Az információszabadságnak, azaz a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez való jognak két aspektusa van. Az egyik, hogy a közfeladatot ellátó szervek és személyek kötelesek egyéni kérelmekre közérdekű adatokat kiadni. A másik pedig, hogy ezeknek a szerveknek jogszabály teszi kötelezővé, hogy bizonyos szervezeti, gazdasági adataikat proaktívan weboldalukon közzétegyék.

Kapcsolódó hírek

2013-02-27

A TASZ az [origo] újságíróját képviselve első fokon pert nyert a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellen. Ennek eredményeként nyilvánosak a Fejér megyei földhaszonbérleti pályázatok elbírálásának körülményei.

https://tasz.hu/
2013-01-31

A TASZ, a K-Monitor és a TI Magyarország véleményezte a kormány Nyílt Kormányzati Együttműködéssel kapcsolatos vállalásokat. A kormány továbbra sem fogadta el javaslatainkat a minősített adatok bírói kontrollja, üzleti titok szabályozás, kormány-előterjesztések tervezeteinek nyilvánossága tekintetében, ám a közszférában dolgozók információszabadsággal kapcsolatos képzése bekerült a programba. Siker nincs, de van némi elmozdulás.

https://tasz.hu/
2012-06-15

Barack Obama amerikai elnök által kezdeményezett Open Government Partnership (OGP, Nyílt Kormányzati Együttműködés) célja az átlátható, hatékony és ellenőrizhető kormányzat megteremtése. A TASZ és a K-Monitor elkészítette Magyarország vállalásaira vonatkozó javaslatokat.

https://tasz.hu/
2008-04-24

Az Országgyűlés a jövő hét elején tárgyalja az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény módosítására vonatkozó törvényjavaslatot. Észrevételeinket levélben juttattuk el a képviselőkhöz.

https://tasz.hu/
2008-04-01

Sajátosan értelmezik egyes önkormányzatok az alkotmányban lefektetett véleménynyilvánítási szabadság jogát, illetve a közérdekű adatok nyilvánosságát. Példaként kínálkozik erre Rétság városa.

https://tasz.hu/
2007-10-04

21 hazai társadalmi szervezet fordult a Kormányhoz és az illetékes parlamenti képviselőkhöz a 47 tagállamból álló Európa Tanács (ET) készülő információszabadság-egyezménye kapcsán. Az ET, melynek Magyarország is tagja, elsőként a világon nemzetközi egyezményben kívánja rögzíteni a közérdekű adatokhoz való hozzáférés szabályait.

https://tasz.hu/
2007-07-04

Törvénnyel ellentétes az adatvédelmi biztos álláspontja szerint is az a menetrenddel kapcsolatos jogi nyilatkozat, amit (a mai napig) a Volán honlapján olvashatunk. A Volán jogtalanul szűkíti le a közérdekű adatnak számító menetrend hozzáférhetővé tételéhez kapcsolódó jogokat.

https://tasz.hu/
2007-01-17

Egy éve lépett hatályba az Elektronikus információszabadságról szóló törvény, ám a minisztériumok jogkövetési hajlandósága nem látszik javulni.

https://tasz.hu/
2007-01-05

A jogalkotas.hu oldalon újabb, immár a nyolcadik, jelentés olvasható arról, hogy a minisztériumok mennyiben tartják be az Elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény (Eitv.) törvény rendelkezéseit.

https://tasz.hu/
2006-11-20

A www.jogalkotas.hu-n megtekinthető a legújabb, novemberi elektronikus információszabadság jelentés, amely a minisztériumok oldalait vizsgálja.

https://tasz.hu/
2006-10-16

A www.jogalkotas.hu-n megtekinthető a legújabb, októberi elektronikus információszabadság jelentés, amely a minisztériumok oldalait vizsgálja.

https://tasz.hu/
2006-09-27

A www.jogalkotas.hu oldalon megtekinthető a legújabb, szeptemberi elektronikus információszabadság jelentés, amely a minisztériumok oldalait, illetve az Országgyűlés honlapját vizsgálja.

https://tasz.hu/
2006-08-02

Lehetőség nyílt az Alkotmánybíróság honlapján a benyújtott indítványok bizonyos fokú megismerésére. A TASZ üdvözli az AB lépését.

https://tasz.hu/
2006-07-07

Elkészült a júliusi - számszerint negyedik - összehasonlítás az elektronikus információszabadság törvény alapján, amely már az új minisztériumok oldalait, illetve az Országgyűlés honlapját vizsgálja.

https://tasz.hu/
2006-04-19

Január elsején léptek hatályba az elektronikus információszabadság törvénynek azon rendelkezései, amelyek a minisztériumokat arra kötelezik, hogy a készülő jogszabály-tervezeteket tegyék közzé honlapjaikon. Mivel a törvény szankciókat nem tartalmaz, így nem nagyon bíztunk abban, hogy működni fog. Őszinte örömünkre szolgál, hogy úgy tűnik, tévedtünk.

https://tasz.hu/
2005-06-12

A napokban fogja tárgyalni a Parlament az elektronikus információszabadságról szóló törvényjavaslatot. A TASZ már a koncepció kidolgozásától kezdve nyomon követte a tervezet sorsát, és a törvény elfogadása előtti utolsó fázisban is megismertetjük a jogalkotóval és a nyilvánossággal az álláspontunkat.

https://tasz.hu/
2005-04-19

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium márciusban tette közzé e-információszabadságról szóló törvény tervezetét. A tervezet a közérdekű adatok elektronikus közzétételének szabályai mellett foglalkozik a jogszabályok és a jogalkotás nyilvánosságával, illetve az ítéletek nyilvánosságával is.

https://tasz.hu/
2004-12-17

A Társaság a Szabadságjogokért véleményezte az elektronikus információszabadságról szóló törvény, valamint a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény módosításának koncepcióját.

https://tasz.hu/
Feliratkozás RSS - Elektronikus információszabadság csatornájára