Olvassa el a K-Monitor Közhasznú Egyesület, a Transparency International Magyarország és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közös nyílt levelét, melyet az állami működés átláthatósága érekében küldünk el Fellegi Tamás részére.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Fellegi Tamás Miniszter Úr részére

Tisztelt Miniszter úr!

A K-Monitor Egyesület, a Transparency International Magyarország és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az állami működés átláthatóságát, a közpénzek és az állami vagyon feletti állampolgári ellenőrzést biztosító közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alkotmányos jog érvényesítéséért dolgozó civil szervezetek. Meggyőződésünk, hogy a transzparens módon működő állam elengedhetetlen feltétele a korrupciómentes közéletnek.

A közvagyonnal való gazdálkodás átláthatóságát biztosító egyik legfontosabb jogszabály az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény (továbbiakban: Vtv.). Ennek a törvénynek az 5.§ rögzíti, hogy közérdekből nyilvános minden, az állami vagyonnal való gazdálkodásra és az azzal való rendelkezésre vonatkozó, közérdekű adatnak nem minősülő adat, továbbá az állami vagyonnal gazdálkodó vagy azzal rendelkező szerv vagy személy a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény szerinti közfeladatot ellátó szervnek vagy személynek minősül. Ez jogszabályhely a garanciája, hogy az állami tulajdonú gazdasági társaságok üzleti tevékenysége a közpénzek felhasználása tekintetében ellenőrizhető legyen.

Értesüléseink szerint a Magyar Villamos Művek Zrt. kezdeményezni fogja a Vtv. olyan irányú módosítását, hogy az információszabadság érvényesülését biztosító rendelkezéseket eltöröljék. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen módosítás komoly visszalépést jelentene az információszabadság terén, és megengedhetetlen teret engedne a közpénzek pazarló felhasználásának, a korrupciónak. A TASZ jogászai több közérdekű adatok kiadásáért folytatott bírósági eljárásban azt tapasztalták, hogy Legfelsőbb Bírósági döntésekben elvi éllel rögzített jogértelmezéssel szemben az MVM jogi képviselői állandó jelleggel azzal érvelnek, hogy a Vtv. rendelkezései nem vonatkoznak a cégre, az MVM nem lát el közfeladatot. Vélhetően ezek a perek vezettek oda, hogy az MVM vezetői a törvény módosítását szeretnének elérni.

Tisztelt Miniszter úr! Tudomásunk szerint a Magyar Villamos Műveken belül már dolgoznak a Vtv. módosító tervezeten, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztériumon keresztül vagy egyéni képviselőnél lobbizva kívánnak a Parlament elé terjeszteni. Jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium gyakorolja az államot megillető tulajdonosi jogokat az állami vagyon, így az állami tulajdonú gazdasági társaságok felett. Kérjük, hogy tájékoztasson bennünket arról, hogy a kik és pontosan milyen tartalmú tervezetet készítenek a vagyontörvény módosításáról. Amennyiben a Minisztérium felé az MVM nem jelezte törvénymódosítást célzó lobbitevékenységét, kérjük, hogy tájékozódjon a cég képviselőinél.

A jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló 2010. évi CXXI. törvény értelmében a jogszabályok előkészítése során biztosítani kell az egyeztetések átláthatóságát, azok minél teljesebb körű nyitottságát. Ennek keretében társadalmi egyeztetésre kell bocsátani a törvények tervezetét és indokolását. A Vtv.-nek az információszabadságot szűkítő módosítása nem sorolható be a társadalmi egyezetéstől való eltekintést lehetővé tévő kivételek alá. Alulírott civil szervezetek szeretnék, hogy amennyiben valóban készül ilyen tartalmú módosító tervezet, úgy arról közvetlen egyeztetésre kerüljön sor az érdekelt civil szervezetekkel, e körben stratégia partnerségre törekszünk a Minisztériummal. Véleményünk szerint egy ilyen súlyú módosítást mindenképpen társadalmi vitára kel bocsátani.

