Betegjogi útmutató középiskolásoknak

A következőkben a Társaság a Szabadságjogokért által, a Budapest Bank Budapestért Alapítványa támogatásával készült tájékoztató oldalt olvasható, amely 14 és 18 év közöttieket megillető betegjogokról kíván információt nyújtani. A kérdéseket és a válaszokat bővíteni fogjuk a beérkezett visszajelzések alapján. A jobb oldalt található gombokra kattintva megnézhető egy rövid videó és letölthető egy útmutató, amelyek a forrás megjelölésével szabadon letölthetők és sokszorosíthatók, továbbküldhetők.

Kérdés: Mi történik, ha a kórházban nem tudnak azonnal ellátni?

Válasz: Ha a betegséged, állapotod nem igényel azonnali ellátást, és nem biztosítható, hogy azonnal vagy rövid várakozás után elássanak, akkor várólistára kerülsz. Ha eltörött a lábad, akkor az azonnali ellátást igényel, de vannak olyan műtétek, amelyeknél hosszabb várakozás sem kizárt. A várólistára kerülés sorrendjét a felkerülés időpontja szabja meg elsősorban, de ettől orvosilag indokolt esetben, ha valakinek az állapota súlyosabb, el lehet térni. A várólistákat online is meg lehet nézni, ezen azonosító alapján szerepelnek az egyes emberek.

Kérdés: Muszáj a szüleimnek is elkísérniük, ha elmegyek a valamilyen rendelésre vagy a háziorvoshoz?

Válasz: Attól függ, hogy milyen célból mész. Vannak olyan beavatkozások, amelyekről nem dönthetsz egyedül. A véleményedet azonban ilyenkor is elmondhatod, s azt a lehetséges mértékben figyelembe kell venni. Ezek az ún. invazív beavatkozások, nem tartozik ide egy egyszerű vizsgálat, legyen az fogorvosi, nőgyógyászati vagy szemészeti, viszont invazív beavatkozások a műtétek, így a gyökérkezelés vagy mandulaműtét is. Ezekhez írásbeli beleegyezés szükséges, s ezt a szüleid adhatják meg helyetted.

Kérdés: Úgy tudom, hogy a vizsgálatok, beavatkozások előtt tájékoztatni kell a betegeket. Ehhez nekem is jogom van?

Válasz: Igen, a tájékoztatás és a kérdezés joga akkor is megillet, ha nem dönthetsz egyedül az ellátásról. A tájékoztatásnak olyannak kell lennie, amit megértesz, nem lehet tele orvosi szakkifejezésekkel például, s mindenre ki kell terjednie. Ezt követően ha valami nem világos, kérdezhetsz is.

Kérdés: Ha nem értek egyet a szüleimmel az ellátással kapcsolatban, mit tehetek?

Válasz: Egyrészt még akkor is figyelembe kell venni a véleményedet az orvosoknak, nővéreknek, ha nem hozhatod meg az adott döntést egyedül. Másrészt, ha elmúltál 16 éves, akkor írásbeli nyilatkozatban megnevezheted azt a szülődet, akit szeretnél, ha az ellátással kapcsolatos döntést meghozná, illetve ki is zárhatsz bárkit e körből.

Kérdés: Muszáj minden beavatkozásba beleegyezni?

Válasz: Természetesen nem, két különleges eset van. Az egyik az, ha az ellátás elmaradása súlyos vagy maradandó károsodást okozhat, a másik az életmentő vagy életfenntartó beavatkozások visszautasítása. Az első esetben a 18 éven aluliaknál nem utasítható vissza az ilyen ellátás. Nehéz felsorolni, hogy milyen ellátások lehetnek az ilyenek, de például a vérátömlesztés ilyen. A másik esetben, az életmentő vagy életfenntartó beavatkozást visszautasítani csak halálos vagy gyógyíthatatlan beteg esetében lehetséges. 14 és 18 év közöttiek esetében bíróság hagyja jóvá a beteg ellátás visszautasításáról szóló nyilatkozatát, emellett még egy háromtagú orvosi bizottság döntése is szükséges.

Kérdés: Ha bent kell maradnom a kórházban, éjszaka is velem lehet valaki?

Válasz: Igen, 18 éves korodig és utána, ha súlyos állapotban vagy, akkor jogod van hozzá, hogy az a személy, akit szeretnél folyamatosan melletted legyen.

Kérdés: Mi van, ha nem akarok bent maradni a kórházban, pedig az orvosok szerint még kéne?

Válasz: A kórházat bármikor elhagyhatod, de előtte szólnod kell a kezelő orvosodnak. Ha bejelentés nélkül hagyod el a kórházat, akkor erről értesítik majd a szüleidet. Nem hagyhatod el a kórházat abban az esetben, ha állapotod, betegséged másokat veszélyeztet.

