Korlátozások az ünnepek alatt

Karácsonykor és szilveszterkor, illetve a két ünnep között is érvényben maradnak a korábban bevezetett korlátozások. Egyedül december 24-ére, szentestére vonatkoznak némileg enyhébb szabályok. Összeszedtük, hogy mi változott, és mire kell odafigyelni az ünnepek alatt.

Milyen szabályok változtak meg?

A friss kormányrendelet alapján csak december 24-én változnak a szabályok, ezen a napon nincs kijárási tilalom este 8 órától. Fontos, hogy ez csak 24-ére vonatkozik, a többi ünnepnapra NEM.

Az operatív törzs azt is kiemelte, hogy továbbra is csak 10 fő tartózkodhat együtt, de a magánrendezvények maximum létszámába a 14 évnél fiatalabb gyerekek nem számítanak bele. Egészen mostanáig nem merült fel, hogy a 14 évnél fiatalabbak kivételt képeznének, és álláspontunk szerint a jogszabályból sem következik az életkori megkülönböztetés. Az operatív törzs nyilatkozatai alapján viszont úgy tűnik, hogy nem számolják bele a 14 év aluliakat sem szenteste, sem máskor a 10 fős korlátba, ha magánrendezvényről van szó.

Továbbra is érvényben van a kijárási korlátozás?

December 24-e kivételével este 8 és reggel 5 között érvényben marad a kijárási korlátozás, azaz továbbra is csak a lakóhelyen, tartózkodási helyen (vagyis ideiglenes lakcím) vagy szálláshelyen lehet tartózkodni. A szálláshely fogalma viszont nem egyértelmű. Úgy véljük, hogy minden olyan hely ide tartozhat, ahol valaki átmenetileg tartózkodik – például ha valaki a szüleinél tölti az ünnepeket, az ismerőse nyaralójában pihen, üzleti úton megszáll valahol vagy esetleg a barátainál éjszakázik egy este. Természetesen sürgős esetben, pl. életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén továbbra is elhagyható a lakóhelyünk.

Hogyan és kivel lehet az ünnepek alatt találkozni?

Továbbra is maximum 10 fő találkozhat egyszerre, és bárkit meg lehet hívni: a szabályok nem írják elő, hogy a 10 fő egy család vagy hozzátartozók körébe kell, hogy tartozzon. A 10 főbe elvileg a 14 évnél fiatalabb gyerekeket nem kell beleszámolni. Egészen mostanáig nem merült fel, hogy a 14 évnél fiatalabbak kivételt képeznének, és álláspontunk szerint a jogszabályból sem következik az életkori megkülönböztetés. Az operatív törzs nyilatkozatai alapján viszont úgy tűnik, hogy nem számolják bele a 14 év aluliakat sem a 10 fős korlátba.

Fontos, hogy ahol karanténintézkedés alatt lévő személy tartózkodik, ott vendéget fogadni nem lehet!

Lehet éjféli misére menni?

A misékre, ahogy a többi vallási szertartásra is, a rendezvényekre vonatkozó tiltás nem vonatkozik. A vallási közösségek szertartása (a házasságkötés és a temetés kivételével) nem minősül rendezvénynek, megtartásáról a vallási közösség dönthet. A kijárási korlátozás december 24-i feloldása miatt idén is lehet éjféli misére menni szenteste, azonban fontos bizonyos védelmi intézkedéseket betartani. A közös éneklés és az úrvacsora fokozott fertőzési kockázatot jelenthet, idén ezektől jobb tartózkodni. 

Mi vár rám, ha Magyarországra utazom karácsonyra?

Aki külföldről utazik Magyarországra, az ünnepek alatt is 10 nap hatósági házi karanténba kerül. Viszont, aki két negatív PCR-teszttel tudja igazolni, hogy nem fertőzött, azt a rendőrségnek kötelező mentesítenie a karantén alól. A két vizsgálatot 5 napon belül kell elvégezni úgy, hogy legalább 48 óra különbség legyen közöttük. 

A külföldi teszteket akkor fogadják el, ha az alábbi országok valamelyikében végezték el, és erről magyar vagy angol nyelvű okirat van:

  • a schengeni térség valamelyik országában;
  • az Amerikai Egyesült Államokban; 
  • Kanadában

(Fontos, hogy az Egyesült Királyságban végzett tesztek eredményeit nem fogadják el!)

