Szigorúbb büntetést szabtak ki Geréb Ágnesre

Két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság Geréb Ágnest, a mellékbüntetés mértékét szigorította: 5 évről 10 évre emelte foglalkozástól való eltiltását.

Az Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom és a TASZ megdöbbenve fogadta a másodfokú ítéletet. Álláspontunk továbbra is az, hogy a tárgyaláson a bábák nem kaptak lehetőséget az érdemi védekezésre. Habár nemzetközi szaktekintélyek sora, köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) volt igazgatója igazolták, hogy a magyar bábák nem hibáztak, a bíróság nem vette figyelembe véleményüket, és elutasította tanúként való meghallgatásukat is.

A bíróság kettős mércét alkalmaz: eltérően ítéli meg a kórházi és az intézeten kívüli szülést. Míg a kórházi orvosok csak a legritkább esetben kerülnek büntetőbíróság elé, és perük többnyire felmentéssel zárul, a bábák ellen szülési komplikáció esetén rögtön eljárás indul.

Más országokban a bábák ügyeiben főként szülészekből, bábákból álló szakmai testület vizsgálódik és ítélkezik, nálunk kizárólag kórházi orvosok adnak véleményt, akik nem rendelkeznek semmilyen tapasztalattal az otthon szülés terén.

„Geréb Ágnesnek nem a börtönben a helye. Ő azért küzdött, hogy az anyák szabadon dönthessenek arról, hogy intézetben vagy intézeten kívül hozzák-e világra gyermeküket” – fogalmazott Pelle Andrea, a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője, Geréb Ágnes jogi képviselője.

A TASZ és a Mozgalom bízik abban, hogy a köztársasági elnök pozitívan bírálja el a Geréb Ágnes ügyében benyújtani kívánt kegyelmi kérvényt, és véget vet a bábák üldözésének.

Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

Sajnos kár a köztársasági elnök pozitív elbírálására, és főleg az aláírására várni!
Nem fogja aláírni, de gondolom ezt tudat alatt ti is tudjátok!
Azt csinálja amit a fidesz vezetősége mond, illetve utasítást ad neki...

Ez szerintem végleges ítélet Geréb Ágnes ügyében! - ezt pedig Palkó is tudja, sőt már alá is írta a kegyelmi kérvényt, legalábbis gyakorolja hogy hiba nélkül menjen!

Ámen!

Én kettőt szültem, mindekettőt kórházban. Jobb lett volna itthon, vagy olyan környzetben ami nem "kórházi". Aki túl van (legalább egyszer)tudja, hogy nem az a három-négy perc a nehéz, míg nyomni kell, hanem az előtte lévő 2-3-4-5-6- (nekem 26 az elsőnél) óra.
Halljátok, férfiakból való orvosok?! A szülés és születés az egyik legintimebb pillanat egy anya életében. Egy férfiba nőtt ember ezt nem igazán tudja megérteni - akkor hogyan tudtok dönteni egy olyan BÁBA (nem véletlen volt a csupa magybetű) sorsáról, amit még képzeletben sem tudtok átélni?!
Azt vallom, aki megszületett, halálra van ítélve. Az életéről Ő, az Anyja és a Teremtő dönt.
Szégyen, hogy emberek írott szöveg által vezérelve, gondolkodás (!) és felelősségtudat nélkül, paragrafusok mentén döntenek.
Sosem voltam még tüntetésen. De ha Geréb Ágnes kérné, elmennék.

"Geréb Ágnes - a jó bába"
"Az életéről Ő, az Anyja és a Teremtő dönt." -Igen? Akkor azt is a teremtő döntötte el, hogy Geréb üljön nem??? Most komolyan, olyan jó lenne otthon elvérezni? Minden feltétel adott otthon? NEM! Benn voltam a feleségem szülésénél és tudom, hogy otthon ilyen feltételeket nem lehet biztosítani. És az sem biztos, hogy a panel szomszédok a szülési fájdalmat akarják hallgatni. Azt meg végképp nem gondolom, hogy akár egy bábának, de akár egy anyának joga lenne veszélyeztetni a baba életét!

Oldalak