Kérdés: Ki lehet bent a vizsgálat körben?

Válasz: Alapvetően azok, akik a vizsgálatodat végzik, akiknek a jelenléte emiatt szükséges, s akinek a jelenlétéhez hozzájárultál. Ha valaki olyan jön be a szobába, akit nem ismersz, akkor megkérdezheted a nevét és beosztását, illetve, ha nem szükséges a jelenléte, megkérheted, hogy menjen ki. Jogod van ahhoz is, hogy a gyógykezelés során mások ne láthassanak, ne halhassanak téged, kivéve, ha ez sürgős szükség vagy veszélyeztető állapot miatt szükséges.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Bántalmazás, megalázás egy Baranya megyei intézményben

Erős hangvételű jelentést tett közzé Székely László ombudsman egy fogyatékossággal élő emberek otthonául szolgáló Baranya megyei intézmény vizsgálatát követően. A TASZ bejelentése folytán indult ellenőrzést követően nem zárható ki, hogy a TASZ által jelentett megalázó bánásmód, bántalmazás megtörtént. A Biztos felkérte az intézmény vezetőjét, hogy vizsgálja ki az eseteket.

ÁNTSZ nekrológ

Múlt pénteken megszűnt az 1991-ben létrehozott Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Az ÁNTSZ az utóbbi időben rengeteg kritikát kapott, többek között tőlünk is, így jogos a kérdés: baj ez?

Igen, szerintünk ez nagyon rossz döntés. Az ÁNTSZ egy több szervből összeálló szervcsoport volt, a szétszabdalása aláássa a szakmai működését. Nem politikai jellegű, hanem az egészségügy szakmai irányításához, felügyeletéhez kötődő feladatokat látott el. Ilyenek voltak például a járványügyi és egészségfejlesztési feladatok, csakúgy, mint az egészségügyi ellátás felügyelete, és az alá tartozó szervezetrendszer irányítása. A jelenségről az év elején bezárt háttérintézmények kapcsán részletesen írtunk itt és itt.

Akik kritizálták, azért tették, mert úgy vélték: az ÁNTSZ nem teszi kellőképpen a dolgát, nem kényszeríti ki az egészségügy jogszerű, szakszerű működését.

Az ÁNTSZ eddigi feladatai persze nem enyésznek el, csak éppen mostantól nem egy szerven belül fogják ellátni őket, hanem szétszórják más hivatalok között. Egyes feladatokat a megyei kormányhivatalok fognak végezni , mások átkerünek az Országos Közegészségügyi Intézethez, és bizonyosakért a minisztériumba ültetett országos tisztofőorvos fog felelni. Az eddig egységes szervet tehát szétdarabolják. Részletes elemzésünkben bemutattuk ennek várható hatásait, röviden:

a hivatalos indok az államigazgatás hatékonyabbá tétele, szerintünk viszont mindez a hatékonytalan működésnek a garanciája.

Folytatjuk

Mivel azonban az ÁNTSZ nem jogutód nélkül szűnt meg, azaz a feladatait megörökölték, ezért semmi okunk sincs arra, hogy csökkentsük az elvárásainkat. Éppen ellenkezőleg: folytatjuk kórházi fertőzések elleni kampányunkat és folytatjuk az egyedi esetek alapján a közérdekű bejelentések sorozatos küldözgetését. Sőt:

az új szervnek ismét beküldjük az eddigi közérdekű bejelentéseinket, hátha ezúttal nem értik őket szándékosan félre, mint a múltkor, és érdemben kivizsgálják őket.

Mindent megteszünk azért, hogy az állam erre hivatott szervei végre tegyék a dolgukat, érdemben foglalkozzanak a kórházi fertőzések témájával, de figyelni fogjuk azt is, hogyan teszi a dolgát az új, szétszabdalt ÁNTSZ-utód.

Továbbra is várjuk tehát a kórházi fertőzésekről szóló személyes történeteket ezen az űrlapon keresztül. Érjük el együtt, hogy az állam tegyen a gyalázatos állapotok megszüntetése érdekében!

Asbóth Márton

Császármetszés és betegjogok

Részlet az Index infograrfikájából
 

Tavaly Magyarországon minden tíz szülő nő közül majdnem 4 műtéti úton hozta világra gyermekét. Mindeközben a szakirodalom arra hívja fel a figyelmet, hogy 10-19% feletti császárarány már nem eredményez jobb kimenetelt a születendő gyermek és a szülő nő egészsége szempontjából, sőt épp ellenkezőleg, növelheti a kockázatot. Hol sérülhetnek a szülő nők jogai a császármetszések kapcsán?