A TASZ nem ért egyet az új Országgyűlés alkotmánymódosítási megoldásával. A Kormányzati rendszer kialakításához szükséges módosítások mindig is részét képezték egy új ciklus kezdetének - ebben nem látunk kivetnivalót. Ugyanakkor a kormánypártok első javaslatai ezen jóval túlmutatnak, az Országgyűlés létszámának és a kisebbségek országgyűlési képviseletének Alkotmányba írását célozzák. Nem tagadva a választási rendszer változtatásának szükségességét, ellent kell mondanunk a választott eszköznek. Erre kérjük a megválasztott képviselőket is.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség által felvetett kérdések megérettek a vitára, de hozzájuk nem szükséges az Alkotmány javasolt módosítása. A hatályos választási rendszer átalakítása előtt az átalakítás végeredményét feltételesen az alaptörvénybe foglalni ellentmond az alkotmányosság követelményének. A jogállam és a nem jogállam között az egyik lényeges különbség az íratlan szabályok tiszteletben tartása. Ilyen szabály, hogy az Alkotmányt csak a szükséges esetben és mértékben módosítja az alkotmányozó többség. Az, hogy az elfogadott módosítást egy, a jövőben megalkotandó törvény léptetné hatályba, tovább növeli a bizonytalanságot.

Az Alkotmány politikai rendszerünk alapját képezi, annak módosítása csak indokolt esetben szükséges és lehetséges. Az alkotmánymódosítás technikai feltétele a képviselők kétharmadának egybehangzó szavazata. Ezen túlmutató követelmény a javasolt módosítás társadalmi vitája és az alkotmánymódosítás szükséges mértékre korlátozása. Ma csak az előbbi van meg, az utóbbiak láthatóan hiányoznak. A céltalan alkotmányozás csorbítja a jogállam tekintélyét. Azt üzeni, hogy nem az Alkotmány a plurális demokrácia jogi alapja, hanem 257 országgyűlési képviselő szándéka. A technikailag alkotmányos megoldás így alkotmányellenessé válik.

Az Alkotmány nem megváltoztathatatlan; olykor valóban szükség van a módosítására, de megalapozatlanul, társadalmi konszenzus nélkül nem szabad hozzányúlni.
A TASZ álláspontja szerint ilyen horderejű változtatásra csak alapos társadalmi és szakmai vita után szabad vállalkozni.

Az Alkotmány a kormányzati rendszer átalakításán túlmutató megváltoztatása ma pusztán szimbolikus politikai lépés. A jogállam biztonsága érdekében a képviselőknek tartózkodniuk kell az ilyen lépésektől.

Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

"A jogállam és a nem jogállam között az egyik lényeges különbség az íratlan szabályok tiszteletben tartása."

Szerintem a jogállamisággal nem összeférhető az íratlan szabályok követése. A jogállamiság számomra azt jelenti, hogy a törvényalkotás, a végrehajtás, és az igazságszolgáltatás pontosan az írott szabályok alapján működik. A cél pedig az, hogy ezek a szabályok egyértelműek legyenek és az állampolgárokat védjék.

A FIDESZ-KDNP választási programjában kiemelt helyen szerepelt az alkotmány módosítása (pontosabban az új alkotmány készítése). A választók az erre vonatkozó egyértelmű kijelentések tekintetében választottak új országgyűlést. Akkor honnan is hiányzik a társadalmi konszenzus? A választók a FIDESZ-KDNP programjára szavaztak, és felhatalmazták őket alkotmánymódosítás végrehajtására.

Azt el tudom fogadni, ha valaki nem ért egyet egy új alkotmány bizonyos pontjaival, de hogy teljes egészében elvesse annak lehetőségét, azt egyszerűen nonszensz dolognak tartom. Pláne, hogy a jelenlegi alkotmányt a rendszerváltás óta mindenki ideiglenes alaptörvénynek tekinti. Érdemes először megvárni, hogy mi a javaslat, és utána neki lehet állni bírálni azt. Szerintem.