Ahhoz is engedélyt kell kérnit, hogy elmehessünk teszteltetni, és ezzel elhagyhassuk a karantént. Ehhez a kérelmet be lehet előre is nyújtani, de csak akkor, ha már megvan az első negatív eredmény, ezért az első tesztet érdemes még külföldön megcsináltatni. A kérelemben lehet jelezni, hogy mikor megyünk tesztelni és mikorra várható a második teszt eredménye. Ha mindkét teszt eredménye negatív, és ezt megküldtük a rendőrségnek, a karantént feloldják és mentesülhetünk a karantén többi része alól. 

Beutazhatok-e az Egyesült Királyságból Magyarországra?

2020. december 22-től (előreláthatóan 2021. február 8-ig) az Egyesült Királyságból induló utasszállító repülők nem szállhatnak le Magyarországon. Magyarország tehát nem közelíthető meg közvetlen légi úton az Egyesült Királyságból. Mivel más országokban (így például Franciaországban is) beutazási korlátozások vannak az Egyesült Királyságból érkezőkkel szemben, ezért az országból csak bizonyos feltételekkel lehet jelenleg eljutni Magyarországra.

A francia tájékoztatás szerint december 22-e éjféltől bizonyos feltételekkel be lehet utazni az Egyesült Királyságból Franciaországba. Főszabályként csak azok utazhatnak be, akik francia vagy EU-s állampolgárok (illetve az ő hozzátartozóik). Brit vagy harmadik országok állampolgárai, akik Franciaországban vagy az EU területén laknak, csak halaszthatatlan esetben léphetnek be Franciaországba. Minden 11 éves vagy idősebb személyre irányadó, hogy beutazáskor 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet – ennek hiányában az új vírusvariánsra vonatkozó, a hatóságok által elfogadott antigén tesztet – kell bemutatnia. 

Este 8 után érek Magyarországra, hogy jutok haza?

Aki külföldről utazik Magyarországra, az ünnepek alatt is 10 nap hatósági házi karanténba kerül. A kijárási korlátozásról szóló rendelet szövegezéséből nem lehet megállapítani, de a rendőrség gyakorlata szerint a karanténlakásba eljutás ugyanúgy a kivételek közé tartozik, mint a munkavégzés. A  határon kapott karanténnal kapcsolatos tájékoztatót vagy más iratot tartsuk magunknál, hogy a határátlépést tudjuk igazolni. A kivétel viszont csak arra a személyre vonatkozik, aki a karanténlakás felé tart, másra nem. Így, ha más jön ki értünk az állomásra vagy a reptérre, megszegi a kijárási tilalmat, azaz szabálysértést követ el. A szabályok szerint csak taxival (vagy más személyszállító szolgáltatóval) vagy tömegközledéssel lehet hazautazni ilyenkor.

Mi a helyzet a szilveszterrel? Hogyan lehet bulit tartani?

Szilveszteri házibulit tartani maximum 10 fő részvételével lehet. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis 10 fő tartózkodhat együtt magánrendezvényen (ehhez nem szükséges rokoni viszony, bárki benne lehet a 10 főben). Az, hogy mi minősül magánrendezvénynek, a szabályok alapján nem egyértelmű. Mi azt gondoljuk, ha nem nyilvános felhívás alapján érkeznek a meghívottak, az megfelel a feltételnek. Az otthoni maszkviselésre nincsenek szabályok, ahogyan a távolságtartásra sem, viszont (és ez már nem jogi kérdés) a vírus terjedésének megakadályozása érdekében fontos, hogy figyeljünk ezekre.

Fontos, hogy a kijárási tilalom viszont szilveszter estére is vonatkozik, ezért este 8 és reggel 5 ugyanúgy nem szabad közterületen tartózkodni, mint bármely más napon. 

Vendéglátóhelyekre lehet menni?

A vendéglátóhelyeknek, kocsmáknak zárva kell tartaniuk, csak elvitelre adhatnak ki árut, ez karácsonykor és szilveszterkor sem változik. A kocsmákban sem lehet helyben fogyasztani, de elvitelre lehet kérni. Az éttermek és más vendéglátóhelyek elvitelre reggel 5 és este 7 óra között adhatnak ki ételt, viszont házhozszállítást akár 0-24 is végezhetnek. Ha valaki megengedi, hogy helyszínen fogyasszanak, vagy ő maga fogyaszt a vendéglátóhelyen, akkor szabálysértést követ el és pénzbírságra számíthat.

Megosztás