KISOKOS: Az új szabálysértési törvényről

Közérthető kiadványt készítettünk a 2012. április 15-én hatályba lépett új szabálysértési törvény eljárási szabályairól.

A ’Romaprogram nem csak romáknak’ egyik célja, hogy mindazok számára, akik jogérvényesítési képessége helyzeténél fogva alacsony, közérthető nyelven megfogalmazott, egyszerű összefoglalókat tegyen elérhetővé különböző jogterületeken, ezzel is segítve jogaik érvényre juttatását. Ezért készítettük el az új szabálysértési törvény eljárási szabályairól szóló kiadványunkat, amely természetesen bárki számára hasznos lehet, aki úgy érzi, hogy alaptalanul vagy aránytalanul büntették meg szabálysértés elkövetése miatt.

Nagyításhoz klikk a képre!

Nagyításhoz klikk a képre!

A kiadványt teljes terjedelmében (pdf) innen lehet letölteni>>

A témában született blogposztunk itt olvasható>>

Mik a főbb eltérések a korábbi szabályozáshoz képest?

Korábban a helyszíni bírságot nem lehetett – meg nem fizetés esetén - sem közérdekű munkára, sem elzárásra átváltoztatni: az adók módjára behajtás volt az egyedüli végrehajtási lehetőség. Az új szabályok szerint a helyszíni bírság ugyanúgy hajtható végre, mint a pénzbírság.

A korábbi törvény garantálta a fokozatosságot, vagyis első körben adók módjára próbálták behajtani a pénzbírság összegét. Ha ez nem sikerült, közérdekű munkára kellett átváltoztatni (más kérdés, hogy ezt a gyakorlatban sokszor nem tették meg), és csak ha ezt az elkövető nem vállalta vagy nem végezte a munkát megfelelően, kerülhetett sor az elzárásra átváltoztatásra. Ezzel ellentétben az új szabályok értelmében, ha határidőben nem fizetjük meg a bírságot, akkor főszabály szerint egyből az elzárásra átváltoztatás következik (erről a bíróság tárgyaláson dönt).

A közérdekű munkára átváltoztatás törvényileg, automatikusan nem előzi meg az elzárásra átváltoztatást, de lehetőség van arra, hogy a fizetési határidő leteltét követő 3 munkanapon belül jelentkezzünk az állami foglalkoztatási szervnél (a volt munkaügyi központnál), és vállaljuk a közérdekű munkavégzést.

Az átváltoztatási kulcsok tekintetében javult, arányosabb lett a szabályozás: 5000 Ft bírságnak 1 napi elzárás illetve 6 óra (szintén 1 napi) közérdekű munka felel meg.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Jogod van! - Mélyszegénységben élőknek készült képregényünk

Jogod van! címmel képregényt készített a TASZ annak érdekében, hogy a mélyszegénységben élő emberek is megismerhessék a jogaikat, szükség esetén megfelelő szervezethez tudjanak fordulni.

Hiányzó emlékek: kampány a családok újraegyesítéséért

Ma Magyarországon a nagy szegénységben élő családok tömegei veszítik el a gyermekeiket rossz anyagi körülményeik, illetve a diszkriminatív gyermekkiemelési gyakorlat miatt. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) új kampányában országjárással, szakmai eseményekkel, a nyilvánosság különböző fórumait használva keresi a magyar polgárok figyelmét, illetve petíció indításával gyakorol nyomást a döntéshozókra, hogy egy gyermeket se szakíthassanak el a családjától a szegénység miatt.