasági világválság szomorú következményein, ebben a kormányzat és egyes helyi önkormányzatok is aktívan is szerepet vállalnak szegényellenes intézkedéseikkel.

[...] Bővebben!

2016. december 20. kedd, 14.32

Évek óta jól követhető az az országos szintű szegényellenes szociálpolitika, melynek következményeként ma Magyarországon egyre mélyebb a szegénység, egyre szélesebbre nyílik az olló, és egyre súlyosabb a társadalmi leszakadás. A leszakadás okai messze túlmutatnak a gazdasági világválság szomorú következményein, ebben a kormányzat és egyes helyi önkormányzatok is aktívan is szerepet vállalnak szegényellenes intézkedéseik révén.

Oldalak