Fogyatékossággal élők

Wirth Zsuzsanna: „Az őrülteket ki kell ebrudalni” – hogyan felejtette el Magyarország az intézetben élő fogyatékosokat

Magyarországon még ma is a szocialista rendszerben kialakított, zsúfolt tömegintézetekbe zárva gondozzák az értelmi fogyatékosokat. A helyzetet az állam saját, 12 éve megalkotott törvényét figyelmen kívül hagyva bebetonozta, pedig 2010-ig az intézeti lakókat a társadalomba integrált kisközösségekbe kellett volna helyeznie. Milyen hibák vezettek a kudarchoz, és hogyan fordulhatott elő, hogy az utolsó kiskaput csak idén májusban zárták be?

Gondnoksági reformot - most! - Küldjön e-mailt a leendő minisztereknek!

2010. május elsején nem léptek hatályba a gondnoksági rendszer reformját jelentő szabályok, amelyeket új Polgári törvénykönyv tartalmaz. A Polgári Törvénykönyvet a Parlament kétszer is elfogadta, tehát a jogszabály érvényes. Épp csak azt nem lehet tudni, hogy mikor léphet, ha egyáltalán hatályba. Miért fontos ez a kérdés? Mi történt? Levelet küldeni az aktivpolgar.net oldalról lehet!

Munkát vállalhatnak a kizáró gondnokság alatt álló személyek

Pert nyert a Ne Hagyd Magad! Antidiszkriminációs Jogsegélyszolgálat a Fővárosi Bíróságon

Képviselet nélkül. Magyarország választ - de nem mindenki szavazhat

A gondokság alá helyezett emberek nem szavazhatnak, pedig van véleményük a közügyekről, a világról, a politikáról. Az alkotmányjogász szerint változtatni kell a méltánytalan helyzeten. Nézze meg filmünket!

Újra a Ptk-ról - AB beadvány veszélyezteti a gondnokság új szabályait

Répássy Róbert országgyűlési képviselő Alkotmánybírósági beadványában indítványozta, hogy a testület mondja ki az új Ptk-t hatályba léptető rendelkezés alkotmányellenességét. Civil szervezetek az Alkotmánybíróságtól az indítvány elutasítását kérik a felkészülési idő elégséges volta és a változások rendkívüli előremutató jellege miatt.

Az NFÜ titkai - átláthatatlan finanszírozás, eltitkolt közadatok

Hogyan fordulhatott elő, hogy a fogyatékos embereket elzáró tömegintézmények lebontására szánt közösségi forrásokat hazánk újabb tömegintézmények felépítésére kívánta fordítani? Mivel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nem szolgáltat információkat saját döntés-előkészítési folyamatairól, a kutatók sem tudnak választ adni a kérdésre. Nézze meg videónkat a sajtótájékoztatóról!