KISOKOS: Országgyűlési választásokról

Az alábbi tartalmak aktualitásukat vesztették.

A legfrissebb tájékoztatók a

VÁLASZTASZ.HU

oldalon találhatók.

Nem a lakóhelyén szeretné leadni a szavazatát? Mozgóurnára van szüksége? Mit ne felejtsen otthon mielőtt szavazni menne? Minden, amit az országgyűlési választásokról tudni érdemes.

Szavazás az országgyűlési választásokon 1x1

1. Mikor lesznek az országgyűlési választások?

2. Hány fordulósak a választások?

3. Ki szavazhat?

4. Mire lehet szavazni az országgyűlési választásokon?

5. Honnan tudhatom, hogy szerepelek-e a névjegyzékben?

6. Mit tehetek, ha nem, vagy hibás adatokkal szerepelek a névjegyzékben?

7. Mit tehetek, ha nem a lakóhelyemen (állandó lakcímemen) szeretném leadni a szavazatomat?

8. Hogyan szavazhatnak a hajléktalan emberek?

9. Mit vigyek magammal a szavazásra?

10. Mit kell kapnom a szavazóhelyiségben?

11. Hogyan kell érvényesen szavazni?

12. Mi történik, ha elrontom a szavazólapot? Kaphatok másikat?

13. Azt mondták a szavazóhelyiségben: „Ne zárja le a borítékot, úgy könnyebb dolga van a szavazatszámláló bizottságnak!” – Akkor most nem zárhatom le?

14. Azt mondták a szavazóhelyiségben: „Nyugodtan töltse ki a szavazólapját a fülkén kívül, sokan vagyunk, nem kell várni!” – Akkor most nem szavazhatok a fülkében?

15. Mi történik, ha későn érek a szavazóhelyiséghez? Ha még ott van a bizottság, leadhatom a szavazatomat?

16. Hogyan szavazhatok, ha akadálymentesített szavazóhelyiségre van szükségem?

17. Ki és hogyan igényelhet mozgóurnát, és hogyan garantálják a választás tisztaságát és titkosságát, ha a mozgóurnába dobom a szavazatom?

18. Hogyan szavazhatok, és hogyan maradhat titkos a szavazatom, ha látássérült vagyok, ezért nem tudnám magamnak elolvasni és kitölteni a szavazólapot?

19. Mindenféle kampányanyagokat kapok pártoktól a saját nevemre, címemre. Kitől kapták meg az adataimat, és hogyan érhetem el, hogy máskor ne jussanak hozzá az adataimhoz illetve töröljenek a nyilvántartásukból?

20. Kihez fordulhatok jogorvoslatért, ha bármilyen kérelmemet elutasították?

1. Mikor lesznek az országgyűlési választások?

Az idei országgyűlési választások időpontja 2014. április 6. vasárnap..

2. Hány fordulósak a választások?

Az országgyűlési választások 2013-tól kezdve egyfordulósak. Önnek tehát, ha utóbb a választási eljárást nem semmisítik meg, csak egyszer kell elmennie szavazni.

3. Ki szavazhat?

Az országgyűlési választásokon minden nagykorú (18 év feletti) magyar állampolgár részt vehet, kivéve azokat, akiknek bíróság korlátozta a választójogát gondnoksági eljárásban, valamint azokat,

Nincs választójoguk azoknak, akik szabadságvesztés büntetésüket töltik

akiket a közügyektől eltiltottak.

Ebben a tájékoztatóban a magyarországi állandó lakcímmel rendelkező, választójoggal rendelkező (tehát a fenti korlátozások alá nem eső), választójogukkal Magyarországon élni kívánó állampolgárok jogaival foglalkozunk.

Ha Ön rendelkezik magyarországi állandó lakcímmel, de külföldön szeretne élni választójogával, itt talál tájékoztatást.

Ha Ön nem rendelkezik magyarországi állandó lakcímmel, és levélben szavazás útján kíván élni választójogával, itt talál tájékoztatást.

Ha Önt gondoksági eljárásban fosztották meg választójogától, szívesen segítünk, hogy peres eljárásban visszakapja választójogát: további információért kattintson ide!

4. Mire lehet szavazni az országgyűlési választásokon?

Az országgyűlési választásokon két szavazattal élhet. Az egyiket az Ön lakóhelye szerinti választókerület országgyűlési egyéni jelöltjére adhatja le.

Az országgyűlési választásokon két szavazattal élhet.

Ezzel a szavazatával egy konkrét személyt juttathat be az Országgyűlésbe. A legtöbb egyéni jelölt egy (vagy több) párt színeiben indul, de Ön ezekben az esetekben is konkrét jelöltre szavaz.

A másik szavazatát egy listára adhatja le. Ha Ön nem kérte, hogy az országgyűlési választásokra is kiterjedő hatállyal nemzetiségi választóként vegyék fel a névjegyzékbe, akkor Ön második szavazatát egy országos pártlistára adhatja le. Ez azt jelenti, hogy nem egy konkrét jelöltre, hanem egy pártra szavaz: minél több szavazatot gyűjt össze egy párt, annál több képviselőt juttat be az Országgyűlésbe egy előre összeállított listáról.

Ha Ön kérte, hogy az országgyűlési választásokra is kiterjedő hatállyal nemzetiségi választóként vegyék fel a névjegyzékbe, akkor Ön második szavazatát nemzetiségi listára adhatja le – pártlistára nem szavazhat. A nemzetiségi listára szavazásról részletes tájékoztatónkat itt találja.

