TASZ önkéntes gyakornoki pozíció

A TASZ időről-időre fogad gyakornokokat, akik valódi szakmai feladatokkal szerezhetnek szakmai tapasztalatot, és közben bepillanthatnak az egyik legaktívabb magyarországi jogvédő szervezet munkájába is. A gyakornokok, amellett, hogy a TASZ-t munkájukkal segítik, az emberi jogok iránt elkötelezett polgárok körét bővítik.

A minimum gyakornoki idő 4 hét, a jelentkezéseket folyamatosan fogadjuk. A gyakornokok az alábbi területeken dolgozhatnak:

  1. Egyenlőség projekt (fogyatékossággal élő emberek jogai, HIV-vel élő emberek jogai, LMBTQ emberek jogai, roma emberek jogai)
  2. Magánszféra projekt (drogpolitika, jogok az egészségügyben, lelkiismereti szabadság, önrendelkezési jog (eutanázia, reprodukciós jogok), tanszabadság, személyes adatok védelme)
  3. Politikai szabadságjogok projekt (szólásszabadság, gyülekezési szabadság, információszabadság, politikai részvételi jogok)
  4. Kommunikáció (sajtófigyelés, sajtószemle, sajtókapcsolatok, sajtóanyagok gondozása, blogolás, szerkesztés, interjúk készítése, bírósági tárgyalásokról beszámolók készítése, nemzetközi sajtófigyelés és sajtókapcsolatok, rendezvények szervezése)

A magyarul beszélő gyakornokok lehetséges feladatai például: jó gyakorlatok keresése, adatgyűjtés, háttérkutatás, fontos ügyek dokumentumai közzétételének az előkészítése, közérdekű adatok igénylésének előkészítése, közreműködés a jogsegélyes megkeresések megválaszolásában.

Angolul vagy más idegen nyelven is beszélő gyakornokok az ügyeinkhez nemzetközi joggyakorlat kutatását, az adatgyűjtést, a háttérkutatást, az összehasonlító elemzést az általuk ismert idegen nyelv használatával is kiegészítik.

A gyakornokok kiválasztása az alábbiak figyelembevételével történik:

  • ismerik a TASZ munkásságát, esetleg valamelyik témában/projektben tapasztalatuk van;
  • mivel a TASZ munkája magyarországi esetekre fókuszál, így a magyar nyelv ismerete a legtöbb esetben elengedhetetlen;
  • angol nyelvtudás.

A jelentkezőknek az alábbi dokumentumokat kell benyújtaniuk a tasz@tasz.hu email címre:

  • motivációs levél, amely részletezi, hogy miért szeretne a TASZ-nál gyakornok lenni, valamint jelzi, hogy 1) a fent felsorolt területek közül melyik érdekli és 2) a gyakornokság tervezett kezdeti és végső időpontját, a munkaidő-ráfordításra vonatkozó elképzelésekkel együtt;
  • részletes szakmai önéletrajz.

Megosztás