Tisztelt Miniszter úr! Kérjük, hogy tájékoztasson bennünket arról, hogy valóban készül-e a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jognak a drasztikus korlátozását célzó tervezet, és ha igen, kérjük, hogy ismertesse velünk a Minisztérium álláspontját, továbbá biztosítson lehetőséget az ügyben a közvetlen egyeztetésre.

Tájékoztatjuk arról, hogy az általunk képviselt szervezetek jelen levelet honlapjaikon a nyilvánosság számára elérhetővé teszik.

Budapest, 2011. február 14.

Tisztelettel,

dr. Dénes Balázs
Elnök
Társaság a Szabadságjogkért

Léderer Sándor s. k.
K–Monitor Közhasznú Egyesület

dr. Földes Ádám
ügyvezető igazgató
Transparency International Magyarország

A levél hiteléért felel: dr. Dénes Balázs elnök s.k.

Kommentek

Hozzászólások

Szerintem lopni akarnak. És fognak is. A minisztert meg a saját segge érdekli - szarik ránk.

Hírek

Egyhónapos csúszással nyilvánosságra hozták a kórházi fertőzésekről szóló jelentést. Az ÁNTSZ ünnepel, pedig erre nem lenne semmi oka. Megmutatjuk, mi hiányzik a jelentéséből, és mit mulaszt el megtenni az ÁNTSZ.

[...] Bővebben!

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az EMMA egyesület közösen fordul az ombudsmanhoz, hogy a szülészeteken, gyermekágyas osztályokon természetes legyen a „rooming-in”, vagyis az anya és az újszülött együttes elhelyezése. Nem csak a szervezetek, hanem a tudományos kutatások is azt mondják, hogy a 24 órás baba-mama együttlét mindenkinek jó. Az ombudsmant ezért arra kéri a két civil szervezet, hogy kezdeményezze a kérdést érintő szakmai protokollok módosítását, és támogassa a rooming-in rendszer általános bevezetését.

Természetes igény az anya részéről, hogy azt szeretné, újszülöttje már a kórházban is vele lehessen a nap 24 órájában. Természetes igény az újszülött részéről, hogy szeretné folyamatosan édesanyja

1988. óta minden december elsején az egész világon megemlékezünk a HIV-fertőzöttekről és az AIDS-ben meghaltakról. Hanem a HIV-fertőzöttek az év többi 364 napján is HIV-vel élnek. Hatalmasat változott az elmúlt 15 évben az, ahogy a HIV-fertőzöttek élnek, illetve az is, hogy mi a HIV-fertőzés jelentősége egy-egy ember életében vagy a társadalom szempontjából. Különösen igaz ez a kombinációs HIV-terápia bevezetése óta, ami hatékonyan és hosszú távon, és csak nagyon csekély mellékhatások mellett képes ellenőrzés alatt tartani a szervezetben élő vírust. Ami azonban nem, vagy csak nagyon lassan változik, az a HIV-fertőzéssel kapcsolatos és a HIV-vel élőket sújtó stigma és diszkrimináció.

[...] Bővebben!

Egy olyan lehetőség előtt állunk, ami évtizedekre meghatározhatja Magyarország fogyatékosügyi politikáját és ami több ezer ember számára teremthetné meg egy integráltabb élet lehetőségét. Az intézetek bezárására kiírt 35 milliárd forintos pályázat súlyos szakmai hibáira és a nagy létszámú intézetek bezárásának fontosságára hívja fel a figyelmet a TASZ induló facebook fotókampánya. A kezdeményezés célja, hogy megtörje a problémát övező láthatatlanságot és hogy kiállásukkal minél többen támogassák a tömegintézetek felszámolását. A széleskörű összefogás és a nyilvánosság ereje nyomást gyakorolhat a kormányra, hogy érdemi módon dolgozzák át a pályázatokat. December közepéig várjuk a csatlakozókat.