5. Honnan tudhatom, hogy szerepelek-e a névjegyzékben?

A központi névjegyzéket automatikusan állítják elő a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok személyi- és lakcímadatainak nyilvántartásából. Ha Ön a 2014. február 7-én szerepel a központi névjegyzékből előállított szavazóköri névjegyzékben, az értesítési címére (vagy ha ilyen nincs, akkor lakcímére) erről értesítőt kap. A Nemzeti Választási Iroda legkésőbb 2014. február 17-én adja postára az értesítőt. Ha Ön 2014. február 7-e után kerül fel a szavazóköri névjegyzékre (pl. mert azután költözött új lakóhelyére), erről azonnal értesítőt kap.

Az értesítőben tájékoztatják Önt a szavazás dátumán kívül az Ön választókerületéről, szavazóköréről, és a szavazókör címéről – azaz arról, hogy hová kell mennie szavazni. Ezenkívül az értesítőn szerepel az a név és az a lakcím is, amellyel Önt felvették a névjegyzékbe.

Nézze át figyelmesen, hogy adatait helyesen rögzítették-e, és a választásokon az Ön által személyazonosításra használni kívánt dokumentumokban (személyi igazolvány vagy jogosítvány vagy útlevél és lakcímkártya) szereplő adatokkal megegyeznek-e az értesítőn található adatok: a legkisebb eltérés esetén sem fogják engedni, hogy szavazzon! (Ha az értesítőn szereplő adatai hibásak vagy már nem időszerűek, a 6. kérdésnél megtalálja, mi a teendő: „Mit tehetek, ha nem vagyok benne vagy hibás névvel / címmel szerepelek a névjegyzékben?”)

Ha Ön kérelmezi a Helyi Választási Iroda vezetőjénél – azaz a lakcíme szerint illetékes jegyzőnél – , Braille-írással nyomott értesítőt kap. (Ezt kérelmezheti a látássérültek számára a szavazás során igényelhető további segédeszközökkel, segítséggel együtt, ld. a 18. kérdésnél lent: „Hogyan szavazhatok, és hogyan maradhat titkos a szavazatom, ha látássérült vagyok, ezért nem tudnám magamnak elolvasni és kitölteni a szavazólapot?)”

Ha Ön nem kapja meg az értesítőt, új értesítőt kérhet a Helyi Választási Irodától. Ezenkívül jogában áll személyesen is betekinteni a szavazóköri névjegyzékbe a Helyi Választási Irodán.

Nem szerepelnek, és nem is szerepelhetnek a központi névjegyzékben azok a magyar állampolgárok, akik nem jogosultak szavazni (ld. a 3. kérdést fent: „Ki szavazhat?”).

6. Mit tehetek, ha nem, vagy hibás adatokkal szerepelek a névjegyzékben?

A központi névjegyzéket, valamint az abból készülő szavazóköri névjegyzékeket folyamatosan frissítik a személyi- és lakcímadatok nyilvántartásában bekövetkezett változások alapján. Ha tehát Ön 2014. február 7-e után egy magyarországi lakóhelyről más magyarországi címre költözött, elképzelhető, hogy olyan értesítőt kap, amelyen még a 2014. február 7-én aktuális adatokkal kapott adatok szerepelnek. Ha pedig Ön 2014. február 7-e után külföldről hazatelepedve magyarországi állandó lakcímet jelentett be, lehetséges, hogy 2014. február 17-ig nem adtak fel az Ön címére értesítőt. Ezekben az esetekben kérhet (új) értesítőt a Helyi Választási Iroda vezetőjétől. Itt találja megyénkénti, településenkénti (kerületenkénti) bontásban a Helyi Választási Irodák elérhetőségeit.

7. Mit tehetek, ha nem a lakóhelyemen (állandó lakcímemen) szeretném leadni a szavazatomat?

Ha Ön nem a magyarországi állandó lakcíme szerinti szavazókörben szeretné leadni szavazatát, ehhez úgynevezett „átjelentkezésre” vonatkozó kérelmet nyújthat be a magyarországi lakóhelye szerinti jegyzőhöz mint a Helyi Választási Iroda vezetőjéhez. A kérelemnek legkésőbb 2014. április 4-én (péntek) 16 óráig kell beérkeznie.

Fontos, hogy ha az Ön lakcímkártyájában nem csupán lakóhely (állandó lakcím), hanem tartózkodási hely is szerepel, még akkor is kizárólag az esetben szavazhat a tartózkodási helyén a lakóhelye (állandó lakcíme) helyett, ha oda átjelentkezik. (Kivéve, ha a tartózkodási helye és állandó lakcíme egy szavazókörhöz tartozik: ebben az esetben nincs teendője).

Akárhol is adja le szavazatát, Ön a pártlistás szavazás mellett a saját állandó lakcíme szerinti országgyűlési egyéni jelöltre szavazhat. Ügyeljen rá, hogy ennek megfelelő szavazólapot kapjon, különben az országgyűlési egyéni jelöltre leadott szavazata érvénytelen lesz.

