Az alkotmányügyi bizottság ülésén az utolsó pillanatban leállították a dohánytermékek idei és jövő évre tervezett adóemelését – ennek eredményeként az állam 20 milliárd forintnyi adóbevételtől esett el a tömeges elbocsátások és költségvetési szigorítások időszakában. “A dohánylobbi erősebb volt” jelentette ki az alkotmányügyi bizottság Fidesz-es elnöke, Balsai István. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet arra buzdítja az aktív polgárokat, hogy közérdekű adatigénylés formájában tudakolják meg az Alkotmánybíróság jövendő tagjától, vajon pontosan hogyan is befolyásolta a döntését a dohánylobbi.

 

Küldje el az alábbi levelet Balsai Istvánnak, az Alkotmányügyi Bizottság elnökének!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Címzett: istvan.balsai@parlament.hu, tasz@tasz.hu 

Tárgy: Közérdekű adatigénylés

Szöveg:

Az Alkotmányügyi Bizottság elnökének

Tisztelt Elnök Úr! 

A sajtóból tudomást szereztem arról, hogy az Alkotmányügyi Bizottság az utolsó pillanatban módosította a dohánytermékek idei és jövő évi adóját, így az állam 20 milliárd forint adóbevételtől esett el.

Szeretnék tájékozódni az ügyben, ezért arra kérem az Elnök Urat, hogy a következő kérdéseket a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. Törvény 19-20. §-ai alapján szíveskedjen megválaszolni:

1. Kérem, hogy tájékoztassanak arról, hogy ki, illetve milyen szervezet működött közre a módosító javaslat kidolgozásában!

2. Kérem, hogy tájékoztassanak arról, hogy a Bizottság vagy bármely tagja felé a dohányipar képviselői (gyártó cégek, Magyar Dohányipari Szövetség) kezdeményezett-e találkozót, illetve sor került-e ilyen találkozóra! 

3. Kérem, hogy küldjék meg részemre a módosító javaslat előkészítésével kapcsolatos összes bizottsági dokumentum másolatát, beleértve a Bizottság által készített- és a külső forrásból származó anyagokat!

Adatigénylésem a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 19-20.§-ain alapul, kérem, hogy ennek megfelelően jelen közérdekű adatokra vonatkozó megkeresésemnek 15 napon belül tegyen eleget. 

Üdvözlettel:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Mi a baj a bizottság döntésével?

Magyarország a világelsők közé tartozik a tüdőrák miatti halálozások arányában, a felnőtt lakosság 36 százaléka dohányos, és az utóbbi években katasztrofálisan megnőtt a dohányzás a fiatal nők körében is (18-35 évesek: 48 százalék). Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a dohányzás visszaszorításának egyik fő eszköze a dohánytermékere kivetett adó növelése: a becslések szerint 10 százalékos árnövelés akár 8 százalékkal csökkentheti a dohányzást az alacsony- és közepes jövedelmi kategóriába tartozó országokban. 

A kormány azonban ahelyett, hogy hathatós lépéseket tenne a dohányzás visszaszorítására, mintha mindent elkövetne a dohánylobbi érdekeinek megőrzésére. Az Alkotmányügyi Bizottság döntése 20 milliárd forint adóbevétellel tette szegényebbé a költségvetést abban az időszakban, amikor a társadalom legelesettebb, legkiszolgáltatottabb tagjait azoktól a állami juttatásoktól is megfosztják, amelyek a családfenntartás minimumát jelenthetik, és az egészségügyi ellátás komoly forráshiánnyal küzd. A döntés eredményeként ráadásul Magyarországon lesz a legolcsóbb a cigaretta ára az egész Európai Unióban – ez pedig a dohánypiac bővüléséhez és nem szűküléséhez vezet. Olvassa el a módosító javaslatot!

Mi értelme van levelet küldeni?

Ez a levél annyiban több egy egyszerű tiltakozó levélnél, hogy az állam képviselői közérdekű adatigénylésre kötelesek reagálni: vagy 8 napon belül megtagadni a választ, vagy 15 napon belül megválaszolni a kérdést. Amennyiben az adatigénylésre való választ Balsai elnök úr megtagadja, vagy nem hajlandó megfelelően megválaszolni, a TASZ pert indít az összes adatigénylő képviseletében.

Az információszabadság biztosítja a közhatalmi szervek tevékenységének és a közpénzek felhasználásának átláthatóságát. A polgárok csak kellő információk birtokában tudnak részt venni a közéletben: megfelelő tájékozottság a véleménynyilvánítás és a választójog alapfeltétele. Ahogy az Alkotmánybíróság találóan rámutatott, „a nyilvánosság próbája nélkül az állam a polgáraitól elidegenedett gépezetté válik, működése kiszámíthatatlanná, előreláthatatlanná, kifejezetten veszélyessé válik, mert az állam működésének átláthatatlansága fokozott veszélyt jelent az alkotmányos szabadságokra.”

 
Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

A kérdéses adateltitkolás egyben BTK tényállás is. Jelenleg három ilyen feljelentést futtatok, egész rendes sikerrel.
Nem mindegy, hogy simogatjuk Balsait, vagy pofán vágjuk egy szeneslapáttal.:-)
Van egy jogerős ítéletem, a feljelentést adatvédelmi szakértő tette a BKV ellen, ha valakit érdekel...

Semmi akadálya nincs a bírósági és BE párhuzamos indításának.

 Tisztelt Keszthelyi úr!

Kétségtelen, hogy a büntetőeljárásnak is lehet helye, azonban a TASZ nem szokott közérdekű adatos ügyekben feljelentést tenni. A büntetőjog a jogrendszerben ún. "ultima ratio" szerepet tölt be, csak végső esetben kell az általa biztosított eszközökhöz nyúlni. Célszerűbb a hatékony polgári eljárásjog keretein belül maradni, mert az sokkal több teret biztosít az adatigénylő jogi érveinek kifejtésére - szemben a büntetőjoggal.

TASZ

Nagyon Örülök ennek a kezdeményezésnek!
Engem is felháborított a híre annak , hogy a gohányterm. utáni adó tervezete egyik pillanatról a másikra köddé vált.
Megvették Őket kilóra , most meg lapítanak!

Hajrááá!!!

kár volt kiírni melyik törvényt kell módosítani , holnaptól visszamenőleg májusig eltörlik és amnesztiát adnak, akinek épp kell.

Nagyon Örülök ennek a kezdeményezésnek!
Engem is felháborított a híre annak , hogy a dohánytermékek utáni adó tervezete egyik pillanatról a másikra köddé vált.
Megvették Őket kilóra , most meg lapítanak!

Kíváncsi vagyok , hogy ezt most megint milyen hülyeséggel próbálják majd megmagyarázni ?

Hajrááá!!!

Egy ismerősöm említette, hogy belelátása van a kormányzati és közigazgatási munkába, a sok töketlen fityisznyik "tevékenykedésébe". Ő mondta, hogy ha a szocik nokiás dobozban vitték a pénzt, akkor ez a mocsok bagázs 100 colos plazmatévés dobozban lopja ki a javainkat! A fenti eset gyönyörűen példázza ezt! Vesszen zorbán és a teljes rezsimje!

Nekem meg egy ismerősöm említette, hogy belelátása van a tevékenységedbe. Ő mondta, hogy egy ócska, unalmas, suttogó propagandát terjesztő bérkommentelő vagy. :)

(Ettől még lehet, hogy lopnak. Az is lehet, hogy többet. Viszont hogy te teljesen hülye vagy a kérdéshez, az nem lehet, hanem biztos.)

A levelet elküldtem ennek a senkiházinak!
Annyit módosítottam rajta, hogy a megszólításból kivettem a "Tisztelt" szót, mert én ezt a senkiházit nem tisztelem! A végéről pedig kivettem az "üdvözlettel-t", mert ez a senkiházi nem méltó arra, hogy én üdvözöljem! Üdvözölje őt az a sok zorbán fan, aki ezt a rezsimet a nyakunkra ültette!

Érdekelne az ügy, de TASZ-ban minimálisan se bízok...

Oldalak