A tüntetések apropóján összegyűjtöttük azokat a fontos szempontokat, amiket mindenkinek, aki csatlakozik az utcai rendezvényekhez, ajánlunk megismerni, megfontolni.

A szólásszabadság az egyéni önkifejezés alapja és a társadalmi fejlődés előfeltétele. Történelmi példák bizonyítják, hogy a társadalomra jótékony hatású lehet, ha a véleménynyilvánítás igazságtalan, alapjogsértő jogszabályokkal szembeni kritika vagy engedetlenség formáját ölti.

A TASZ támogatja a szólásszabadságot, de senkit nem bátorít arra, hogy törvényt szegjen vagy a hatóságnak ellenszegüljön. Mindenkinek joga van kifejezni a véleményét, akár különleges módon vagy szélsőséges hangnemben is. Az viszont nem alapvető jog, hogy mindenki azt csináljon, amit akar, tekintet nélkül mások jogaira vagy a jogrendre.

Szólás és gyülekezés

Mindenki kinyilváníthatja a véleményét a közterületen (utcákon, tereken, parkokban, aluljárókban stb.) szóban, írásban, szimbólumokkal és sok más módon. A közterületeken gyűléseket, demonstrációkat is lehet szervezni, melyeken bárki részt vehet. A közterületi rendezvényeket – a spontán gyűlések kivételével – előzetesen be kell jelenteni a rendőrségnek.

Gyülekezési szempontból nem számítanak közterületnek a közhivatalok helyiségei, az iskolák, az egyetemi épületek, az egészségügyi intézmények, a bevásárlóközpontok, ahol a nyitvatartási időben, a házirend betartásával tarthatnak véleménynyilvánító gyűléseket az egyébként is belépésre jogosultak.

A nem nyilvános magánterületen a rendezvények megtartásához a terület tulajdonosának vagy használójának engedélye szükséges.

Bejelentett rendezvényen kívül a közterület birtokbavétele (pl. hídfoglalás) vagy épületek elfoglalása (pl. egyetemfoglalás) jogszerűtlen lehet, és a tett súlyától és következményeitől függően akár bűncselekménynek vagy szabálysértésnek is minősülhet.

A TASZ javaslatai:

 • ha nincs elháríthatatlan akadálya, előzetesen jelentsétek be a köztéri rendezvényeket;
 • ha épületekben szeretnétek demonstrálni, előtte nézzétek át az intézmény belső szabályait;
 • próbáljatok megegyezni az intézmény vezetésével, és ne akadályozzátok az intézmény működését.
 • további információkért olvassátok el a TASZ gyülekezési jogi kisokosát.

Polgári engedetlenség

Polgári engedetlenségnek nevezzük, ha egy ember vagy csoport szándékosan azért követ el törvénysértést, hogy igazságtalan, méltánytalan, alapjogsértő szabályozásra vagy hatósági gyakorlatra hívja fel a közfigyelmet. Ilyen tettre akkor kerül sor, ha nincs más eszköz az elfogadhatatlan helyzet megváltoztatására. A polgári engedetlenség jellemzője, hogy nem jár erőszakkal, rongálással, és nem sérti mások alapvető jogait. Az engedetlenkedő tudja, hogy tette jogi felelősségre vonással járhat, és vállalja a hátrányos következmények kockázatát.

Előfordul, hogy az engedetlenkedők demonstratív módon direkt a kifogásolt szabályt sértik meg (pl. azért visel valaki bizonyos politikai jelképeket, mert a törvény tiltja azt). Vannak esetek, amikor ez nem lehetséges, ezért a résztvevők más jogszabály megsértésével hívják fel a közfigyelmet a problémára (pl. megszállják az egyetem épületét, mert diszkriminatív a felvételi rendszer).

A polgári engedetlenkedő indokoltan várhat el társadalmi szolidaritást, és bízhat a kifogásolt szabályozás vagy gyakorlat megváltoztatásában, de ehhez el kell fogadnia, hogy cselekedete joghátránnyal járhat számára. A jogrendszerben nem magáért a polgári engedetlenségért vagy a vélemény tartalmáért járhat büntetés, hanem az engedetlenség keretében elkövetett jogszabálysértésért. Bár a magyar joggyakorlat ebben még bizonytalan, a TASZ szerint nem járhat büntetés a polgári engedetlenségért akkor, ha a kifogásolt szabály alapvető jogot sért.