Ha átjelentkezési kérelmének elfogadása után Ön meggondolná magát, és mégis az állandó lakcímének megfelelő szavazókörben, vagy egy, a kérelmében megjelölttől és az állandó lakcímétől egyaránt eltérő harmadik helyen szeretne szavazni, átjelentkezési kérelmét visszavonhatja vagy módosíthatja. Az átjelentkezés visszavonására vagy módosítására irányuló kérelemnek szintén 2014. április 4-én (péntek) 16 óráig kell beérkeznie a Helyi Választási Iroda vezetőjéhez.

A kérelem nem utasítható vissza, amennyiben időben megérkezik, tartalmazza a szükséges adatokat, és azok egyeznek a polgárok személyi és lakcím adatait tartalmazó nyilvántartás adataival, illetve a magyar állampolgárságát igazoló okirata nyilvántartásának adataival.

A kérelem személyesen, vagy levélben, és két internetes felületen is benyújtható: vagy a www.valasztas.hu honlapon, vagy pedig az Ügyfélkapun keresztül (www.magyarorszag.hu). Az internetes kérvény-benyújtás utóbbi módjához ügyfélkapu-hozzáférésre van szükség, amellyel Ön csak akkor rendelkezik, ha korábban bármelyik magyarországi járási hivatalban (közismertebb nevén: „okmányirodában”) személyesen regisztrált az Ügyfélkapu-rendszerbe.

Itt találja megyénkénti, településenkénti (kerületenkénti) bontásban a Helyi Választási Irodák elérhetőségeit.

A kérelemnek tartalmaznia kell az Ön nevét, születési nevét, születési helyét, anyja nevét, személyi azonosítóját; valamint az értesítési címét, ha a helyi választási iroda vezetőjének döntéséről szóló értesítés kézbesítését nem a nyilvántartott értesítési címére vagy a magyarországi lakcímére kéri. Végül pedig azt is meg kell jelölnie, mely településen kíván szavazni. Megadhatja továbbá e-mail címét is.

A Helyi Választási Iroda e-mailben, telefaxon vagy elektronikus elérhetőség hiányában postai úton tájékoztatja a kérelmezőt a kérelemnek helyt adó vagy elutasító határozatáról.

8. Hogyan szavazhatnak a hajléktalan emberek?

Azok, akik nem rendelkeznek hagyományos (utcát, házszámot stb. tartalmazó) állandó lakcímmel, úgynevezett települési szintű lakóhelyet jegyeztethetnek be lakcímkártyájukba („személyazonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványukba”) az adott település járási hivatalában (közismert nevén, „Okmányirodában”). A települési szintű lakcím a település nevét, továbbá Budapesten a kerületet is tartalmazza. Minden településen (Budapesten minden kerületben), ahol egynél több szavazókör van, a Helyi Választási Iroda vezetője köteles kijelölni azt a szavazókört, amelyben a települési szintű lakcímmel rendelkezők szavazhatnak. A Helyi Választási Iroda vezetőjénél lehet tehát tájékoztatást kérni arról, hogy melyik ez a szavazókör. Itt találja megyénkénti, településenkénti (kerületenkénti) bontásban a Helyi Választási Irodák elérhetőségeit.

Ha Ön nem rendelkezik hagyományos (utcát, házszámot stb. tartalmazó) állandó lakcímmel, de tartózkodási hellyel igen, akkor Ön elvileg szavazhat -- lakcímkártyája azonban szabálytalan, ezért elképzelhető, hogy választójogával nem fog tudni élni a tartózkodási helyén. Ezért javasoljuk, kérjen időben olyan lakcímkártyát, amelyen legalább települési szintű állandó lakcím (Budapesten pedig emellett a kerület száma is) szerepel. Ilyen lakcímet bármiféle igazolás vagy egyéb dokumentum nélkül bejegyeztethet az adott település (Budapesten kerület) bármely járási hivatalban (közismert nevén „okmányirodában”) További részletes útmutatót a hajléktalan emberek választójog-gyakorlásához itt talál.

9. Mit vigyek magammal a szavazásra?

A szavazás helyszínén a szavazatszámláló bizottság előtt igazolnia kell személyazonosságát, valamint lakcímét vagy személyi azonosítóját. Ezt a következő iratokkal tudja megtenni:

a) lakcímkártya („személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány”) és kártyás formátumú személyi igazolvány, VAGY

b) lakcímkártya („személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány”) és jogosítvány, VAGY

c) lakcímkártya („személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány”) és útlevél, VAGY

d) régi típusú személyi igazolvány, amely tartalmazza lakcímét is

A szavazás helyszínén a szavazatszámláló bizottság előtt igazolnia kell magát

Ellenőrizze időben okiratai érvényességét: a szavazatszámláló bizottság kizárólag érvényes okiratokat fogadhat el. Ha okiratai lejárt érvényességűek, készíttessen újat helyettük még a választások előtt a lakcíme szerinti illetékes járási hivatalban (közismert nevén „okmányirodában”).

A szavazatszámláló bizottság munkájának megkönnyítése végett javasoljuk, hogy vigye magával a Nemzeti Választási Irodától a névjegyzékbe való felvételről kapott értesítőt is.

10. Mit kell kapnom a szavazóhelyiségben?

Mielőtt választójogát gyakorolhatja, a szavazóbizottság ellenőrzi személyazonosságát és lakcímét, majd a szavazóköri névjegyzékben Ön aláírásával igazolja, hogy megjelent a szavazáson. Ezután Önnek két lepecsételt szavazólapot és egy borítékot kell kapnia. Az egyik szavazólapon a pártlistás vagy nemzetiségi listás szavazatát rögzítheti, míg a másik segítségével egyéni országgyűlési jelöltre szavazhat. A borítékba a szavazólapokat teheti, mielőtt az urnába dobná őket.

