Betegjogi útmutató középiskolásoknak

A következőkben a Társaság a Szabadságjogokért által, a Budapest Bank Budapestért Alapítványa támogatásával készült tájékoztató oldalt olvasható, amely 14 és 18 év közöttieket megillető betegjogokról kíván információt nyújtani. A kérdéseket és a válaszokat bővíteni fogjuk a beérkezett visszajelzések alapján. A jobb oldalt található gombokra kattintva megnézhető egy rövid videó és letölthető egy útmutató, amelyek a forrás megjelölésével szabadon letölthetők és sokszorosíthatók, továbbküldhetők.

Kérdés: Mi történik, ha a kórházban nem tudnak azonnal ellátni?

Válasz: Ha a betegséged, állapotod nem igényel azonnali ellátást, és nem biztosítható, hogy azonnal vagy rövid várakozás után elássanak, akkor várólistára kerülsz. Ha eltörött a lábad, akkor az azonnali ellátást igényel, de vannak olyan műtétek, amelyeknél hosszabb várakozás sem kizárt. A várólistára kerülés sorrendjét a felkerülés időpontja szabja meg elsősorban, de ettől orvosilag indokolt esetben, ha valakinek az állapota súlyosabb, el lehet térni. A várólistákat online is meg lehet nézni, ezen azonosító alapján szerepelnek az egyes emberek.

Kérdés: Muszáj a szüleimnek is elkísérniük, ha elmegyek a valamilyen rendelésre vagy a háziorvoshoz?

Válasz: Attól függ, hogy milyen célból mész. Vannak olyan beavatkozások, amelyekről nem dönthetsz egyedül. A véleményedet azonban ilyenkor is elmondhatod, s azt a lehetséges mértékben figyelembe kell venni. Ezek az ún. invazív beavatkozások, nem tartozik ide egy egyszerű vizsgálat, legyen az fogorvosi, nőgyógyászati vagy szemészeti, viszont invazív beavatkozások a műtétek, így a gyökérkezelés vagy mandulaműtét is. Ezekhez írásbeli beleegyezés szükséges, s ezt a szüleid adhatják meg helyetted.

Kérdés: Úgy tudom, hogy a vizsgálatok, beavatkozások előtt tájékoztatni kell a betegeket. Ehhez nekem is jogom van?

Válasz: Igen, a tájékoztatás és a kérdezés joga akkor is megillet, ha nem dönthetsz egyedül az ellátásról. A tájékoztatásnak olyannak kell lennie, amit megértesz, nem lehet tele orvosi szakkifejezésekkel például, s mindenre ki kell terjednie. Ezt követően ha valami nem világos, kérdezhetsz is.

Kérdés: Ha nem értek egyet a szüleimmel az ellátással kapcsolatban, mit tehetek?

Válasz: Egyrészt még akkor is figyelembe kell venni a véleményedet az orvosoknak, nővéreknek, ha nem hozhatod meg az adott döntést egyedül. Másrészt, ha elmúltál 16 éves, akkor írásbeli nyilatkozatban megnevezheted azt a szülődet, akit szeretnél, ha az ellátással kapcsolatos döntést meghozná, illetve ki is zárhatsz bárkit e körből.

Kérdés: Muszáj minden beavatkozásba beleegyezni?

Válasz: Természetesen nem, két különleges eset van. Az egyik az, ha az ellátás elmaradása súlyos vagy maradandó károsodást okozhat, a másik az életmentő vagy életfenntartó beavatkozások visszautasítása. Az első esetben a 18 éven aluliaknál nem utasítható vissza az ilyen ellátás. Nehéz felsorolni, hogy milyen ellátások lehetnek az ilyenek, de például a vérátömlesztés ilyen. A másik esetben, az életmentő vagy életfenntartó beavatkozást visszautasítani csak halálos vagy gyógyíthatatlan beteg esetében lehetséges. 14 és 18 év közöttiek esetében bíróság hagyja jóvá a beteg ellátás visszautasításáról szóló nyilatkozatát, emellett még egy háromtagú orvosi bizottság döntése is szükséges.

Kérdés: Ha bent kell maradnom a kórházban, éjszaka is velem lehet valaki?

Válasz: Igen, 18 éves korodig és utána, ha súlyos állapotban vagy, akkor jogod van hozzá, hogy az a személy, akit szeretnél folyamatosan melletted legyen.

Kérdés: Mi van, ha nem akarok bent maradni a kórházban, pedig az orvosok szerint még kéne?

Válasz: A kórházat bármikor elhagyhatod, de előtte szólnod kell a kezelő orvosodnak. Ha bejelentés nélkül hagyod el a kórházat, akkor erről értesítik majd a szüleidet. Nem hagyhatod el a kórházat abban az esetben, ha állapotod, betegséged másokat veszélyeztet.

Kérdés: Ki lehet bent a vizsgálat körben?

Válasz: Alapvetően azok, akik a vizsgálatodat végzik, akiknek a jelenléte emiatt szükséges, s akinek a jelenlétéhez hozzájárultál. Ha valaki olyan jön be a szobába, akit nem ismersz, akkor megkérdezheted a nevét és beosztását, illetve, ha nem szükséges a jelenléte, megkérheted, hogy menjen ki. Jogod van ahhoz is, hogy a gyógykezelés során mások ne láthassanak, ne halhassanak téged, kivéve, ha ez sürgős szükség vagy veszélyeztető állapot miatt szükséges.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kisokos: ÉRIK-E JOGSÉRTÉSEK A PSZICHIÁTRIÁN?

Kérdéssor sürgősségi és kötelező gyógykezelés esetén, ha ön vagy hozzátartozója/ismerőse azért került a pszichiátriára, mert az orvosai szerint veszélyeztető magatartást tanúsít, azaz saját vagy mások életére, testi épségére, egészségére veszélyt jelenthet.

A cikk könnyen érthető változata ide kattintva érhető el.

KISOKOS: Életvégi döntések, orvosi kezelés visszautasítása

Mi történne, ha egyszer csak baleset érné vagy betegség támadná meg, ami miatt nem tud többé kommunikálni? Biztos abban, hogy a kórházban tényleg az történne Önnel, amit szeretne? Családtagjai, szerettei tudnák, mi az, ami Önnek fontos? Nekik vajon nem lenne megterhelő, hogy olyan döntéseket kell meghozniuk, amelyek valójában Önt érintik leginkább? Betegségeinkkel nem könnyű foglalkozni. Még nehezebb, ha arra gondolunk, hogy mi fog történni velünk, ha az orvosok már nem tudnak meggyógyítani: ha súlyos betegség vagy baleseti sérülés miatt az életünk a végéhez közeledik.

Kórházi fertőzések: özönlenek a történetek a családi tragédiákról

Munkatársunk a múlt héten az Egyenes Beszéd vendégeként beszélt a kórházi fertőzésekről. Azt is elmondta: lehetőség van a jogérvényesítésére, így a TASZ ügyfeleket keres. Az elmúlt napokban özönlöttek a történetek a családi tragédiákról. Munkatársunk személyes beszámolójából viszont kiderül: a családtagok többsége csak egyvalamit szeretne.