Nyilatkozat

Az utóbbi napokban, hetekben számos kritika érte a Kormány törvényjavaslatát, mely a Büntető törvénykönyv kábítószerekkel kapcsolatos szabályainak megváltoztatását tűzte célul. A Javaslat ellenzői szerint a törvény módosításával kiskapu nyílik az iskolákban drogot terjesztők részére, valamint az új törvény ösztönözné a diákokat a drogfogyasztásra.

Nem egyszer elhangzott, hogy a kormány a drogok legalizációjára készül. Politikusok nyilatkozatai azt a látszatot keltik, mintha a törvényjavaslat elfogadása esetén az iskolai drogfogyasztás és terjesztés enyhébb megítélés alá esne, mint az egyéb helyszíneken való elkövetés. A fenti állításoknak valójában semmi közük sincs a Javaslathoz. Nem igaz, hogy az új törvény egyéb helyszíneknél enyhébben büntetné az iskolai drogozást- vagy terjesztést. Nem igaz, hogy a készülő törvény legalizálná a droghasználatot, végül nem igaz az sem, hogy kiskapu nyílna a törvényben a drogkereskedők számára.

Jelen nyilatkozat aláírói úgy érezzük, hogy a közvéleménynek joga van megtudni, mi is az igazság a jelenleg hatályos drogtörvénnyel és a készülő változtatással kapcsolatban.


Az oktatásban, az egészségügyben, s az emberi jogok védelmének érdekében dolgozó szakemberekként tisztában vagyunk azzal, hogy a kábítószerek fogyasztása komoly problémát jelent társadalmunkban. Tudjuk azonban azt is, hogy a kábítószerkérdéssel kapcsolatos felelőtlen és valótlan nyilatkozatok sokszor nem kevésbé károsak, mint maguk a drogok. Úgy érezzük, hogy a drogprobléma megoldásához elengedhetetlenül szükség van arra, hogy a kérdéssel kapcsolatos társadalami párbeszédet ne a félelmek, az előítéletesség és a tudatlanság, hanem a valódi szakmai érveken alapuló vita határozza meg.

Budapest, 2002. november 28.

dr. Gerevich József, elnök
Drogambulanciák Szakmai Szövetségének Tanácsa

dr. Csorba József, elnök
Magyar Narkológiai Társaság

Horn György, elnök
Alapítványi és Magániskolák Egyesülete

Dénes Balázs, jogász
Társaság a Szabadságjogokért

 

Megosztás