Kizárólag a lepecsételt szavazólapok érvényesek. Ha szavazólapján nincs pecsét, adja vissza és kérje a szavazatszámláló bizottságot, hogy pecsételjék le.

A szavazatszámláló bizottságnak kötelessége borítékot adni Önnek. Amennyiben borítékban szeretné leadni szavazatát, de nem kapott borítékot, kérjen egyet a szavazatszámláló bizottságtól – kérésének teljesítését nem tagadhatják meg.

11. Hogyan kell érvényesen szavazni?

Szavazata csak akkor érvényes, ha szavazólaponként pontosan egy jelölt neve melletti, illetve pontosan egy lista neve feletti körbe tollal két egymást metsző vonalat rajzol – „X”-et vagy „+” jelet.

Ha több jelölt vagy lista neve mellé, illetve fölé is tesz egymást metsző vonalat, a szavazólapja érvénytelen lesz. Ugyanígy érvénytelen az a szavazólap is, amelyen egyetlen jelölt melletti, illetve lista neve feletti körben szerepel valamilyen jelzés, de az nem egyértelműen két egymást metsző vonal. (Pl. besatírozott kör, vagy „Y” stb.) Szavazata érvényességét úgy biztosíthatja, ha a leghagyományosabb „X” vagy „+” jelekkel egyértelműsíti, kire szavaz.

Használhat saját tollat, vagy kérhet tollat a szavazóhelyiségben is. Nem használhat azonban ceruzát, filctollat stb.: szavazata ebben az esetben is érvénytelen lesz.

Elképzelhető, hogy a javított szavazat is érvénytelen lesz – ha a szavazatszámláló bizottság döntése szerint nem egyértelmű a javítás –, ezért ebben az esetben inkább jelezze, hogy elrontotta a szavazólap kitöltését, és kérjen új szavazólapot, mielőtt az urnába helyezné. (Ld. a következő kérdésnél.)

Amennyiben Ön a lakcíme szerinti szavazókörben szavaz, Ön nem köteles felhasználni a szavazatszámláló bizottságtól kapott borítékot: szavazata akkor is érvényes, ha boríték nélkül dobja be a szavazólapokat az urnába. Amennyiben viszont Ön átjelentkezéssel – azaz nem a saját állandó lakcíme szerinti szavazókörben – szavaz, a törvény előírja a boríték lezárását. Ebben az esetben ugyanis az Ön borítékán feltüntetik az Ön lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerületet. A boríték lezárása tehát szavazatának titkosságát védi.

12. Mi történik, ha elrontom a szavazólapot? Kaphatok másikat?

Ha elrontja a szavazólapot – pl. több jelölt mellé tesz „X”-et, vagy mégis egy másik listára kíván szavazni, mint amelyik fölé „X”-et tett –, egy alkalommal kérhet új szavazólapot. Az elrontott szavazólapot azonban át kell adnia a szavazatszámláló bizottságnak: az elrontott szavazólapokat a bizottság köteles egy külön borítékba helyezni. Ezután Önnek új lepecsételt szavazólapot kell kapnia.

Figyelem: csak a szavazólap urnába dobása előtt és csak egyszer kérhet új szavazólapot. Ha másodszor is elrontja szavazólapját, kizárólag a második alkalommal kitöltött szavazólap urnába dobásával tud szavazni. Ha a másodszor rontott szavazólappal nem szeretne, akkor érvénytelenül (pl. összesen legalább két jelölt vagy lista melletti, illetve feletti „X” elhelyezésével) is bedobhatja az urnába.

13. Azt mondták a szavazóhelyiségben: „Ne zárja le a borítékot, úgy könnyebb dolga van a szavazatszámláló bizottságnak!” – Akkor most nem zárhatom le?

Önnek jogában áll lezárni a borítékot. A szavazatszámláló bizottság esetleges ilyen kérése csupán személyes kérés munkaterhük enyhítésére. Szavazata érvényes lesz akkor is, ha lezáratlan borítékban vagy boríték nélkül helyezi el szavazólapjait az urnában.

Azt mondták a szavazóhelyiségben: „Ne zárja le a borítékot, úgy könnyebb dolga van a szavazatszámláló bizottságnak!”

Ha azonban szavazata titkosságát csak akkor érzi biztosítottnak, ha lezárja a kitöltött szavazólapjait tartalmazó borítékot, cselekedjen nyugodtan e belátása szerint. Javasoljuk tehát, hogy zárja le a borítékot, mielőtt leadja szavazatát.

A törvény előírja a boríték lezárását, amennyiben Ön átjelentkezéssel szavaz. Ebben az esetben ugyanis Ön az állandó lakcíme szerinti egyéni jelöltekre szavaz, és szavazatát nem az a szavazatszámláló bizottság fogja összesíteni, amely a szavazás helyszínén működött. Ehelyett egy külön szavazatszámláló bizottság számolja majd össze az Ön lakcíme szerinti választókerületéből Önhöz hasonlóan átjelentkezéssel szavazók szavazatait. Mivel pedig ehhez a bizottsághoz az Ön szavazatának el kell jutni, a szavazókör többi szavazatától való elkülönítés érdekében az Ön borítékán feltüntetik az Ön állandó lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerületet. A szavazat titkossága így viszont csak a boríték lezárásával garantálható, hiszen maga a boríték beazonosítható lesz az urnába dobott többi szavazattól eltérően.

14. Azt mondták a szavazóhelyiségben: „Nyugodtan töltse ki a szavazólapját a fülkén kívül, sokan vagyunk, nem kell várni!” – Akkor most nem szavazhatok a fülkében?

Jogában áll a szavazófülkében kitölteni a szavazólapot

De igen. Önnek jogában áll a szavazófülkében kitölteni a szavazólapot. Az, hogy sokan kívánnak szavazni egy adott szavazókörben, egyáltalán nem indok a választás titkosságának korlátozására. A szavazatszámláló bizottság nem kérheti Önt arra, hogy a szavazófülkén kívül szavazzon. Önnek ugyanakkor jogában áll nem igénybe venni a szavazófülkéket, és a szavazatszámláló bizottság felhívhatja az Ön figyelmét erre a lehetőségre.

15. Mi történik, ha későn érek a szavazóhelyiséghez? Ha még ott van a bizottság, leadhatom a szavazatomat?

Nem: szavazatát kizárólag a szavazóhelyiség hivatalos

zárásáig – Magyarországon 19 óráig – adhatja le. Az egyetlen kivétel a sorbanállókra vonatkozik: ha Ön a szavazás napján 19 órakor még sorban áll, leadhatja szavazatát – ha azonban ezután érkezik, nem állhat be a sorba. A szavazatszámláló bizottságok a törvényesség betartása érdekében valószínűsíthetően gondoskodnak róla, hogy 19 óra után ne tudjanak új emberek beállni a sorba. A törvény nem ad lehetőséget a szavazóhelyiség nyitva tartásának meghosszabbítására, ezért gondoskodjék róla, hogy időben megérkezzék a szavazóhelyiségbe.

16. Hogyan szavazhatok, ha akadálymentesített szavazóhelyiségre van szükségem?

Önnek joga van akadálymentesített szavazóhelyiség igénybevételére. Ezt az igényét egy kérelemben kell jeleznie. Amennyiben az Ön lakcíme szerinti szavazókör nem akadálymentesített, kérelme nyomán áthelyezik egy másik, az Ön településén és választókerületében található szavazókörbe, amely akadálymentesített.

A kérelmet nem lehet elutasítani akadálymentes szavazóhelyiség hiányára hivatkozva. A törvény előírja, hogy minden egyes választókerületben létesíteni kell legalább egy akadálymentesített szavazóhelyiséget.

A kérvénnyel a magyarországi lakóhely szerinti jegyzőhöz – mint a Helyi Választási Iroda vezetőjéhez – kell fordulni. A kérelem személyesen, vagy levélben, és két internetes

Önnek joga van akadálymentesített szavazóhelyiség igénybevételére

felületen is benyújtható: vagy a www.valasztas.hu honlapon, vagy pedig az Ügyfélkapun keresztül (www.magyarorszag.hu). Az internetes kérvény-benyújtás utóbbi módjához ügyfélkapu-hozzáférésre van szükség, amellyel Ön csak akkor rendelkezik, ha korábban bármelyik magyarországi járási hivatalban (közismertebb nevén: „okmányirodában”) személyesen regisztrált az Ügyfélkapu-rendszerbe. (Az Ügyfélkapu-rendszerbe nem csak a magyarországi lakhelye szerinti, hanem bármelyik járási hivatalban is könnyen regisztrálhat. Az Ügyfélkapun keresztül számos más ügyet is könnyebben intézhet, például adóbevallását elektronikusan is benyújthatja.)

Itt találja megyénkénti, településenkénti (kerületenkénti) bontásban a Helyi Választási Irodák elérhetőségeit.

A kérelmet az erre a célra szolgáló formanyomtatványon kell benyújtani, amely itt érhető el. A kérelemnek legkésőbb 2014. április 4-én (péntek) kell beérkeznie.

A kérelemnek tartalmaznia kell az Ön nevét, születési nevét, születési helyét, anyja nevét, személyi azonosítóját; valamint az értesítési címét, ha a helyi választási iroda vezetőjének döntéséről szóló értesítés kézbesítését nem a nyilvántartott értesítési címére vagy a magyarországi lakcímére kéri. Végül pedig a kérelemben meg kell jelölnie, hogy akadálymentes szavazóhelyiséget kíván igénybe venni. Megadhatja továbbá e-mail címét is.

A Helyi Választási Iroda e-mailben, telefaxon vagy elektronikus elérhetőség hiányában postai úton tájékoztatja a kérelmezőt a kérelemnek helyt adó vagy elutasító határozatáról.

17. Ki és hogyan igényelhet mozgóurnát, és hogyan garantálják a választás tisztaságát és titkosságát, ha a mozgóurnába dobom a szavazatom?

Ki kérhet mozgóurnát és hogyan?

Mozgóurnát igényelhet egy adott szavazókörben, ha szerepel a szavazókör névjegyzékében (azaz lakcíme szerint az adott szavazókörben szavazna), ám olyan fogyatékkal él, amely mozgásában korlátozza, vagy pedig egészségi állapota, fogvatartása nem engedi, hogy a szavazóhelyiségben adja le szavazatát.

