A TASZ azért dolgozik, hogy bárki megismerhesse alapvető emberi jogait és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben. Norvég makroprojektünk célja civil szervezetek kapacitásfejlesztése a TASZ állampolgári szabadságjogok és politikai részvételi jogok területén folytatott munkájának megosztása révén. Célunk olyan stratégiai együttműködések kialakítása, melyek során az elmúlt 20 évben felhalmozott tapasztalatainkat hatékonyan tudjuk átadni más civil szervezetek számára.

A projekthez csatlakozott civilek, olyan helyi és regionális szervezetek, amelyek az érdekérvényesítés terén világos küldetéssel és aktivitással rendelkeznek. A TASZ a szervezetek igényeinek felmérése alapján kidolgozott egy tematikusan egymásra épülő tréning-sorozatot,melyek fókuszában a hatékony média és kommunikációs stratégiák és eszközök, támogatásszerzés és forrásteremtés, emberi és állampolgári jogi ismeretek és ügyképviseleti (advocacy) stratégiák és eszközök állnak. A tréningek során saját legjobb és legrosszabb tapasztalatainkat tudjuk megosztani, jogászaink ugyanakkor konkrét tudással, jogi tanácsadással is fel tudják vértezni a szervezeteket.

A projekt részeként indítottuk a ciha.blog.hu oldalt is, mert kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy a szervezetek hírt adjanak álláspontjukról, küldetésükről, sikereikről és tapasztalataikról, ezen az úton is esélyt adva ügyük támogatottságának növelésére. Célunk, hogy a most részt vevő szervezeteken túl mások is csatlakozzanak ehhez a közös oldalhoz.

Kapcsolódó hírek

2018-02-19

Az utóbbi hónapokban rendkívül megszaporodtak a politikusoktól, településvezetőktől érkező, civil szervezetek ellen irányuló verbális és  politikai támadások. Az alábbi összefoglalóban fontos és hasznos tudnivalókat gyűjtöttünk össze azért, hogy a civil szervezetek e támadások kivédésére jogi eszközöket vehessenek igénybe. Ha nyomás alatt van a szervezeted, de nem jogi, hanem stratégiai tanácsokra van szükséged, akkor ebben a bejegyzésben megtalálod a közreműködésünkkel készült A beteg demokráciákkal szembeni ellenállás Európában című kiadványt, melyben a 40. oldaltól olvashatók erre vonatkozó tanácsok.

https://tasz.hu/
2017-12-18

A kormány után az elmúlt héten több városban immár választott önkormányzati tisztségviselők is támadást indítottak a közösségek és a magyar társadalom érdekében dolgozó civil szervezetek ellen, megkérdőjelezve hitelességüket és veszélyeztetve működésüket. Mi, a legkülönbözőbb társadalmi csoportokat és embereket segítő civil szervezetek kiállunk a megtámadottak mellett, és elutasítjuk a megbélyegző törekvéseket. Magyarország közös ügye, hogy a civil szervezetek szabadon, megfélemlítés nélkül dolgozhassanak, és segíthessék a helyi közösségeket.

https://tasz.hu/
2017-07-04

Az online tájékoztató és az e-mailes tanácsadás (civiltorveny@tasz.hu) után telefonos konzultáció keretében is kérdezhetnek a civil szervezetek a rövidesen hatályba lépő civiltörvényről. A TASZ jogászai segítenek értelmezni a törvény rendelkezéseit, és felmérni a törvényből fakadó jogi kockázatokat.

https://tasz.hu/
2017-06-19

Milyen jogi konzultációt  tud a TASZ nyújtani civil szervezeteknek?

https://tasz.hu/
2016-05-25

 

Április 30-án végleg lezárult civil szervezeteket fejlesztő projektünk. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, 10 civil szervezettel dolgoztunk együtt két éven át, a Norvég Civil Támogatási Alap jóvoltából, majd októberben a munka folytatására is támogatást kaptunk. Az így két és fél évig tartó projekt fő célkitűzése a civil társadalom érdekérvényesítési képességének fejlesztése volt. 

