Hírek

Közmeghallgatás üzenetrögzítőn – Fordulj hozzánk, ha a te városodban is csak távközmeghallgatást tartanak

Nemcsak az érintettek jogai sérülnek azzal, hogy nem vehetnek részt egy valódi közmeghallgatáson, hanem végsősoron a környezet, a helyi közösségek érdekérvényesítése és a demokrácia is. A kormány április végi rendelete beérett: már nem mindig lehet hangot adni az ipari beruházásokkal szembeni tiltakozásoknak, és nem mindig tudja számonkérni a helyi lakosság a döntéshozókat. Van azonban esély a változásra: ehhez a TASZ érintett ügyfeleket keres.

TASZ gyakornoki pozíció

2023 szeptemberében gyakornokokkal bővítjük a TASZ csapatát!

Reform helyett státuszváltás – törvénybe foglalta a rosszabb oktatást a kormány

A státusztörvény elfogadásával a kormány beismerte, hogy nem akar javítani a pedagógusok helyzetén és az oktatás színvonalán. Másfél évvel a pedagógustiltakozások kezdete után az érintettekkel közösen kidolgozott, átfogó oktatási reform helyett inkább törvénybe foglalták a rossz gyakorlatokat.

Eleshetünk az EU-s pénzektől, ha a kormány áterőlteti a státusztörvényt

Bár a kormány másokat vádol a pedagógus-béremelés késleletetésével, valójában a kormány erődemonstrációja, a státusztörvény elfogadása miatt eshet kútba az életpályamodell, amelyet EU-s forrásokból akarnak finanszírozni. Ha Magyarország részesülni akar a fejlesztési pénzekből, a kormánynak be kell tartania a saját maga által vállalt feltételeket: nem hoznak alapjogsértő törvényeket, és valódi társadalmi egyeztetésnek kell megelőznie a jogalkotást. A státusztörvény esetén egyik feltétel sem teljesül.

Véleményeztük a Főváros közösségi költségvetés általános szabályairól szóló rendeletének koncepcióját

A TASZ is részt vett a Főváros közösségi költségvetés általános szabályairól szóló rendeletének koncepciójáról tartott társadalmi egyeztetésében. Üdvözöljük a lehetőséget, ugyanis előremutató kezdeményezésnek tartjuk a közösségi költségvetés intézményét és azt is, hogy a Fővárosi Önkormányzat jogszabályban kívánja rögzíteni annak szabályait. Az intézmény fokozza a részvételiséget, a polgárok bevonását a döntéshozatalba, mely a (helyi) demokrácia szempontjából kulcsfontosságú. A koncepciót Politikai Szabadságjogi Projektünk munkatársai értékelték, javaslatainkat pedig elküldtük a Városházának.

Hivatalos személy elleni erőszak, százezres bírságok – így akarják elhallgattatni a tiltakozó diákokat

A szigorú szabályokat könnyen a tiltakozók elhallgattatására lehet használni, ezért fontos tudatosítani ezeket.