Ha Ön mozgóurnát kért és kérelmét elfogadták, nem mehet a szavazókörébe szavazni, kizárólag az Önhöz érkező mozgóurnába adhatja le szavazatát.

A mozgóurna iránti igényét bejelentő kérelemnek kétféle címzettje lehet a kérelem beadási idejétől függően:

(a) 2014. április 4-ig (péntek) a Helyi Választási Irodához – annak vezetőjéhez, vagyis a lakcím szerint illetékes jegyzőhöz – fordulhat,

(b) a választások napján - tehát 2014. április 6-án - legkésőbb 15 óráig pedig a szavazatszámláló bizottsághoz adhatja be kérelmét.

Figyelem! A megadott határidők mindkét esetben a kérelem beérkezésének legkésőbbi idejét jelölik.

A kérelmet írásban kell beadni, de mindkét esetben meghatalmazás útján is benyújthatja a kérelmet.

A kérelemnek tartalmaznia kell a mozgóurna igénylésének okát, és amennyiben a választópolgár nem saját címére kéri a mozgóurnát (hanem pl. kórházba stb.), akkor azt a tartózkodási helyet is meg kell jelölni, ahol a választópolgárt fel lehet keresni a mozgóurnával. Ez a tartózkodási hely a szavazókör területére kell essék: azon kívüli tartózkodási hely nem jelölhető meg.

Ha a tartózkodási helye (pl. egy kórház szakosztálya) a szavazókörön kívül található, akkor is szavazhat mozgóurnával. Ehhez azonban először át kell jelentkeznie a kérdéses szavazókörbe, majd ott mozgóurnát igényelnie. Figyelem: átjelentkezést nem kérhet a szavazás napján, csak a szavazást megelőző legkésőbb második napon. (Az átjelentkezésről részletesen ld. a 7. kérdést fent: „Mit tehetek, ha nem a lakóhelyemen szeretném leadni a szavazatomat?”)

A kérelemnek tartalmaznia kell továbbá az Ön nevét, születési nevét, születési helyét, anyja nevét, személyi azonosítóját; valamint az értesítési címét, ha a helyi választási iroda vezetőjének döntéséről szóló értesítés kézbesítését nem a nyilvántartott értesítési címére vagy a magyarországi lakcímére kéri. Megadhatja továbbá e-mail címét is.

A Helyi Választási Irodának címzett kérelem személyesen, vagy levélben, és két internetes felületen is benyújtható: vagy a www.valasztas.hu honlapon, vagy pedig az Ügyfélkapun keresztül (www.magyarorszag.hu). Az internetes kérvény-benyújtás utóbbi módjához ügyfélkapu-hozzáférésre van szükség, amellyel Ön csak akkor rendelkezik, ha korábban bármelyik magyarországi járási hivatalban (közismertebb nevén: „okmányirodában”) személyesen regisztrált az Ügyfélkapu-rendszerbe.

Itt találja megyénkénti, településenkénti (kerületenkénti) bontásban a Helyi Választási Irodák elérhetőségeit.

A Helyi Választási Iroda e-mailben, telefaxon vagy elektronikus elérhetőség hiányában postai úton tájékoztatja a kérelmezőt a kérelemnek helyt adó vagy elutasító határozatáról.

A szavazatszámláló bizottságnak címzett kérelmet a bizottsághoz személyesen kell eljuttatni, de meghatalmazott segítségét ilyenkor is igénybe lehet venni.

Hogyan történik a mozgóurnás szavazás, titkos-e?

A mozgóurnával Önt a szavazatszámláló bizottság két tagja keresi fel a szavazás napján. A szavazóhelyiségben történő szavazáshoz hasonlóan alá kell írnia a névjegyzéket, hogy megkapja a 2 lepecsételt szavazólapot és a borítékot. A szavazatszámláló bizottságnak kötelessége „a szavazás titkosságát garantáló körülményeket biztosítani” [Ve. 185. § (2) bekezdés]. Ez azt jelenti, hogy a bizottság tagjai például nem állhatnak Ön fölött, miközben kitölti a szavazólapokat. Ha a bizottság tagjai nem figyelnének kellőképp a szavazás titkosságára, vagy más, a környezetében tartózkodók zavarják Önt, Ön nyugodtan megkérheti őket, hogy legyenek figyelemmel a titkossághoz szükséges körülményekre.

A szavazatszámláló bizottság Önhöz érkező két tagjának ugyanakkor a titkosság biztosítása mellett feladata a választások tisztasága felett is őrködni. Éppen ezért például joguk van ésszerű, a titkosságot nem sértő lépésekkel biztosítani, hogy érvényes szavazólap üresen ne maradjon egyetlen választópolgárnál sem. Így valószínűleg a bizottság tagjai Önnel egy helyiségben maradnak, noha ügyelniük kell rá, hogy a szavazás titkossága ne sérüljön.

18. Hogyan szavazhatok, és hogyan maradhat titkos a szavazatom, ha látássérült vagyok, ezért nem tudnám magamnak elolvasni és kitölteni a szavazólapot?

