A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közös beadványban kérik a 2006. évi őszi tömegoszlatásokkal összefüggő elítélések orvoslásáról szóló 2011. évi XVI. törvény megsemmisítését az Alkotmánybíróságtól. A jogvédő szervezetek szerint a törvény súlyosan sérti a jogállamiságot és a bírói függetlenséget.

  1. A jogvédő szervezetek elfogadhatatlannak tartják, hogy a törvény azt sugallja, a rendőrök hamisan vádolták a terhelteket minden olyan esetben, amikor a cselekmény elkövetését az ő vallomásuk támasztotta alá, hogy ilyenkor az ügyészek tévesen emeltek vádat, hogy első és másodfokon a bíróságon téves ítéletet hoztak. Egy ilyen törvény nem visszaadja, hanem aláássa az igazságszolgáltatás szakszerűségébe és tisztaságába vetett társadalmi bizalmat. A jogállamot súlyosan veszélyezteti, ha az országgyűlési képviselők politikai okokból felülírják a független igazságszolgáltatás által hozott ítéleteket.
  2. A semmisségi törvény sérti a jogbiztonságot. A jogbiztonság követelményének megvalósulását a jogerő intézménye biztosítja, amelyet csak kivételes esetben lehet áttörni. Felhívjuk a figyelmet, hogy a perújításon keresztül továbbra is van jogi lehetőség a nem megfelelő bizonyítékok alapján elítéltek sérelmének orvoslására jogállami keretek között.
  3. A semmisségi törvény a törvényhozó hatalomnak a bíróságok munkájába, a büntetőeljárás keretében lefolytatott bizonyítási eljárásba való durva beavatkozását jelenti. Alkotmányunk alapján a bizonyítékok értékelését kizárólag bíróság végezheti el, a törvényhozó a tényállás és a bűnösség, illetve az ártatlanság megállapításába nem szólhat bele.
  4. A 2006-os tüntetésekkel kapcsolatban a MHB és a TASZ számos alkalommal emelte fel szavát a rendőri visszaélésekkel szemben. Az események után a két szervezet ügyvédei több olyan személyt képviseltek, akik ellen büntető vagy szabálysértési eljárás indult. A büntető ügyekben egyik ügyfelünk ellen sem emeltek vádat, tehát közvetlen tapasztalatunk az, hogy ahol csak rendőri jelentések és rendőr tanúk általánosságokat tartalmazó vallomásai bizonyították az elkövetést, ott az ügyész ezt a bizonyítékot nem tartotta elégségesnek, és ezért megszüntette a nyomozást.

„A semmisségi törvény elfogadásával a jogalkotó azt deklarálta, hogy a 2006 őszén nem volt független és pártatlan az igazságszolgáltatási rendszer. Ez súlyosan rombolja az igazságszolgáltatási rendszer legitimitását és a jogbiztonságot.” – mondta dr. Pelle Andrea, a TASZ ügyvivője.

Az alkotmánybírósági indítvány teljes szövegét itt olvashatja.

 

Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

Az a bajom ezzel, hogy szinte minden egyes részletével egyetértek. Viszont az egyik sarkalatos pontjával nem: történetesen, hogy a rendőrök - és ezt egy talán pont a TASZ által ismertetett összesítésből tudom - által tanúsított ügyeknél MINDIG egymás ártatlanságáról vallanak a kibaszott hazug rendőrök. Teljesen igazatok van abban, kedves TASZ-osok, hogy ez egy nagyon durva dolgot kimondó törvény. De itt a kibaszott hazug rendőrökről van szó. És szerintem az nem csak a 2006-os, rendőrök által elkövetett bűncselekményekre igaz, hanem úgy általában tudja mindenki a rendőrökről, hogy általában egy büdös szavuk nem igaz. Tehát nem a szavahihetőségük megkérdőjelezése itt a gáz, hanem egyáltalán a szavahihetőségük FELTÉTELEZÉSE. Valami olyasmi ez, mint, hogy ha jól tudom, rokonokat nem kell vagy nem lehet tanúként berendelni a bíróságra a vádlott ellen tanúskodni. Na pont ugyanígy, sőt, talán még szorosabb elköteleződés, kötelék miatt nem szabad rendőröket egymás ügyeiben érdemben meghallgatni. Nem az egyes rendőrök magánszemélyként értelmezhető szavahihetőségéről van szó, hanem a csoport-hovatartozás miatti valószínűsíthető mindent tagadásról. Mint ahogy azt a rokonoknál is betudja a törvény. Nem hibáztatom az adott rendőrt személyében, ha nem vall a társa ellen, de be kell látni, hogy a csoport-hovatartozás predesztinálja, hogy körömszakadtáig hazudjon. Ha nem teszi, a rendőrség kitagadja, ellehetetleníti, megszívatja. Egyszerűen beszámíthatatlanok egy bírósági procedúrában, ha a társuk elleni perről van szó.

his is my first time i visit here. I found so many entertaining stuff in your blog, especially its discussion. From the tons of comments on your articles, I guess I am not the only one having all the leisure here! Keep up the excellent work.

Oldalak