Magyarországon ma 23 000 fogyatékossággal élő ember lakik nagy létszámú intézményekben elszigetelten, sokan akaratuk ellenére. Pedig ezeknek az emberek joga van közösségben élni, aminek

Két kormánypárti képviselő javaslatára a jövő héten úgy módosulna a gyermekvédelmi törvény, hogy minden szülő ellen hatósági eljárás indulhat, aki nem elég együttműködő a gyerekei tanáraival, óvónénijével, gyerekorvosával, védőnőjével. Arra kérjük az állampolgárokat, hogy küldjenek levelet a képviselőjüknek, kérve, hogy ne szavazza meg a benyújtott módosítást.

Egy várandós anyuka késve jut el a terhesgondozásra, mert nem volt, aki vigyázzon a beteg ovis gyerekére. A szülőket nem engedik el munkából és így nem jutnak el egy hétköznap délutáni

Az október 2-i népszavazás embertelen és megtévesztő, ezért azt javasoljuk, hogy az állampolgárok érvénytelen szavazattal üzenjenek a kormánynak. A menekültellenes népszavazás és az azzal kapcsolatos kampány gyűlöletkeltő, ráadásul álságos is, mert a jogszerűtlen népszavazás valójában alkalmatlan a nép akaratának érvényre juttatására. A kormány mostani visszaélése a népszavazás intézményével nem mindennapi túlkapás, hanem az emberi jogi szemlélettel alapjaiban összeegyeztethetetlen aktus.

Az érvénytelen szavazat nem csak egy “kivételes helyzetre adott kivételes válasz”, hanem egyben komoly üzenet is a kormány felé.

December 5-én, a TASZ konferenciáján szakemberek előadásain keresztül ismerhetjük meg az ártalomcsökkentés nemzetközi jó gyakorlatait, a terület hazai képviselőit érintő kihívásokat, valamint felépült szerhasználók beszámolóiból alkothatunk képet e szolgáltatások felépülésben játszott szerepéről. A konferencia délutáni szekciója az ártalomcsökkentés lehetőségeit, innovatív módszereit vizsgálja az új pszichoaktív szerek használói körében.

Helyszín: Benczúr Hotel, I. terem. Cím: Budapest, Benczúr u. 35, 1068
Időpont: 2016. december 5.

A konferencia programja:

8:30 – 9:00 regisztráció

avagy a nemzetközi sikerek ellenére veszélyesen lejt az információszabadság hazai terepe - és nem az adatigénylők javára

November 8-án valóban fontos - és sok szempontból helyes - ítéletet hirdetett az Emberi Jogok Európai Bírósága, amiért elismerés illet minden résztvevőt, aki azért küzdött, hogy a közérdekű adatokhoz való hozzáférés minél szélesebb körben elérhető joggá váljon. A szabadságjog nemzetközi térnyerésével párhuzamosan azonban érdemes néhány aggasztó hazai trendet is megvizsgálni, mert az említett ítélethez hasonló ügyek gyakran évekig húzódnak, a magyar állam pedig ezalatt zavartalanul takargathatja, hogy például pontosan mire költi az adófizetők pénzét.

Örülünk?

A

Az 1998-ban elfogadott büntetőeljárási kódex helyett új készül, amelynek tervezetét megkaptuk és véleményeztük.

Örömünket legalább két fejlemény okozza. Egyrészről a büntetőeljárási kódex társadalmi egyeztetése során a Társaság a Szabadságjogokért valódi lehetőséget kapott arra

Az alapvető jogok biztosánál kezdeményeztük az október 23-i állami ünnepség jogsértéseinek teljeskörű kivizsgálását. Kérjük, hogy tárja fel az aggályos körülményeit a rendezvény kormányzati megszervezésének, valamint tegyen hathatós általános és egyedi intézkedéseket annak érdekében, hogy a nemzeti ünnepeken a jövőben hasonló esetek ne fordulhassanak elő.

