A képviselői önálló indítványként 2010. május 17-én benyújtott törvényjavaslat a büntető törvénykönyvben új tényállás megalkotására tesz javaslatot, a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása címmel. A TASZ szerint a javaslat alkotmányellenes.

A tényállás a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényének tagadását, kétségbe vonását vagy jelentéktelen színben való feltüntetését kriminalizálná. 

A TASZ álláspontja szerint a kezdeményezett törvénymódosítás figyelmen kívül hagyja az alapjogi rendszert, a büntetőjog már ma is alkalmazható szankciórendszerét valamint annak ultima ratio jellegét,  a javaslat nem felel meg az alapjogi korlátozások szükségességi, alkalmassági tesztjének.

A TASZ a törvényjavaslat visszavonását javasolja.

A TASZ álláspontot innen letöltheti. (pdf)

Legolvasottabb hírek

2014. február 27. csütörtök

Strasbourgi mintakérelmet készítettek pártoknak civil szervezetek, hogy azok a politikai hirdetések elfogadhatatlan korlátozása miatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhassanak. Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért szerint a pártok sikerrel támadhatják meg a nemzetközi bíróság előtt a demokratikus nyilvánosságot korlátozó, Alaptörvénybe is foglalt kampányszabályt.

2011. január 21. péntek

A TASZ összefoglalója a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvényről.

2012. július 6. péntek

A bírák fegyelmi ügyeiben eljáró szolgálati bíróság jogerősen elmarasztalta dr. Ravasz László bírót, és indítványozta a tisztségéből való felmentését. A fegyelmi vétségért járó szankciók közül a felmentés indítványozása a legsúlyosabb, ami automatikusan vezet a tisztségtől való megfosztáshoz (sem az Országos Bírói Hivatal elnökének, sem a köztársasági elnöknek nincs mérlegelési joga). Mit kell elkövetnie egy bírónak a szolgálati bíróság szerint, hogy ilyen súlyos büntetéssel sújtsa? Nem kell önkényesen, politikai prekoncepciók szerint ítélkeznie, sem a jogkereső feleket méltóságukban megaláznia, de még egyes bírósági vezetőket sem kell szidalmaznia. Nem kell többet tennie, mint nyilvánosan kifejtenie véleményét a bíróságok igazgatásáról, szervezeti kultúrájáról.

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások