Az információszabadság biztosítja a közhatalmi szervek tevékenységének és a közpénzek felhasználásának átláthatóságát. A polgárok csak kellő információk birtokában tudnak részt venni a közéletben: a megfelelő tájékozottság a véleménynyilvánítás és a választójog alapfeltétele. Ahogy az Alkotmánybíróság rámutatott, „a nyilvánosság próbája nélkül az állam a polgáraitól elidegenedett gépezetté válik, működése kiszámíthatatlanná, előreláthatatlanná, kifejezetten veszélyessé válik, mert az állam működésének átláthatatlansága fokozott veszélyt jelent az alkotmányos szabadságokra.”

Magyarország Alaptörvényének VI. cikk (2) bekezdése értelmében mindenkinek joga van személyes adatai védelméhez, valamint a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez. A TASZ információszabadság programja folyamatosan nyomon követi a területet érintő szabályozások alakulását, illetve véleményezi azokat. Állampolgárok, újságírók és nonprofit szervezetek számára ingyenesen nyújt tanácsadást és jogi képviseletet közérdekű adatok megszerzéséhez. Pereink hozzájárulnak a bírák és a bíróságok ítélkezési gyakorlatának kialakulásához.

Az alábbi linkeken bővebben olvashat az egyes témakörökről, illetve a teljes anyagot letöltheted innen.

Browse our movies here

2017-07-27

Egyre többször tapasztaljuk, hogy a bíróságok úgy mondanak ítéletet közpénz-költések eltitkolhatóságáról, hogy nem is ismerik meg azokat az adatokat, amelyek titkosításáról döntenek. Arról, hogy a titkosítás megalapozott-e, nem lehet vakon” dönteni, ahhoz muszáj megismerni az eltitkolni kívánt adatokat.

[...] Bővebben!

https://tasz.hu/
2009-11-05

Az országos rádiófrekvenciákról szóló Országos Rádió és Televízió Testület nagy port kavaró döntése után Szalai Annamária, a Testület tagja figyelemre méltó nyilatkozatot tett. A kamerák kereszttüzében kifejtette, hogy a maga részéről „minden nyomásgyakorlásnak ellenállt, lehetett az politikai, lehetett az a műsorszolgáltatók részéről, akár kormányzati.” A TASZ közérdekű adatigényléssel fordult a Testület tagjához, hogy tisztázodjon, hogy kik és milyen módon lobbiztak.

https://tasz.hu/
2009-11-03
A TASZ véleményezte a kormány által benyújott törvényjavaslatokat, amelyek a korrupció elleni harc jegyében kívánnak új intézményeket felállítani. Az álláspontunkat megküldtük az országgyűlési képviselőknek.
https://tasz.hu/
2007-06-05

A Parlament holnap tárgyalja a döntéselőkészítéshez szükséges adatok hozzáférhetőségének biztosításáról szóló T/3029. sz. törvényjavaslatot, mellyel kapcsolatban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) eljuttatta véleményét az illetékes szerveknek. Olvassa el a részleteket!

https://tasz.hu/
2006-10-17

Az Emberi Jogok Amerika-közi Bírósága kimondta, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy a kormányok birtokában levő közérdekű adatokat megismerje. Ez az első alkalom, hogy egy nemzetközi bíróság ilyen terjedelemben ismerje el az információszabadság jogát.

https://tasz.hu/
2005-02-23

Több jogvédő és környezetvédő szervezet pert indított a paksi atomerőmű 2-es blokkjának újraindításához kapcsolódó közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt. A per első tárgyalása a héten lesz.

https://tasz.hu/
2005-01-21

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet tisztelettel meghívja az Alkotmánybíróság elleni perének második (és remélhetően utolsó) tárgyalására, melyre 2005. január 24-én kerül sor a Fővárosi Bíróságon.
 

https://tasz.hu/
2004-12-17

Földes Ádám munkatársunknak új, az információszabadsággal foglalkozó rovata indult a Magyar Narancsban.

https://tasz.hu/
Subscribe to RSS - Információszabadság