Indul a kampány, ezeket teheted meg te a társadalmi változásért!

Az alábbi tartalmak aktualitásukat vesztették.

A legfrissebb tájékoztatók a

VÁLASZTASZ.HU

oldalon találhatók.

Holnap hivatalosan is megkeződik az április 8-i országgyűlési választások kampánya. Összegyűjtöttük a kampányhoz kapcsolódó legfontosabb dátumokat, és ezekhez olyan eszközöket is rendeltünk, amelyekkel bárki tehet a csalások ellen és aktívan részt vehet a választási eljárásban.

A jelöltek február 19. és március 5. között gyűjthetnek aláírásokat, az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges. Aki azt gyanítja, hogy visszaéltek az adataival, annak konkrét útmutatót készítettünk arról, hogy mi ilyenkor a teendője. A szavazatszámláló bizottságok delegálásának határideje március 23., azoknak, akik részt szeretnének venni egy bizottság munkájában itt adunk tanácsokat. A külképviseleti névjegyzékbe vételt március 31-ig van lehetősége elintézni a választóknak, rendhagyó eszközt javaslunk az alkalomra: arra buzdítunk mindenkit, hogy szervezzen regisztrációs bulikat, ahol meggyőzheti külföldön élő magyar polgártársaikat, hogy ők is vetessék fel magukat a névjegyzékbe. Az átjelentkezések, akadálymentes szavazóhelységek, és első körben a mozgóurna igénylésének határideje április 6. lesz. Azon túl, hogy segítséget kínálunk az ilyen kérelmek benyújtásához, itt is külön felhívjuk a figyelmet arra, hogyan előzhetőek meg az idős rokonainkat érő választási csalások.

Az egész kampány alatt lehet és érdemes is aktívnak lenni. Arra bátorítunk mindenkit, hogy vegyen részt a vitákban a közösségi médiában, szervezzen beszélgetéseket barátaikkal, illetve keresse fel a képviselő-jelölteket is fogadóóráikon illetve nyilvános szerepléseiken. Eszközt nyújtunk emellett azoknak is, akik az egész kampányban szeretnék megóvni gyermekeiket attól, hogy a politikusok kampányeszközként használják őket, illetve azoknak, akik tenni szeretnének a jogsértő vagy erkölcstelen kampányolás ellen.

Választási Jogi Programjunk egy forródrótót is üzemeltet, amelyen keresztül újságírók bármikor jogi segítséget kérhetnek tőlünk. Ugyanitt kérhetnek a jelöltek és jelölő szervezetek jogi tanácsot, bizonyos esetekben akár jogi képviseletet is a választási eljárás bármelyik szakaszában. A választási eljárás idején a közéleti részvételük során jogi tanácsra szoruló polgárok megkereséseit is várjuk ugyanezen a számon. Ezek mellett Választási Jogi Programunk klasszikus monitorozással is foglalkozik: módszeresen nyomon követjük a választási kérdésekben döntő állami szervek tevékenységét és elemezük döntéseiket.

Magyarországon már nem szabadok és tisztességesek a választások, de mindenki szava számít, mindenki tehet a közügyekért! Azt ajánljuk minden választópolgárnak, hogy éljenek azokkal az eszközökkel, amelyeket kínálunk nekik már a kampány idejére is. Változás akkor lesz, ha teszünk is érte!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A TASZ 2018. évi választási monitoring tevékenységének céljai, módszere, mércéje, és nyilvános eredményei

A TASZ Választási Jogi Programjának részeképp az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választásának választási eljárása idején jogi monitoring (megfigyelési) tevékenységet is végez. Az alábbiakban találhat információt megfigyelési tevékenységünk céljairól, módszeréről, és nyilvános eredményeiről. A megfigyelést végző, ahhoz szükséges képzést elvégzett személyeket a megfigyelés során itt olvasható Etikai Kódexünk rendelkezései kötik.

Van beleszólásod: vegyél részt aktívan a közügyekben!

Szeretnéd a saját szemeddel látni, mit művelnek az önkormányzati képviselőid, de nem engednek be az ülésekre? Meg akarod mutatni másoknak is, mit gondol a helyi szemétlerakó létesítéséről a választott képviselőjük, de nem engednek felvételt készíteni az önkormányzati képviselő-testületi ülésről? Felszólalnál az óvodai férőhelyek hiánya miatt a közmeghallgatáson, de nem hagynak szóhoz jutni? Vagy esetleg már évek óta nem is volt közmeghallgatás a településeden? Új, helyi aktivistákat támogató 1x1-ünkben megmutatjuk, ezekben a helyzetekben – és még sok más hasonló helyzetben – mit tehetsz. Sőt: számos mintabeadványt is kínálunk Neked, hogy a helyi önkormányzat munkájának monitorozása során Téged ért jogsérelmekkel jogi ismeretek nélkül is könnyen fel tudd venni a harcot.