Az Országos Rendőrfőkapitányhoz fordult a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet a Budapest Pride egyik résztvevőjét ért támadás miatt.

 2009. szeptember 5-én került megrendezésre az idei Budapest Pride. A számos fenyegetés ellenére a rendőri erők - szakmai felkészültségükről tanúbizonyságot téve - megakadályozták, hogy a gyülekezési jogukat gyakorlókat bármiféle atrocitás érje a tüntetés ideje alatt.

 Sajtóinformációk szerint a tüntetést követően a tüntetés pólóját viselő nőt három ember megverte, aki 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A rendőrség csoportosan elkövetett garázdaság miatt nyomoz.
 
A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet álláspontja szerint a nő megtámadása jóval súlyosabb bűncselekmény, mint csoportos garázdaság, hiszen az elkövetők azért támadták rá, mert a Budapest Pride résztvevőjeként azonosították, ezzel pedig megvalósították a közösség tagja elleni erőszak törvényi tényállást.
 
A jogalkotó többek közt a tavalyi Meleg Méltóság Menetét ért támadás miatt módosította a Büntető Törvénykönyvet. 2009. február 1. óta már nem kizárólag a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagjait védi kiemelten a jog. A törvény módosításának indoka az volt, hogy „a több mint tízéves jogalkalmazási tapasztalat bebizonyította, hogy nem e csoportok tagjai vannak kitéve támadásnak a csoporthoz való vélt vagy valós tartozás okán. A társadalomban további csoportosulások, közösségi formák is léteznek, amelyek tagjaival szembeni diszkriminatív és erőszakos megnyilvánulásokat hasonlóan szigorú büntetéssel kell fenyegetni”, ezért a közösség tagja elleni erőszakot valósítja meg az, aki mást azért bántalmaz, mert akár az LMBT közösség tagjának, akár egy tüntetés résztvevőjének véli.
 
A Büntető Törvénykönyv 174/B. § szakasza szerint, aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt csoportosan követik el.
 
A TASZ arra kérte a rendőrséget, hogy a nő bántalmazása ügyében ne csoportos garázdaság, hanem közösség tagja elleni erőszak miatt nyomozzon.
Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

Vertek meg már Nagy-Magyarország pólót viselő fiatal lányt is Kerepesen, ráadásul csoportosan követték el a bántalmazást. A nemzeti jelképeket viselő fiatalok, felnöttek is képezhetnek közösséget, aminek megitélése nem lehet szimpátia kérdése.
Csak akkor merülnek fel ilyen súlyos büntetőtételek, ha az áldozatok nem a nemzeti érzelmű közösségek tagjai közül kerülnek ki?

A büntetőjogi tényállás azt mondja ki, hogy ha valakit amiatt bántalmaznak, mert a lakosság egyes csoportjához tartozik, az súlyosabban szankcionálandó, mintha a bántalmazásnak nincs ilyen indítéka. Önmagában nem egy póló alapozza meg az indítékot, a konkrét ügyet nem ismerjük, ezért erről nem tudunk véleményt mondani.

Ebből a szabályozásból az következik, hogy ha akár egy focicsapat drukkerét megverik azért, mert valamelyik csapatnak drukkol, akkor az szigorúbban ítélendő meg, hasonlóan ahhoz, ha nemzeti, etnikai, vallási vagy egyéb csoporthoz tartozás miatt ér sérelem valakit. Ha nincs ilyen indíték, a testi sértés miatt természetesen ezekben az esetekben is megindul(hat) az eljárás. Ez 8 napon belül gyógyuló sérülés esetében a sértett döntésén múlik.

Kettős mérce ebben az esetben nincs. A jogalkotó nagyon helyesen felismerte, hogy a legtöbb támadást elszenvedő nemzeti, etnikai, faji, vallási kisebbségek mellett vannak további csoportok, akiket a csoporthoz tartozásuk miatt érhet sérelem, ilyenek például az LMBT közösség tagjai vagy más csoportok is.

Miért lenne ez kikerülő válasz? A focidrukkerek csak egy példa egy társadalmi csoportra. Ha bármilyen társadalmi csoporthoz tartozol - akár a melegekéhez, akár a "nemzeti érzelműekhez" - és ezért téged bántalmaznak, akkor az súlyosabb megítélés alá esik. De be kell bizonyítanod, hogy téged valóban azért bántalmaztak, mert az adott csoporthoz tartozol. Ennyi.

A TASZ szélsőséges, fasiszta szervezet, hiszen ez a cikk is bizonyítja: faji hovatartozás alapján tesznek különbséget az elkövetők és áldozatok között! Nem emlékszem, hogy azon -számtalan esetben -, amikor cigányok vertek meg fehér embert, ilyen hülyeségeket hablatyoltak volna??