Ha Ön látássérült, igényelheti, hogy akár a szavazókörében, akár mozgóurnás szavazás esetén a szavazatszámláló bizottság Önhöz ellátogató tagjainál legyen Braille-írással nyomott szavazósablon. A szavazósablonba a bizottság tagjai helyezik el a szavazólapot úgy, hogy Ön a sablon alapján az Ön által választott jelöltre illetve pártra tudja leadni szavazatát. Mivel nem magát a szavazólapot, hanem csak a szavazósablont nyomják Braille-írással, ezért az Ön szavazata nem lesz beazonosítható, hiszen csupán egy lesz a hagyományosan nyomtatott szavazólapok közül. A szavazólapot Ön veszi ki a szavazósablonból, és helyezi el a borítékban, majd az urnában.

Amennyiben nem tud Braille-írást olvasni, vagy nem kíván élni a szavazósablon kínálta megoldással, segítséget vehet igénybe a szavazólap kitöltéséhez: vagy egy Ön által választott segítőét, vagy pedig a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes segítségét. A segítő vagy segítők felolvashatják a szavazólapot, és szükség esetén – de csak az Ön által szükségesnek vélt módon és mértékben! – segíthetnek a szavazólap kitöltésében.

Braille-írásos szavazósablont a magyarországi lakóhely szerinti jegyzőhöz – mint a Helyi Választási Iroda vezetőjéhez – benyújtott kérelemben lehet igényelni. A kérelem személyesen, vagy levélben, és két internetes felületen is benyújtható: vagy a www.valasztas.hu honlapon, vagy pedig az Ügyfélkapun keresztül (www.magyarorszag.hu). Az internetes kérvény-benyújtás utóbbi módjához ügyfélkapu-hozzáférésre van szükség, amellyel Ön csak akkor rendelkezik, ha korábban bármelyik magyarországi járási hivatalban (közismertebb nevén: „okmányirodában”) személyesen regisztrált az Ügyfélkapu-rendszerbe. (Az Ügyfélkapu-rendszerbe nem csak a magyarországi lakhelye szerinti, hanem bármelyik járási hivatalban is könnyen regisztrálhat. Az Ügyfélkapun keresztül számos más ügyet is könnyebben intézhet, például adóbevallását elektronikusan is benyújthatja.)

Itt találja megyénkénti, településenkénti (kerületenkénti) bontásban a Helyi Választási Irodák elérhetőségeit.

A kérelmet az erre a célra szolgáló formanyomtatványon kell benyújtani, amely itt érhető el. A kérelemnek legkésőbb 2014. április 4-ig (péntek) kell beérkeznie.

A kérelemnek tartalmaznia kell az Ön nevét, születési nevét, születési helyét, anyja nevét, személyi azonosítóját; valamint az értesítési címét, ha a helyi választási iroda vezetőjének döntéséről szóló értesítés kézbesítését nem a nyilvántartott értesítési címére vagy a magyarországi lakcímére kéri. Végül pedig a kérelemben meg kell jelölnie az igénybe venni kívánt segítség módját is. Megadhatja továbbá e-mail címét is.

A Helyi Választási Iroda e-mailben, telefaxon vagy elektronikus elérhetőség hiányában postai úton tájékoztatja a kérelmezőt a kérelemnek helyt adó vagy elutasító határozatáról.

19. Mindenféle kampányanyagokat kapok pártoktól a saját nevemre, címemre. Kitől kapták meg az adataimat, és hogyan érhetem el, hogy máskor ne jussanak hozzá az adataimhoz illetve töröljenek a nyilvántartásukból?

Elképzelhető, hogy adatait Ön adta meg egy jelöltnek vagy jelölő szervezetnek, például egy aláírásgyűjtő kampány során. Előfordulhat, hogy Ön adatainak megadásakor észrevétlenül hozzá is járult ezek kampánycélból történő felhasználásához, például úgy, hogy szándéka szerint csupán egy tájékoztató hírlevélre iratkozott fel, ám a sietve kitöltött adatlap kisbetűs záradéka szerint Ön aláírásával hozzájárult adatai kampány céljából történő felhasználásához. Adatainak önkéntes kiadását úgy előzheti meg, ha nagyon alaposan átnéz minden olyan iratot, formanyomtatványt, amelyen személyes adatokat ad meg, ügyelve a nehezen észrevehető hozzájáruló nyilatkozatokra is.

Ha már megadta adatait egy szervezetnek, akkor is kérheti, hogy személyes adatait nyilvántartásukból töröljék. Ehhez az adott szervezetet kell megkeresnie. Az információs önrendelkezésről szóló 2011. évi CXII. törvény 14. § c) és 17. § (2) b) alapján kérheti személyes adatai azonnali hatállyal történő törlését.

Ha azonban Ön nem járult hozzá adatai felhasználásához, adatai akkor is – jogszerűen – az egyéni jelöltek és a listát állító szervezetek birtokába kerülhetnek. A választópolgárok nevét és állandó lakcímét a listát állító pártok számára a Nemzeti Választási Iroda, az egyéni jelöltek számára pedig a jelölt nyilvántartásában közreműködő választási bizottság mellett működő választási iroda jogosult kiadni. A listát állító szervezetek és az egyéni jelöltek a kapott adatokhoz tehát jogszerűen jutnak hozzá, és azokat kizárólag politikai kampány céljára használhatják fel. Harmadik fél számára tilos az így szerzett adatok kiadása.

