HCLU in English: English

Nem rágalmazás a közérdekű szólás!

2011. december 6. kedd, 18.40

Évek óta zajló büntetőeljárásnak vetett véget a Pesti Központi Kerületi Bíróság idén.

 

A Greenpeace aktivistáit még 2006-ban vádolta meg rágalmazással a Szegedi Paprika Zrt. Az aktivisták egy áruház polcain a cég "Darált Sertéshús" nevű termékét “génmódosított termék, nem kérünk belőle” felirattú cimkékkel látták el, a vásárlók figyelmét pedig traszparensekkel hívták fel a tényre. Tényről volt szó, mivel a Greenpeace korábban szakértővel vizsgáltatta be a terméket, és annak eredménye volt az a megállapítás, hogy a termék a megengedettnél valóban jóval több génmódosított összetevőt tartalmazott. (E tényt a bíróság által az eljárás során kirendelt szakértő is megerősítette.) A Greenpeace közleményt is adott ki, ami megjelent az országos médiában. A Szegedi Paprika vezérigazgatója rágalmazásért emelt magánvádat a Greenpeace aktivistái ellen, akiket eljárás során a TASZ ügyvédje képviselt.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság idén március 21-én kihirdetett ítéletében felmentette az aktivisták többségét. A bíróság hangsúlyozta, hogy bár a cselekményük tényállásszerű volt, azaz megvalósította a rágalmazás törvényi feltételeit, annak motívuma nem a sértett jogainak csorbítása, hanem a közvélemény tájékoztatása, azaz a közérdek előmozdítása volt. Az aktivisták a fogyasztók figyelmét az ő érdekükben hívták fel arra, hogy a gyártó nem tett eleget sem a génmódosított termékek előállítására, sem pedig a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó, egyébként uniós jogszabályon alapuló kötelezettségének. Erre a jogellenességet kizáró mentő körülményre tekintettel a bíróság a vádlottakat bűncselekmény hiányában felmentette. Az ítélet a magánvádló fellebbezésének hiányában jogerőssé vált. (További részletek és videó.)

A történet utolsó felvonása már csak arról szólt, hogy néhány vádlott esetében a bíróság nem tudott ítéletet hirdetni, mert külföldi tartózkodásuk miatt jogszerűen kimentették magukat. Velük kapcsolatban a bíróság szeptember 13-án tartotta volna meg a tárgyalást - ám a magánvádló, a Szegedi Paprika igazgatója ezen már meg sem jelent. Így a bíróság az eljárást megszüntette, az öt és fél éve tartó  történet pedig ezzel véget ért.

 

Hozzászólások

they have begun trying to lower http://www.coachoutletmls.com expectations.Consolidated Edison, for example, tucked an especially http://www.hemesbelscq.com dire note into a news release on Thursday afternoon. It said the http://www.coachfactoryoutletion.com “vast majority” of its customers in New York City http://www.coachoutletonlinehl.net and the northern suburbs should have power by Nov. 11, http://www.coachoutletonlineef.org but a significant number could remain in the dark for http://www.coachoutletuso.net a week or more beyond that.John Miksad, the company’s senior http://www.coachfactorystorebg.org vice president for electric operations, said some “stragglers http://www.coachoutletonlinetb.com ” might not get electricity again until the middle of this http://www.coachoutlethcs.com month. Those living through the worst-case situation may http://www.coachoutletb1.com account for just a few percent of the 850,000 Con Edison http://www.coachoutletdi.org customers who lost power,

Singapore is known as the tiny nation. Nonetheless, it\'s called the actual clean up town. The actual taking care of from the govt is very excellent.
http://www.cesultra.com/help-me-sleep-better.php

Gas drip can be a danger point. Folks should stop to create a fire. It can create huge increase.
http://www.katstar.com

Tāpēc ir daudz cilvēku, kam patīk putni, kā šis. Bet lielākā daļa no tiem nav informēti par visu, kas apkārt un tramdīt līdz atlikušo summu nav izsmelti.
http://www.nationalsafetyinc.com

A dal rengeteg lehetőség úgy létezik valami, hogy sok ember számára nagyon fontos. Megtalálható, egy csomó dolgot kapcsolatos mindenféle műfajú dalokat a zenekar.
http://expeditedautotransport.weebly.com/

kényszermunkákra, valamikor egy-két hétre valamikor egy-két hónapra. Faji gyűlölettől elvakult bosszú szomjas nyikhaj ávós zsidók http://internetstudiogr2.com/

Viņš ir viens ļoti smieklīgs kostīmi lietotājiem. Es esmu pārliecināts, ka ir daudzi cilvēki, kuri tiešām vēlētos, ka viņš izmantoja kā krāsainais kostīmi.
http://www.beetlesmith.com/collisionrepair.php

Ez az egyik dolog, láttam sok ember okok miatt, mint ez a zenekar. Bármennyire vannak sok zenekar, akik nem költenek egy csomó kislemez és videók, mert már nincs időhöz kötve.
http://www.onlycube.com

Oldalak