KISOKOS: Kábítószer és adatvédelem

“Beszélhetek-e kollégáimmal egy tanulóm droghasználatáról?” “Kell-e értesítenem a rendőrséget, ha kábítószer-túladagolásos esethez riasztottak?” Ezek a kérdések bármely iskolai és egészségügyi dolgozó számára felmerülhetnek és a válasz sokszor nem egyértelmű. Két új kiadványunkkal szeretnénk segíteni a pedagógusok és egészségügyi dolgozók adatvédelmi tájékozottságát kábítószerrel kapcsolatos ügyekben.

A kábítószerek fogyasztása Magyarországon bűncselekménynek minősül, de az adatok védelméhez és az orvosi titoktartáshoz való jog mindenkit megillet. Éppen ezért dilemmát idézhet elő a kábítószer-használatra adott helyes reakció úgy az iskolában, mint az egészségügyi ellátásban. Bár nincs olyan oktatási intézmény, amely védettséget élvezne az illegális droghasználattal szemben, a jelenséggel szembesülve gyakoriak az olyan szélsőséges pedagógusi reakciók, melyek teljesen figyelmen kívül hagyják a tanulók alapvető jogait. Éppígy az orvosok is esetenként a bűnrészességtől való félelem miatt hívják ki a rendőrséget egy ellátott kábítószer-használóhoz, nem tudván, hogy ez törvényellenes.

Kiadványainkban adatvédelmi szempontból járjuk körbe a kábítószerekkel összefüggő eseteket kérdés-válasz formában, és a törvény adta lehetőségek és kötelezettségek alapján nyújtunk tanácsokat a kezelésükre. A két kiadvány elektronikus és nyomtatott formában is elérhető és igyekszünk őket az oktatási és egészségügyi intézmények legszélesebb köréhez eljuttatni őket.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Tiltakozó nyilatkozat

A TASZ tiltakozását fejezi ki a hétvégi diszkó-razziákkal kapcsolatban. Meggyőződésünk, hogy a kábítószer-fogyasztásra adható válaszok között demokratikus társadalomban nem szerepel az a módszer, amit több hónapos szünet után most ismét használtak a bűnüldözők.

Nyílt levél a diszkó-razziák ügyében

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet döbbenettel értesült a sajtóból arról, hogy a rendőrség az elmúlt hetekben visszatért a „diszkó-razziák,” azaz a drogfogyasztók tömeges üldözésének gyakorlatához. A közelmúltban három esetben is sor került elektronikus tánczenei rendezvények bezárására és a szórakozó fiatalok tömeges előállítására vizeletminta biztosítása céljából.

A TASZ álláspontja a terrorizmus elleni fellépéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvény tervezetéről II.

2016. április 19-én az Országgyűlés honlapján megjelent a terrorizmus elleni fellépéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/10307. számú törvényjavaslat.