Pereljen a választójogáért! Gondnokság alá helyezett polgároknak jogsegélyt nyújtunk

Az alábbi tartalmak aktualitásukat vesztették.

A legfrissebb tájékoztatók a

VÁLASZTASZ.HU

oldalon találhatók.

A TASZ ingyenes jogsegélyt és jogi képviseletet ajánl olyan gondnokság alá helyezett, választójogukban korlátozott személyeknek, akik választójogukkal élni kívánnak.

Magyarország 2012 január 1-jén hatályba lépett Alaptörvénye megszüntette a gondnokság alá helyezett személyek választójogának automatikus és általános korlátozását. Az új szabályozás azonban továbbra is sérti az érintett állampolgárok választójogát, ugyanis lehetővé teszi azt, hogy egyedi bírósági döntés révén fogyatékosságukra hivatkozva eltiltsák őket a szavazástól.

A Magyarország Alaptörvényének átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály 26. cikke (2) bekezdése értelmében az, “aki az Alaptörvény hatálybalépésekor jogerős ítélet alapján a cselekvőképességét korlátozó vagy kizáró gondnokság alatt áll, nem rendelkezik választójoggal a gondnokság megszüntetéséig, vagy amíg választójogának fennálltát a bíróság meg nem állapítja.”

A TASZ szerint a hatályos szabályozás súlyosan sérti a fogyatékos állampolgárok politikai jogait, ugyanis fogyatékosságukra hivatkozva kirekeszti őket a választópolgárok közösségéből. A szabályozás ellentétes a hazánk által kihirdetett a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény 29. cikkével is, amelynek értelmében hazánk is vállalta, hogy "biztosítja, hogy a fogyatékossággal élő személyek másokkal azonos alapon, hatékonyan és teljes körűen vehessenek részt a politikai életben és a közéletben, közvetlenül vagy szabadon választott képviselőkön keresztül, beleértve a fogyatékossággal élő személyek jogát és lehetőségét a szavazásra és választhatóságra." Mindazonáltal a hatályos szabályozás lehetőséget teremt a választójog elismertetésére egyedi bírósági eljárás során.

Mi a teendője, ha Ön vissza szeretné nyerni választójogát?

A Polgári Törvénykönyv lehetővé teszi, hogy a gondnokság alá helyezés megszüntetése iránt maga a gondnokság alatt álló személy keresetet indítson. Ha a gondnokságot nem szüntetik meg, a választójog elismertetésére akkor is van esély.

A TASZ ügyvédei az Ön kérésére személyes egyeztetés során meghatalmazást vesznek fel, és képviselik Önt az eljárásban. Jelentkezni lehet 2012. december 15-ig a TASZ Jogsegélyszolgálatán, időpontegyeztetéshez hívja Polgár Andreát, a TASZ irodavezetőjét a 061 209 0046-os számon!

A témáról írt legutóbbi cikkünk és filmünk itt tekinthető meg: Az utolsó választójogi mozgalom?

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A mozgáskorlátozottak és az idősek választójogát támadja a kormány

A személyes megjelenéshez kötött választási regisztráció előre nem látható nagyságú tömeg számára teheti lehetetlenné, hogy éljen választójogával. Az idősek, mozgáskorlátozottak, várandós anyák is csak akkor kérhetnek mozgóurnát, ha már előtte túlestek a személyes megjelenést követelő feliratkozáson.

Csak az okosak szavazhatnak? (az Index.hu filmje)

Magyarországon 50 ezer gondnokság alá helyezett személy él. Az Alkotmány értelmében ők nem rendelkeznek választójoggal. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2010. májusában elmarasztalta hazánkat a gondokság alá helyezett személyek politikai jogainak megsértése miatt. Nézze meg az Index.hu videóját!

Lehet, hogy az Ön választójoga is veszélyben van?

Szégyen, hogy fogyatékos állampolgárok fogyatékosságuk okán megfoszthatók a választójoguktól. De egy kormánypárti javaslat most mindenki és bárki választójogát veszélybe sodorhatja a cselekvőképesség korlátozásától függetlenül.