A TASZ javaslatai:

 • ha polgári engedetlenség céljából törvénysértésre készültök, előzetesen tájékozódjatok a várható joghátrányokról;
 • törekedjetek arra, hogy a törvénysértés ne legyen aránytalanul nagyobb a kifogásolt jogtalanságnál;
 • próbáljátok a nyilvánosság számára világosan megfogalmazni, mi a polgári engedetlenség indoka;
 • ha lehetséges, ne akadályozzátok a szükségesnél jobban a közintézmények működését;
 • őrizzétek meg az engedetlenség békés jellegét, és kerüljétek az ellenszegülést a rendőri vagy más hatósági intézkedéssel szemben.

Rebellió

Demokráciában nincs indok a jogrend semmibevételére, erőszakos megmozdulásra, vandalizmusra.

Amíg van lehetőség a jogszerű és békés véleménynyilvánításra és politikai cselekvésre, addig kerülni kell a lázadást. Akik mégis a békétlen, törvénytelen megoldásokat preferálják, és nem fogadják el a hatósági fellépést és a szankciókat, azoknak számolniuk kell szabadságjogaik jelentős korlátozásával.

A TASZ javaslatai:

 • fegyveresen vagy más veszélyes eszközökkel felfegyverkezve ne vegyetek részt demonstráción;
 • ha a rendőrségi kényszerítő eszközt alkalmaz, kerüljétek az ellenállást, mert az még drasztikusabb fellépést eredményezhet;
 • ha rendőrségi őrizetbe kerültök, tájékoztatást kérhettek az őrizet okáról és várható időtartamáról, ügyvédet hívhattok vagy kérhetitek védőügyvéd kirendelését, a 18. év alattiaknak joguk van kapcsolatba lépni szüleikkel;
 • az igazoltatáskor, az előállítás során, vagy az őrizet idején ért jogsértés miatt panaszt tehettek;
 • további információkért olvassátok el a TASZ tájékoztatóját

TÖLTSÉTEK LE ITT A NYOMTATHATÓ VÁLTOZATOT

Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

http://www.handbagshermes.biz/

Hermes handbags Replica Hermes Handbags Hermes handbag Replica Hermes

http://www.handbagsceline.biz/

Celine Handbags Replica Celine Handbags Replica Celine Celine Handbag

http://www.rolexreplicaswatches.org.uk/

Rolex Replicas Rolex watches Rolex Replica Watches Replica Watches

http://www.replicarolexwatches.ca/

Replica Rolex Watches Replica Rolex Replica Watches Rolex Replica

http://www.christiandiorhandbags.com/
Replica Christian Dior Handbags Replica Christian Dior Dior Handbags Replica Handbags

http://www.replicas-handbags.net/

Replica Handbags Designer Handbags Handbags Replicas Designer Replicas

Furla borse fontane a battente sono in stile e ti fanno sembrare chic se si sta vestirsi o ha intenzione di uscire casual. Avere uno dei furla borse fontane a battente vi aiuterà a cercare il vostro migliore non importa cosa avete intenzione di fare e che si inserisce tutti gli oggetti di valore di cui avrete bisogno per la vostra gita.

 <a href="http://www.borsefurlaitaly.com">Furla Borsa</a> Luis sono così grandi che molte donne hanno una varietà di loro. In questo modo essi possono mescolare e abbinare a diversi colori in loro guardaroba. Amano il loro modo di guardare con i loro vestiti. Molti di loro chiedere ad altri di dare loro uno di questi grandi sacchi come regali durante l'anno. Per ogni occasione speciale che fanno regali meravigliosi e amano riceverli.

 Avendo diversi Furla borse è sempre l'invidia di una delle ragazze amiche. Vorranno prendere in prestito loro ogni volta che possono, perché vogliono avere anche loro. Quindi, assicurarsi che si dispone di più del tuo modo che avrete sempre quello di cui avete bisogno a portata di mano.

 Ci sono fontane a battente <a href="http://www.borsefurlaitaly.com">borse di furla</a> seconda mano che si possono trovare anche. Potrebbe essere necessario guardare negozi di seconda mano o tra gli annunci per trovare fontane a battente furla borse di seconda mano, ma può essere valsa la pena. Potrai risparmiare un sacco di soldi quando si ottiene fontane a battente furla borse di seconda mano, perché sarà una frazione del costo di uno nuovo. Questo è un ottimo modo per aggiungere ai vostri accessori nel vostro guardaroba, in modo da essere sempre alla ricerca di qualsiasi altro tipo di accessori di seconda mano che è possibile aggiungere alla tua. Si può fare una tale differenza di quanto si può fare con i vostri sguardi da vestire o verso il basso qualsiasi vestito che si può avere. Assicurarsi di conservare in un luogo sicuro quando non sono in uso, anche.

