KISOKOS: Kábítószer és adatvédelem

“Beszélhetek-e kollégáimmal egy tanulóm droghasználatáról?” “Kell-e értesítenem a rendőrséget, ha kábítószer-túladagolásos esethez riasztottak?” Ezek a kérdések bármely iskolai és egészségügyi dolgozó számára felmerülhetnek és a válasz sokszor nem egyértelmű. Két új kiadványunkkal szeretnénk segíteni a pedagógusok és egészségügyi dolgozók adatvédelmi tájékozottságát kábítószerrel kapcsolatos ügyekben.

A kábítószerek fogyasztása Magyarországon bűncselekménynek minősül, de az adatok védelméhez és az orvosi titoktartáshoz való jog mindenkit megillet. Éppen ezért dilemmát idézhet elő a kábítószer-használatra adott helyes reakció úgy az iskolában, mint az egészségügyi ellátásban. Bár nincs olyan oktatási intézmény, amely védettséget élvezne az illegális droghasználattal szemben, a jelenséggel szembesülve gyakoriak az olyan szélsőséges pedagógusi reakciók, melyek teljesen figyelmen kívül hagyják a tanulók alapvető jogait. Éppígy az orvosok is esetenként a bűnrészességtől való félelem miatt hívják ki a rendőrséget egy ellátott kábítószer-használóhoz, nem tudván, hogy ez törvényellenes.

Kiadványainkban adatvédelmi szempontból járjuk körbe a kábítószerekkel összefüggő eseteket kérdés-válasz formában, és a törvény adta lehetőségek és kötelezettségek alapján nyújtunk tanácsokat a kezelésükre. A két kiadvány elektronikus és nyomtatott formában is elérhető és igyekszünk őket az oktatási és egészségügyi intézmények legszélesebb köréhez eljuttatni őket.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Diszkriminált a Debreceni Egyetem, amikor kitiltotta oldaláról a Putyint kritizáló kommentelőt

Elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a Debreceni Egyetemet, mert politikai véleménye miatt diszkriminálta diákját, aki Putyin ellen az egyetem Facebook-oldalán tiltakozott. 2017 októberében indítottunk eljárást az EBH előtt Barna Eszter ügyében, aki Putyin díszpolgári címe miatt írta ki az egyetem oldalára, hogy ő ehhez “nem adja a nevét”, majd kitiltották az oldalról.

A TASZ 2018. évi választási monitoring tevékenységének céljai, módszere, mércéje, és nyilvános eredményei

A TASZ Választási Jogi Programjának részeképp az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választásának választási eljárása idején jogi monitoring (megfigyelési) tevékenységet is végez. Az alábbiakban találhat információt megfigyelési tevékenységünk céljairól, módszeréről, és nyilvános eredményeiről. A megfigyelést végző, ahhoz szükséges képzést elvégzett személyeket a megfigyelés során itt olvasható Etikai Kódexünk rendelkezései kötik.

Az új törvényjavaslatokkal csak a bizonytalanságot akarja növelni a kormány

Az Alaptörvény hetedik módosításának javaslatai együttesen komoly károkat okozhatnak: nehezebben tudnak majd az állampolgárok véleményt nyilvánítani, és kevésbé bízhatnak abban, hogy pártatlan bíróság dönt majd a politika számára kényes ügyekről.