Egy nemzeti ünnep hivatalos rendezvényén kritikus véleményt nyilvánítani (pl. sípolni), vagy ellentüntetést szervezni egyaránt legitim, kulturált, nem erőszakos

A 2016. október 2-ai embertelen és álságos népszavazáson polgártársaink egy része a szavazóurnáktól való távolmaradást választotta. Noha mi az érvénytelen szavazat leadására buzdítottunk, szeretnénk a távolmaradást választóknak is segíteni. Mintakérelmünk elküldésével meggyőződhetnek róla, hogy helyettük más sem járult-e az urnához.

Ha Ön nem ment el szavazni a menekültellenes népszavazáson, a szavazóköri névjegyzékben –  már amennyiben minden szabályszerűen történt – az Ön neve mellett nem

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság a kérelmünkre indult eljárásban megállapította, hogy Mezőkeresztes polgármestere a romákkal szembeni diszkriminációt valósított meg a helyi Krónikában megjelentetett, a lakossághoz szóló nyílt levelével.

Mezőkeresztes polgármesterének, Majoros Jánosnak a város önkormányzati lapjában, a Keresztesi Krónika 2015. júliusi

Az Emberi Jogok Európai Bírósága az egyháztörvény kapcsán mai döntésével 554 800 euro, azaz 176 millió forint kár- és költségtérítésre kötelezte a magyar államot. A kormány 2011 óta számtalan figyelmeztetést kapott hazai és nemzetközi szereplőktől, így ennek az elképesztő összegnek a kifizetése csak a kormány ostoba csökönyösségének az eredménye. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra kéri az állampolgárokat, hogy követeljék ki a kormányzattól az egyháztörvény és az Alaptörvény helyes módosítását, így vegyék elejét egy újabb - az adófizetőket terhelő - értelmetlen kifizetésnek!

A mai döntés értelmében a magyar állam 176 millió forintra rúgó kár- és költségtérítést köteles fizetni annak a kilenc egyháznak, amelyeket az Alaptörvény és az

Sokadszorra történt meg velünk, hogy hiába szerettünk volna egy bírósági tárgyalást videóra venni és az ott történteket a széles nyilvánosság számára közvetíteni, a tárgyalást vezető bíró ezt nem tette lehetővé számunkra.

Legutóbb 2016 áprilisában, a Debreceni Ítélőtáblán ütköztünk ilyen akadályba, amikor

A TASZ Csodálatos Zoli robot címmel, egy üzleti és társadalmi projekteket támogató csapattal színpadra viszi a MONDO-t. Az előadás alapja a fogyatékos gyerekek számára készült kártya, amelyet a szervezet a Csillagház Általános Iskolával közösen azért alkotott meg, hogy minél többen ismerjék meg közérthetően a gyerekek jogait. A decemberi bemutatót követően a cél egy országos turné elindítása. A MONDO az év végén a BOOKR Kids Mesetárába is bekerül.

Zoli robot csodálatos, mindössze egy „hibája” van: nem működik rendesen a beszédchipje -- és ez bizony probléma például egy Star Wars castingon. Főhősünk, aki sok viszontagság árán, jó és rossz,

Április 30-án végleg lezárult civil szervezeteket fejlesztő projektünk. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, 10 civil szervezettel dolgoztunk együtt két éven át, a Norvég Civil Támogatási Alap jóvoltából, majd októberben a munka folytatására is támogatást kaptunk. Az így két és fél évig tartó projekt fő célkitűzése a civil társadalom érdekérvényesítési képességének fejlesztése volt.

[...] Bővebben!

Lezárult a „Negyedik pont” című kampányunk első szakasza, melyben az új egyházügyi törvény elfogadását szorgalmaztuk. Petíciónkat eddig többszáz állampolgár írta alá, tiltakozva egyúttal a magyar kormány által tavaly kidolgozott törvénymódosítási javaslat ellen, melyben továbbra sem érvényesül maradéktalanul a jogegyenlőség, valamint az állam és az egyház elválasztásának elve.

1848-ban a forradalmárok 12 pontja közül a negyedik így szólt: „Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben”. Több mint másfél évszázados követelése és