Meghívó tárgyalásra

A Társaság a Szabadságjogokért felmérést készít a Magyarországon működő közterületi kamerás térfigyelő-rendszerekről. Ennek keretében közérdekű adatokat kértünk Székesfehérvár Megyei Jogú Város Városgondnokságától. Az adatok kiadását az önkormányzat megtagadta, ezért a közérdekű adatok kiadása iránt pert indítottunk.

MEGHÍVÓ TÁRGYALÁSRA

Per Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata
és a Székesfehérvári Városgondnokság ellen
A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) felmérést készít a Magyarországon működő közterületi kamerás térfigyelő-rendszerekről. A felmérés keretében a budapesti és a megyeszékhelyeken működő rendőrkapitányságokat és önkormányzatokat megkereste és kérte, hogy adjon ki részére a térfigyelő rendszerekre vonatkozó közérdekű adatokat. Az így beszerzett információkból a TASZ Budapestre és az összes megye székhelyre kiterjedő adatbázist állít össze.Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, illetve a Székesfehérvári Városgondnokság megtagadta a közérdekű adatok kiadását. A TASZ ezért a Személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény (1992. évi LXIII. tv.) megfelelő rendelkezései alapján 2004 novemberében beperelte az Önkormányzatot és a Városgondnokságot. A per első tárgyalása 2004. december 3-án volt, a második tárgyalás 2004. december 17-én.

A per harmadik tárgyalásának helye: Székesfehérvári Városi Bíróság fszt. 7.Székesfehérvár, Dózsa György út 1.

ideje: 2005. január 14., péntek 9:30

Kérjük, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel segítse elő, hogy a TASZ által kezdeményezett, a közérdekű adatok nyilvánossága egyszersmind az adatvédelem szempontjából jelentős eljárásról a nyilvánosság tudomást szerezhessen!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Aggályos megfigyelési gyakorlatok

A TASZ a Privacy International civil szervezettel közösen készített elemzést a magyar adatvédelmi helyzet kiemelt kérdéseivel kapcsolatban. A dokumentum célja, hogy felhívja az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának figyelmét azokra az aggályos megfigyelési gyakorlatokra, amelyekkel a magyar titkosszolgálatok és rendvédelmi szervek élnek.

Munkatársat keres a TASZ Adatvédelmi Programja

A TASZ Adatvédelmi Programja a magánszféra technológiai védelmében jártas, a magánszféra védelme iránt elkötelezett szakembert keres. Az új munkatárs feladata a TASZ Adatvédelmi Programja IT-val kapcsolatos megerősítése, azon belül is elsősorban a privátszférát erősítő technológiákra vonatkozó ismeretterjesztés lesz.

Alapjog-korlátozó lobbi

Törvénytelen lobbizás miatt készül a milliárdos üzletet jelentő térfigyelő-kamerarendszerek működtetési jogosultságának kiterjesztésére a jogalkotó? A TASZ az Igazságügyi Hivatalhoz fordul.