Mi nem úgy gondoljuk, hogy az országgyűlési választáson győztes párt az alkotmányozásra kap felhatalmazást. Merthogy a kormányzásra kap. A hatályos Alkotmány szerint ma sajnos a 2/3-os alacsony alkotmány módosítási határral ez -látszólag- összecsúszik, de ez pusztán a kérdés eljárási része. Az Alkotmány pedig nem egy puszta törvény és nem pusztán eljárási kérdés. Pár érvet ajánlunk figyelmedbe:
- A 2010-es választáson a győztes párt 2,7M szavaztot kapott, a 2006-os választáson az akkori koalícios partnerek 2,68M-t. Tényleg ezen múlna az alkotmányozói felhatalmazás? Szerintünk nem.
- A fidesz választási programjában (A nemzeti ügyekről szólóban) semmi konkrétum nincsen az új alkotmámnyra, sőt alig említi meg. Magyarán fogalmunk sincs, hogy milyen tartalmat értenek rajta. Azt sem tudjuk, meg, hogy tkp. miért is szükséges új alkotmány. Így nehéz lenne felhatalamzásként érteni a rájuk adott szavaztot.
- Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy az emberi jogok 257 képviselő jóindulatától függjön -értsd: pusztán választási eredmény függvénye lenne. Ha ez így lenne, akkor semmilyen diktatúrában nem lehetne jogilag, jogosan érvelni a mellett, hogy az ő emberi jogait megsértették. Ezek a kérdések nem kétharmad függők.
- Az eddigi magyarországi alkotmányozási gyakorlat majd' mindig a parlamenti pártok konszenzusán alapult (ettől még nem mindig hozott jó eredményt). Az erőből történő alkotmányozások (ti. a parlamenti kisebbség figyelmen kívül hagyása) pedig rendszerint rossz eredménnyel zárult (vö. igazságszolgáltatás reformja, népszavazás) és a parlamenti kisebbség -teljesen jogos- sérelmével járt, ami ellen tiltakoztak (történetesen ez a Fidesz volt, vö. 1994-es Alkotmány módosítás).

Barátsággal, de egyet nem értve üdvözöl:

Szigeti Tamás / TASZ

A full line of barbour coats for winter season are presented in barbour sale! New arrivals of barbour quilted jackets offered by barbrour jackets uk are gorgeous to choose. The barbour jackets are the most favored especially when there are barbour jackets sale. Where to buy the cheapest baseball bat? If you like online shopping, don’t you miss our baseball bat store online! Baseball bat review from our happy customers tells you how to choose the best baseball bat. You can find cheap baseball bat of international brands including the famous Demarini baseball bat and Easton baseball bat. We sell both wood baseball bat and composite baseball bat.
http://www.barbourjacketsuk2013.com/
http://www.baseballbatsaleus.net/

rolex replica an abundant allowance for your husband. If you are searching for an affluence watch that will action you a avant-garde blow and feel you absolutely will be searching at Omega Replica Watches.

http://www.ukrolexsreplica.co.uk

Hírek

Egyhónapos csúszással nyilvánosságra hozták a kórházi fertőzésekről szóló jelentést. Az ÁNTSZ ünnepel, pedig erre nem lenne semmi oka. Megmutatjuk, mi hiányzik a jelentéséből, és mit mulaszt el megtenni az ÁNTSZ.

[...] Bővebben!

http://tasz.hu/

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az EMMA egyesület közösen fordul az ombudsmanhoz, hogy a szülészeteken, gyermekágyas osztályokon természetes legyen a „rooming-in”, vagyis az anya és az újszülött együttes elhelyezése. Nem csak a szervezetek, hanem a tudományos kutatások is azt mondják, hogy a 24 órás baba-mama együttlét mindenkinek jó. Az ombudsmant ezért arra kéri a két civil szervezet, hogy kezdeményezze a kérdést érintő szakmai protokollok módosítását, és támogassa a rooming-in rendszer általános bevezetését. 

http://tasz.hu/

Természetes igény az anya részéről, hogy azt szeretné, újszülöttje már a kórházban is vele lehessen a nap 24 órájában. Természetes igény az újszülött részéről, hogy szeretné folyamatosan édesanyja

1988. óta minden december elsején az egész világon megemlékezünk a HIV-fertőzöttekről és az AIDS-ben meghaltakról. Hanem a HIV-fertőzöttek az év többi 364 napján is HIV-vel élnek. Hatalmasat változott az elmúlt 15 évben az, ahogy a HIV-fertőzöttek élnek, illetve az is, hogy mi a HIV-fertőzés jelentősége egy-egy ember életében vagy a társadalom szempontjából. Különösen igaz ez a kombinációs HIV-terápia bevezetése óta, ami hatékonyan és hosszú távon, és csak nagyon csekély mellékhatások mellett képes ellenőrzés alatt tartani a szervezetben élő vírust. Ami azonban nem, vagy csak nagyon lassan változik, az a HIV-fertőzéssel kapcsolatos és a HIV-vel élőket sújtó stigma és diszkrimináció.

