A TASZ támogatja a CEU elűzése ellen tiltakozókat/ The HCLU supports the protesters against the expulsion of CEU

ENGLISH BELOW

Polgárok ezrei fejezték ki eddig is tiltakozásukat a Central European University (CEU) ellehetetlenítése ellen. A tiltakozás közügyet érint, közhatalmi döntést kritizál, ezért alkotmányos védelmet élvez. A TASZ ismételten kifejezi szolidaritását a CEU-val, és felajánlja segítségét az eddigi, illetve a jövőbeli tiltakozóknak. A TASZ ingyenes jogi tanácsadással, és ha szükséges, ingyenes jogi képviselettel segít, felhasználva a politikai szabadságjogok védelmével kapcsolatos széleskörű tapasztalatát.

Tiltakoznál a CEU elűzése ellen, de meggyűlik a bajod a hatalommal?

  • Szeretnéd elmondani a politikai véleményedet, de félsz, hogy hátrány ér emiatt?

  • Eljárást (akár büntető- vagy szabálysértési, akár etikai vagy bármilyen munkaügyi eljárást) indítottak ellened, mert kifejezted a véleményedet?

  • Tüntetnél, tiltakoznál, de nehézséget okoz a bejelentése, vagy a jogtalan betiltás megtámadása?

  • Rendőri túlkapásokat vagy mulasztásokat tapasztaltál?

  • Végső eszközként polgári engedetlenségbe kezdenél, de attól tartasz, hogy aránytalanul súlyosan szankcionálnak?

Ha a fenti ügyek valamelyikében sürgős segítségre van szükséged, kérjük, keresd a jogsegély-szolgálatunkat a jogsegely@tasz.hu címen, és az e-mail tárgyát kezdd ezzel: "CEU SÜRGŐS".

Telefonon is elérhetsz bennünket a +36 30 722 3356-os telefonszámon.

Ha többet szeretnél megtudni a szabad gyülekezéssel kapcsolatos jogaidról, látogass el a TASZ Gyülekezési joggal kapcsolatos oldalára. A polgári engedetlenkedőknek. szóló útmutatónkat itt találod.

--------------------

Thousands of people have protested so far against the recent attempt to undermine the operation of Central European University (CEU). These protests concern public affairs, and criticise a decision made by public authorities. Therefore, they merit constitutional protection. The Hungarian Civil Liberties Union (HCLU) reiterates its solidarity with CEU, and offers assistance to current and future protesters. The HCLU provides free legal advice and if necessary, free legal representation, drawing on its vast experience in the protection of political liberties.

Would you like to protest against the expulsion of CEU, but you are concerned to get into trouble with authorities?

  • Would you like to voice your political opinion, but you are afraid that you may be disadvantaged/penalised as a result?
  • Are you facing any legal consequences (in criminal or misdemeanour procedures, or any other, ethical or employment-related procedures) because you have expressed your opinion?
  • Would you like to demonstrate, protest but you are having difficulties notifying the authorities, or your demonstration/protest was illegally banned?
  • Have you experienced police overstepping their authority or failing to act?
  • As a last resort, would you like to engage in civil disobedience, but you are afraid that you may be disproportionately sanctioned?

If you require urgent legal advice or other assistance in any of the above issues, please get in touch with our legal aid service at jogsegely@tasz.hu with a subject of the email: ‘CEU URGENT’.

You can also reach us by phone by calling +36 30 722 3356

To learn more about your rights related to freedom of assembly, please visit the HCLU’s website on the right to assembly. Guidelines for engaging in civil disobedience can be found here in Hungarian.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

TASZ közlemény a Magyar Nemzeti Gárda megalakulásáról

A TASZ álláspontja változatlan a Magyar Gárda különböző néven történő újjáalakulásáról: félelemkeltő demonstrációik megszervezésére és az állam erőszakhatalmának részbeni megszerzésére irányuló tevékenység nem része a szabadságjogok gyakorlásának, az ilyen tevékenység nem áll összhangban az Alkotmánnyal. A volt Magyar Gárda tevékenysége sem egyesületi formában, sem Magyar Nemzeti Gárda néven tömegmozgalomként nem végezhető, ezért a TASZ kéri az ügyészséget, hogy indítson vizsgálatot az ügyben.

Szabadságjogi tanórák középiskolásoknak

A TASZ a Magyar Helsinki Bizottsággal és az Eötvös Károly Intézettel közösen olyan tanóra-mintákat készített a középiskolák számára, amelyek a demokratikus jogállamban legfontosabb szabadságjogok jelentőségével és e jogok gyakorlásával ismertetik meg a diákokat. A három jogvédő szervezet az alábbi óratervekkel ahhoz kíván hozzájárulni, hogy a diákok a választójog, a véleménynyilvánítás szabadsága, a gyülekezési jog és az információszabadság lényegével, tartalmával, alkalmazásukkal megismerkedve felelős és aktív állampolgárokká váljanak. Az óratervek anyaga szabadon felhasználható.

KISOKOS: Szabálysértési útmutató diáktüntetőknek

A 2018 tavaszi diáktüntetéseket követően a rendőrség eljárásokat indított az egyes tüntetőkkel szemben. Ezek az eljárások jogilag meglehetősen kérdésesek, ugyanis a gyülekezési jog és a gyülekezési törvény széleskörű védelmet nyújt ahhoz, hogy a polgárok és így a diákok is gyakorolhassák az alapvető jogukat és kifejezhessék az utcán, köztereken a politikai véleményüket. A szabálysértési eljárásokra csak rendkívül indokolt esetekben, a tüntetések befejezését követően kerülhet sor. Ebben a tájékoztatóban azt nézzük át, hogy a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (Szabstv.) alapján milyen szabálysértési eljárások jöhetnek szóba és hogy azok mikor jogszerűek.