A TASZ kezdeményezése nyomán idén tavasszal alakult független szakértői bizottság elsődleges célja, hogy az úgynevezett Zsanett-ügyben feltárja az eljárás esetleges hibáit. A Bizottság az ügy iratainak áttekintése alapján állította össze I. sz. jelentését. Olvassa el a jelentést!
 

A Bizottság az ügy iratainak áttekintése alapján állította össze I. sz. jelentését, melynek főbb megállapításai a következők:

1.    Az eljárás megismert iratai alapján nem állapítható meg olyan súlyos és egyértelmű eljárási szabálysértés, amely alapján azt lehetne állítani, hogy az egész lefolytatott eljárás törvénysértő lett volna.

2.    Az eljárás egészét tekintve azonban számtalan olyan elem található, amely alapjaiban kérdőjelezi meg az eljárás tisztességes voltát. A hatóságok egyes cselekményei és azok egymásra épülése alapján a Bizottság komoly kételyeket fogalmaz meg azt illetően, hogy a hatóságok valóban pártatlanul, a szakmai szabályok maradéktalan betartásával jártak-e el az ügyben. A visszásságokat tartalmazó elemek egyenként ugyan nem, de összességükben a Bizottság véleménye szerint olyan súlyúak, hogy az eljárás egészének hitelét megkérdőjelezik.

A teljes jelentésért kattintson ide!
 

Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

Ahhoz képest, hogy a bizottság megállapításokat írt le, furcsa, hogy többször is feltételes módot használ... Elgondolkodtató... Olvasva a jelentést, látszik, hogy olyan személyek készítették, akik nincsenek tisztában a szomorú magyar valósággal, az igazságszolgáltatás nagyon rossz helyzetével.

Szerintem nagyon is tisztában vannak a jogászok a helyzettel és pont ez a felháborító, hogy ilyen helyzet van.

Nem az a megdöbbentő, hogy "lelazsálták" az ügy kivizsgálását úgy az ügyészek, mind a rendőrök, hanem az, hogy amennyiben nem magukat védik, akkor sem szakszerűbbek.

Ezek a precedens ügyek nagyon jók arra, hogy felbátorítsák azokat a sérelmet szenvedett társaikat, akik nem mernek jogaikért kiállni. Miért is van az hogy a megszégyenítéstől való félelmen túl a nők egy része nem mer az erőszakot alkalmazóval szemben fellépni? Itt nemcsak a testi erőszakra gondolok, hanem az ENSZ nyilatkozata alapján nők elleni erőszakra, melybe még egy kiabálással történő megfélemlítés is benne van. Amíg a nők tudatát nem formálják át teljesen, mindaddig kevesen mernek jogaikért harcolni. A prevenció nagyon fontos lenne, hogy ne a tüzet oltsuk, hanem elkerüljük. Már gyermekkorban az óvodai nevelésnél el kellene kezdeni, és beépíteni az egész oktatási tematikába az egyenjogúság kérdéseinek tanítását mindkét nem számára. A csecsemőkortól pedig csak akkor történhet meg az ilyen nevelés, ha a mai szülőket /anyákat/ felvilágosítják, ösztönzik, különböző programok keretében. Ez honlapok http://sikeresno.eselyeklapja.hu/ , személyes előadások, terhestanácsadás, stb. keretében is történhet.

Nagyon hiányolom az egyértelmü választ,hogy hibáztak a nyomozás során vagy nem?Ez a kijelentés miszerint nem súlyos hiba történt,nem hiszem hogy bárkit is megnyugtat, sőt.Ez csak egy ügy amibe hibázott a rendőrség, a többit ki vizsgálja?Azt tudjuk hogy nem jó a törvény,de legalább azok tartanának be akiknek ez a dolga.Én nagyon meköszöném ha azt is meg lehetne tudni hogy hová mehetünk ha azt tapasztaljuk hogy velünk is ez történt.Az ügyészségre nem mivel ök már tudják a kiskaput,pedig itt is azzal szemvesültem hogy a szemembe hazudtak a rendőrők az ügyész,illetve 2és fél évre eltünt a feljelentés.Majd lezárnak egy ügyet bizonyítotság hiányába anélkül hogy tudtam volna az ügyről.Hiába van joga az embernek ha nem élhet vele.

Oldalak