[...] Bővebben!

http://tasz.hu/

Egy olyan lehetőség előtt állunk, ami évtizedekre meghatározhatja Magyarország fogyatékosügyi politikáját és ami több ezer ember számára teremthetné meg egy integráltabb élet lehetőségét. Az intézetek bezárására kiírt 35 milliárd forintos pályázat súlyos szakmai hibáira és a nagy létszámú intézetek bezárásának fontosságára hívja fel a figyelmet a TASZ induló facebook fotókampánya. A kezdeményezés célja, hogy megtörje a problémát övező láthatatlanságot és hogy kiállásukkal minél többen támogassák a tömegintézetek felszámolását. A széleskörű összefogás és a nyilvánosság ereje nyomást gyakorolhat a kormányra, hogy érdemi módon dolgozzák át a pályázatokat. December közepéig várjuk a csatlakozókat.

 

http://tasz.hu/

Magyarországon ma 23 000 fogyatékossággal élő ember lakik nagy létszámú intézményekben elszigetelten, sokan akaratuk ellenére. Pedig ezeknek az emberek joga van közösségben élni, aminek

Két kormánypárti képviselő javaslatára a jövő héten úgy módosulna a gyermekvédelmi törvény, hogy minden szülő ellen hatósági eljárás indulhat, aki nem elég együttműködő a gyerekei tanáraival, óvónénijével, gyerekorvosával, védőnőjével. Arra kérjük az állampolgárokat, hogy küldjenek levelet a képviselőjüknek, kérve, hogy ne szavazza meg a benyújtott módosítást.

 

http://tasz.hu/

Egy várandós anyuka késve jut el a terhesgondozásra, mert nem volt, aki vigyázzon a beteg ovis gyerekére. A szülőket nem engedik el munkából és így nem jutnak el egy hétköznap délutáni

Az október 2-i népszavazás embertelen és megtévesztő, ezért azt javasoljuk, hogy az állampolgárok érvénytelen szavazattal üzenjenek a kormánynak. A menekültellenes népszavazás és az azzal kapcsolatos kampány gyűlöletkeltő, ráadásul álságos is, mert a jogszerűtlen népszavazás valójában alkalmatlan a nép akaratának érvényre juttatására. A kormány mostani visszaélése a népszavazás intézményével nem mindennapi túlkapás, hanem az emberi jogi szemlélettel alapjaiban összeegyeztethetetlen aktus.

http://tasz.hu/

Az érvénytelen szavazat nem csak egy “kivételes helyzetre adott kivételes válasz”, hanem egyben komoly üzenet is a kormány felé.

December 5-én, a TASZ konferenciáján szakemberek előadásain keresztül ismerhetjük meg az ártalomcsökkentés nemzetközi jó gyakorlatait, a terület hazai képviselőit érintő kihívásokat, valamint felépült szerhasználók beszámolóiból alkothatunk képet e szolgáltatások felépülésben játszott szerepéről. A konferencia délutáni szekciója az ártalomcsökkentés lehetőségeit, innovatív módszereit vizsgálja az új pszichoaktív szerek használói körében.

http://tasz.hu/

Helyszín: Benczúr Hotel, I. terem. Cím: Budapest, Benczúr u. 35, 1068
Időpont: 2016. december 5.

A konferencia programja:

8:30 – 9:00 regisztráció

avagy a nemzetközi sikerek ellenére veszélyesen lejt az információszabadság hazai terepe - és nem az adatigénylők javára

November 8-án valóban fontos - és sok szempontból helyes - ítéletet hirdetett az Emberi Jogok Európai Bírósága, amiért elismerés illet minden résztvevőt, aki azért küzdött, hogy a közérdekű adatokhoz való hozzáférés minél szélesebb körben elérhető joggá váljon. A szabadságjog nemzetközi térnyerésével párhuzamosan azonban érdemes néhány aggasztó hazai trendet is megvizsgálni, mert az említett ítélethez hasonló ügyek gyakran évekig húzódnak, a magyar állam pedig ezalatt zavartalanul takargathatja, hogy például pontosan mire költi az adófizetők pénzét.

http://tasz.hu/

Örülünk?