[...] Bővebben!

https://tasz.hu/
2016-05-20

Lezárult a civil szervezetek fejlesztésével foglalkozó projektünk. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, 10 civil szervezettel dolgoztunk együtt két éven át, a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával.

https://tasz.hu/
2015-10-08

Lezárult civil fejlesztési projektünk. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, 10 civil szervezettel dolgoztunk együtt két éven át, a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával. Projektünk egyik fő célkitűzése a civil társadalom érdekérvényesítési képességének fejlesztése, és ezen keresztül a hazai jogérvényesítési gyakorlat erősítése volt.

https://tasz.hu/
2014-11-30

Nemzetközi pénzügyi körök által koholt rágalom, hogy Magyarország kormánya a civil társadalom lerombolására törekedne. Távol áll tőle! Néhány egyszerű szabály betartásával bárkiből lehet jó civil, akit a kormány támogat.

[...] Bővebben!
https://tasz.hu/
2014-11-30

Nemzetközi pénzügyi körök által koholt rágalom, hogy Magyarország kormánya a civil társadalom lerombolására törekedne. Távol áll tőle! Néhány egyszerű szabály betartásával bárkiből lehet jó civil, akit a kormány támogat.

[...] Bővebben!
https://tasz.hu/
2014-07-10

A TASZ az ENSZ egyesülési szabadsággal és a jogvédők helyzetével foglalkozó jelentéstevőihez fordult a magyarországi civil társadalmat ért, a hazai és a nemzetközi jogot is megsértő kormányzati ellenőrzések miatt. 

https://tasz.hu/
2014-07-04

Az utóbbi időkben a Norvég Civil Támogatási Alap körül kialakult viharos helyzet ellenére, mint arról már korábban beszámoltunk, a TASZ civilhálózat-építő munkája nem állt meg, tovább folytatódik. 2014. június 20-21-én megtartottuk az első, kétnapos kommunikációs tréningünket, amelyen a kiválasztott szervezetek képviselői, összesen tizenkilenc fő vett részt, és így mind a tíz szervezet képviseltette magát. 

https://tasz.hu/
2014-06-25

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrizni kívánja a Norvég Civil Támogatási Alapból finanszírozott két programunkat, erről tájékoztatott bennünket néhány nappal ezelőtt, és egyúttal felszólított bennünket arra, hogy bocsássunk rendelkezésre számos szervezeti dokumentumunk mellett az érintett programokkal kapcsolatos minden iratot, szerződést, bizonylatot és levelezést.

 

https://tasz.hu/
2014-06-23

Politikai támadásnak tartjuk, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a Norvég Civil Támogatási Alapból finanszírozott programjainkat ellenőrizni próbálja. Mindennel elszámolunk a nyilvánosságnak, de nem a kormányzatnak, akinek ebben a körben nincs ellenőriznivalója. A szabadságjogok védőiként gyakran buzdítjuk arra a polgárokat, hogy lépjenek fel jogaik védelmében. Most magunkat kell megvédenünk a bennünket ért politikailag motivált és jogellenes támadással szemben. Abszurdnak tartjuk a vádakat, amelyek szerint a norvég pénzekből az LMP-t illetve a balliberális pártokat támogató tevékenységet folytatnánk. Mi mindig a hatalmon lévőket bíráljuk hatalommal való visszaélésükért és jogsértéseikért, ezt tettük régen, és ezt tesszük ma is.

https://tasz.hu/
2014-06-13

A tegnapi nemzetközi szolidaritási akció eredményeképpen 20 országból több mint 60 szervezet fejezte ki támogatását a magyar civileket érő kormányzati lépésekkel szemben. 

https://tasz.hu/
2014-05-30

Sajtóhírekből értesültünk két megdöbbentő, a civil szervezeteket ért újabb kormányzati támadásról. A kormány vélt politikai kötődéseik alapján feketelistázott számos civil szervezetet, akik a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) támogatásából részesültek. Ezután az Ökotárs Alapítvány (az NCTA egyik magyarországi koordinátora) adószámának felfüggesztésével fenyegetőzött. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elfogadhatatlannak tartja a civil szervezetek hiteltelenítésére és működésének ellehetetlenítésére irányuló újabb kísérleteket.

https://tasz.hu/
2014-02-07

Jogvédő és ügyképviseleti munkánk során felhalmozott tapasztalatunkat szeretnénk megosztani több civil szervezettel, azért hogy ezzel az eszköztárral segítsük a civil szféra megerősödését. A tevékenységet a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozza.

https://tasz.hu/
2008-05-22

2008. május 1.-től Sós Katalin főállású koordinátorként felelős az East East: Partnerség Határok Nélkül Programért a Társaság a Szabadságjogokért keretein belül. A TASZ, mint magyarországi intézményi partner kapcsolódik az együttműködési hálózathoz.

https://tasz.hu/
Feliratkozás RSS - Civil szervezetek fejlesztése csatornájára