Jogtudatosító tájékoztató prezi fogyatékos emberek segítőinek

A lenti prezit azért készítettük, hogy átlátható tájékoztatást nyújtsunk azokról a döntési helyzetekről, amelyekkel egy fogyatékos személy segítője (szülő, testvér, tanár, más professzionális segítők) szembesülhet egy fogyatékos ember élete során. Az életútba ágyazottan összegyűjtöttük a főbb döntési helyzetekkel kapcsolatos legfontosabb jogi információkat. A tájékoztató kitér az egyes témáknál a jogorvoslati lehetőségekre, amelyek befolyásolhatják az adott meghozandó döntést.

A TASZ a fogyatékossággal élő személyeket érintő jogi kérdések közül elsősorban

  • a gondnoksági eljárással,
  • támogatott döntéshozatallal,
  • a bentlakásos intézményi ellátások során történő jogsértésekkel,
  • oktatási ügyekkel,
  • gyermekvédelmi eljárásokkal,
  • egészségügyi önrendelkezéssel összefüggő ügyekkel,
  • pszichiátriai betegek kötelező és sürgősségi gyógykezelésével

kapcsolatban nyújt ingyenes jogi tanácsadást jogsegélyszolgálatán keresztül. Például az ellátások igénylésével kapcsolatban nem tudunk részletes tájékoztatást nyújtani, de ilyenkor is segítünk, hogy megtaláld azt a szervezetet, amely segíteni tud a kérdésedben.

Ezen az oldalon pedig könnyen érthető tájékoztatókat találsz azokban a témákban, amelyekkel a TASZ foglalkozik.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Körbeturnéztuk az országot a MONDO-val

2018 végén közösségi adománygyűjtést szerveztünk, hogy 40 iskolába elvihessük a fogyatékosságal élő személyek jogairól szóló kártyajátékunkat, a MONDO-t. 2020 februárjában tartottuk az utolsó workshopot, így véget ért a jogtudatosító kártyajáték országos turnéja.

Legalább 40 iskolába jut el a MONDO jogtudatosító program

Sikeres volt közösségi gyűjtésünk. A kampány vége előtt két héttel, 128 támogató segítségével jött össze csaknem egymillió forint arra, hogy a MONDO tanároknak szóló workshopja legalább 40 iskolába eljusson. Most keressük az iskolákat, amik nyitottak arra, hogy a MONDO oktatási segédeszközként a mindennapi tanításba bekerülhessen, és így több ezer gyerek kezdjen el tanulni a saját jogairól.