A

Az 1998-ban elfogadott büntetőeljárási kódex helyett új készül, amelynek tervezetét megkaptuk és véleményeztük.

http://tasz.hu/

Örömünket legalább két fejlemény okozza. Egyrészről a büntetőeljárási kódex társadalmi egyeztetése során a Társaság a Szabadságjogokért valódi lehetőséget kapott arra

Az alapvető jogok biztosánál kezdeményeztük az október 23-i állami ünnepség jogsértéseinek teljeskörű kivizsgálását. Kérjük, hogy tárja fel az aggályos körülményeit a rendezvény kormányzati megszervezésének, valamint tegyen hathatós általános és egyedi intézkedéseket annak érdekében, hogy a nemzeti ünnepeken a jövőben hasonló esetek ne fordulhassanak elő.

http://tasz.hu/

Egy nemzeti ünnep hivatalos rendezvényén kritikus véleményt nyilvánítani (pl. sípolni), vagy ellentüntetést szervezni egyaránt legitim, kulturált, nem erőszakos

A 2016. október 2-ai embertelen és álságos népszavazáson polgártársaink egy része a szavazóurnáktól való távolmaradást választotta. Noha mi az érvénytelen szavazat leadására buzdítottunk, szeretnénk a távolmaradást választóknak is segíteni. Mintakérelmünk elküldésével meggyőződhetnek róla, hogy helyettük más sem járult-e az urnához.

http://tasz.hu/

Ha Ön nem ment el szavazni a menekültellenes népszavazáson, a szavazóköri névjegyzékben –  már amennyiben minden szabályszerűen történt – az Ön neve mellett nem

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság a kérelmünkre indult eljárásban megállapította, hogy Mezőkeresztes polgármestere a romákkal szembeni diszkriminációt valósított meg a helyi Krónikában megjelentetett, a lakossághoz szóló nyílt levelével.

http://tasz.hu/

 

Mezőkeresztes polgármesterének, Majoros Jánosnak a város önkormányzati lapjában, a Keresztesi Krónika 2015. júliusi

Az Emberi Jogok Európai Bírósága az egyháztörvény kapcsán mai döntésével 554 800 euro, azaz 176 millió forint kár- és költségtérítésre kötelezte a magyar államot. A kormány 2011 óta számtalan figyelmeztetést kapott hazai és nemzetközi szereplőktől, így ennek az elképesztő összegnek a kifizetése csak a kormány ostoba csökönyösségének az eredménye. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra kéri az állampolgárokat, hogy követeljék ki a kormányzattól az egyháztörvény és az Alaptörvény helyes módosítását, így vegyék elejét egy újabb - az adófizetőket terhelő - értelmetlen kifizetésnek!

http://tasz.hu/

A mai döntés értelmében a magyar állam 176 millió forintra rúgó kár- és költségtérítést köteles fizetni annak a kilenc egyháznak, amelyeket az Alaptörvény és az

Sokadszorra történt meg velünk, hogy hiába szerettünk volna egy bírósági tárgyalást videóra venni és az ott történteket a széles nyilvánosság számára közvetíteni, a tárgyalást vezető bíró ezt nem tette lehetővé számunkra.

http://tasz.hu/

Legutóbb 2016 áprilisában, a Debreceni Ítélőtáblán ütköztünk ilyen akadályba, amikor 

A TASZ Csodálatos Zoli robot címmel, egy üzleti és társadalmi projekteket támogató csapattal színpadra viszi a MONDO-t. Az előadás alapja a fogyatékos gyerekek számára készült kártya, amelyet a szervezet a Csillagház Általános Iskolával közösen azért alkotott meg, hogy minél többen ismerjék meg közérthetően a gyerekek jogait. A decemberi bemutatót követően a cél egy országos turné elindítása. A MONDO az év végén a BOOKR Kids Mesetárába is bekerül.

 

 

http://tasz.hu/

Zoli robot csodálatos, mindössze egy „hibája” van: nem működik rendesen a beszédchipje -- és ez bizony probléma például egy Star Wars castingon. Főhősünk, aki sok viszontagság árán, jó és rossz,

 

Április 30-án végleg lezárult civil szervezeteket fejlesztő projektünk. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, 10 civil szervezettel dolgoztunk együtt két éven át, a Norvég Civil Támogatási Alap jóvoltából, majd októberben a munka folytatására is támogatást kaptunk. Az így két és fél évig tartó projekt fő célkitűzése a civil társadalom érdekérvényesítési képességének fejlesztése volt. 

[...] Bővebben!

http://tasz.hu/

Lezárult a „Negyedik pont” című kampányunk első szakasza, melyben az új egyházügyi törvény elfogadását szorgalmaztuk. Petíciónkat eddig többszáz állampolgár írta alá, tiltakozva egyúttal a magyar kormány által tavaly kidolgozott törvénymódosítási javaslat ellen, melyben továbbra sem érvényesül maradéktalanul a jogegyenlőség, valamint az állam és az egyház elválasztásának elve.

http://tasz.hu/

1848-ban a forradalmárok 12 pontja közül a negyedik így szólt: „Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben”. Több mint másfél évszázados követelése és