Ha Ön nem szeretné, hogy adatait a listát állító szervezetek illetve az ön választókerületében induló egyéni jelöltek megkapják, erre vonatkozó, kérelmet nyújthat be a magyarországi lakóhelye szerinti jegyzőhöz mint a Helyi Választási Iroda vezetőjéhez. A kérelemben csak azt tilthatja meg, hogy adatait kiadják; azt nem, hogy már kiadott adatait felhasználják. Vagyis ha adatait egy adott választás előtt már megkapták az egyéni jelöltek vagy listaállító szervezetek, akkor kérelme a következő kampány idején nyer értelmet. Azonban azoknál a szervezeteknél, amelyek már hozzájutottak adataihoz, ebben az esetben is kérelmezheti személyes adatai azonnali hatállyal történő törlését az információs önrendelkezésről szóló 2011. évi CXII. törvény 14. § c) és 17. § (2) b) alapján.

A kérelem személyesen, vagy levélben (ehhez a formanyomtatvány itt érhető el) és két internetes felületen is benyújtható: vagy a www.valasztas.hu honlapon, vagy pedig az Ügyfélkapun keresztül (www.magyarorszag.hu). Az internetes kérvény-benyújtás utóbbi módjához Ügyfélkapu-hozzáférésre van szükség, amellyel Ön csak akkor rendelkezik, ha korábban bármelyik magyarországi járási hivatalban (közismertebb nevén: „okmányirodában”) személyesen regisztrált az Ügyfélkapu-rendszerbe.

Itt találja megyénkénti, településenkénti (kerületenkénti) bontásban a Helyi Választási Irodák elérhetőségeit.

A kérelemnek tartalmaznia kell az Ön nevét, születési nevét, születési helyét, anyja nevét, személyi azonosítóját; valamint az értesítési címét, ha a helyi választási iroda vezetőjének döntéséről szóló értesítés kézbesítését nem a nyilvántartott értesítési címére vagy a magyarországi lakcímére kéri. Megadhatja továbbá e-mail címét is.

A Helyi Választási Iroda e-mailben, telefaxon vagy elektronikus elérhetőség hiányában postai úton tájékoztatja a kérelmezőt a kérelemnek helyt adó vagy elutasító határozatáról.

20. Kihez fordulhatok jogorvoslatért, ha bármilyen kérelmemet elutasították?

Ha a Helyi Választási Iroda elutasította kérelmét, és Ön úgy véli, ezt jogszerűtlenül tette, a Helyi Választási Bizottsághoz fordulhat jogorvoslatért. Az ún. „kifogásnak” legkésőbb a vélelmezett jogszabálysértés bekövetkeztétől számított 3. napon kell beérkeznie a Helyi Választási Bizottsághoz. A kifogásnak a következőket kell tartalmaznia:

(a) a vélt jogszabálysértés megjelölése

(b) a vélt jogszabálysértés bizonyítékai

(c) a kifogást benyújtó választópolgár neve, lakcíme (értesítési címe, ha a lakcímtől eltér)

Megadhat továbbá e-mail címet is.

A Helyi Választási Bizottság a kifogásról három napon belül dönt. Ha elutasítja kifogását, fellebbezhet ugyanahhoz a Helyi Választási Bizottsághoz.

A kifogás elbírálása elleni fellebbezésre az alábbi határidők állnak rendelkezésre:

Amennyiben kifogását a fellebbezés során is elutasítják, kérheti a Bizottság döntésének bírósági felülvizsgálatát. A felülvizsgálati kérelmet ismét a megtámadott határozatot hozott Helyi Választási Bizottságnál kell előterjeszteni, a megtámadott döntés meghozatalától számított legkésőbb 3. napon. Ez a felülvizsgálati kérelem beérkezési határideje.

Javasoljuk, hogy amennyiben kifogást emel egy választási iroda döntése ellen, vagy egy bizottság döntésének bírósági felülvizsgálatát kéri, kérjen jogi segítséget. A bírósági felülvizsgálat esetén az ügyvédi képviselet kötelező, saját ügyében ügyvédi képviselet nélkül csak akkor járhat el, ha jogi szakvizsgával rendelkezik.

Illusztráció: Szabó-Somody Áron

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Tisztább választásokért lép fel a TASZ a józsefvárosi botrány után

Mindannyian elvárjuk a választási szervek vezetőitől, hogy pártatlanul őrködjenek a választások tisztasága felett. Józsefvárosban mégis felmerült a gyanú, hogy a helyi választási iroda vezetője közreműködött az egyik jelölt kampányában. Emiatt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) javaslatokat küldött a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökének.

Négy év alatt sem vették figyelembe az EBESZ ajánlásait a választásokkal kapcsolatban

Az áprilisi választások előtt értékeltük, mennyire valósultak-e meg az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) 2014-es választási megfigyelési missziójának jelentésében megfogalmazott ajánlások. A magyar Kormány és Országgyűlés nem törekszik rá, hogy a választások demokratikusabbak legyenek. Ezt jól mutatja, hogy az EBESZ összesen 36 ajánlásából egyetlen egyet sem hajtottak teljesen végre. Négy ajánlást részben teljesítettek, huszonhéttel kapcsolatban semmi sem történt, öt esetében pedig teljesen szembementek az EBESZ ajánlásával.

Szavazófülkével kampányoltak jogvédő szervezetek az érvénytelen szavazás mellett

A Magyar Helsinki Bizottsággal szavazófülkével kampányoltunk a Kossuth téren az érvénytelen szavazás mellett az október 2-i menekültellenes népszavazáson.