 Una <a href="http://www.borsefurlaitaly.com">furla borse</a> usato delicatamente sarà fantastico con quasi tutti i diversi sguardi nel vostro armadio. E 'molto versatile e duraturo così un sacchetto borse furla delicatamente utilizzati durerà ancora a lungo. Trovare un grande è possibile quando si guardarsi intorno ai diversi luoghi.

 Se siete alla ricerca di una borsa di borse Furla e si potrebbe non essere in grado di ottenere uno per voi stessi, assicurarsi che si mette sulla vostra lista dei desideri per l'anno. Qualcuno che conoscete potrebbe anche ottenere uno per un compleanno o di Natale. Non si sa mai. Allora avrete uno per te.

<strong>More related web sites</strong>
<p><a href="http://www.sacscelinevente.fr">sacscelinevente.fr</a></p><p><a href="http://www.sacscelinevente.fr">sacs céline</a></p><p><a href="http://www.sacscelinevente.fr">sac celine pas cher</a></p><p><a href="http://www.sacscelinevente.fr">sac celine</a></p><p><a href="http://www.christiandiorbagscheap.com">dior bags</a></p><p><a href="http://www.christiandiorbagscheap.com">christian dior bags</a></p><a href="http://www.christiandiorbagscheap.com">dior bags outlet</a>

Un Grande Bag L'Borse Furla Borsa

Furla borse fontane a battente sono in stile e ti fanno sembrare chic se si sta vestirsi o ha intenzione di uscire casual. Avere uno dei furla borse fontane a battente vi aiuterà a cercare il vostro migliore non importa cosa avete intenzione di fare e che si inserisce tutti gli oggetti di valore di cui avrete bisogno per la vostra gita.

 [url=http://www.borsefurlaitaly.com]Furla Borsa[/url] Luis sono così grandi che molte donne hanno una varietà di loro. In questo modo essi possono mescolare e abbinare a diversi colori in loro guardaroba. Amano il loro modo di guardare con i loro vestiti. Molti di loro chiedere ad altri di dare loro uno di questi grandi sacchi come regali durante l'anno. Per ogni occasione speciale che fanno regali meravigliosi e amano riceverli.

 Avendo diversi Furla borse è sempre l'invidia di una delle ragazze amiche. Vorranno prendere in prestito loro ogni volta che possono, perché vogliono avere anche loro. Quindi, assicurarsi che si dispone di più del tuo modo che avrete sempre quello di cui avete bisogno a portata di mano.

 Ci sono fontane a battente [url=http://www.borsefurlaitaly.com]borse di furla[/url] seconda mano che si possono trovare anche. Potrebbe essere necessario guardare negozi di seconda mano o tra gli annunci per trovare fontane a battente furla borse di seconda mano, ma può essere valsa la pena. Potrai risparmiare un sacco di soldi quando si ottiene fontane a battente furla borse di seconda mano, perché sarà una frazione del costo di uno nuovo. Questo è un ottimo modo per aggiungere ai vostri accessori nel vostro guardaroba, in modo da essere sempre alla ricerca di qualsiasi altro tipo di accessori di seconda mano che è possibile aggiungere alla tua. Si può fare una tale differenza di quanto si può fare con i vostri sguardi da vestire o verso il basso qualsiasi vestito che si può avere. Assicurarsi di conservare in un luogo sicuro quando non sono in uso, anche.

 Una [url=http://www.borsefurlaitaly.com]furla borse[/url] usato delicatamente sarà fantastico con quasi tutti i diversi sguardi nel vostro armadio. E 'molto versatile e duraturo così un sacchetto borse furla delicatamente utilizzati durerà ancora a lungo. Trovare un grande è possibile quando si guardarsi intorno ai diversi luoghi.

 Se siete alla ricerca di una borsa di borse Furla e si potrebbe non essere in grado di ottenere uno per voi stessi, assicurarsi che si mette sulla vostra lista dei desideri per l'anno. Qualcuno che conoscete potrebbe anche ottenere uno per un compleanno o di Natale. Non si sa mai. Allora avrete uno per te.

[b]More related web sites[/b]
[url=http://www.sacscelinevente.fr]sacscelinevente.fr[/url][url=http://www.sa... céline[/url][url=http://www.sacscelinevente.fr]sac celine pas cher[/url][url=http://www.sacscelinevente.fr]sac celine[/url][url=http://www.christiandiorbagscheap.com]dior bags[/url][url=http://www.christiandiorbagscheap.com]christian dior bags[/url][url=http://www.christiandiorbagscheap.com]dior bags outlet[/url]