Hírek

Biometrikus útlevelet vezetnek be Magyarországon

Mától hatályos az az Európai Uniós rendelet, amely előírja, hogy a tagállamoknak olyan útlevelet és úti okmányokat kell kibocsátaniuk, amelyek a tulajdonosa ujjlenyomatát, illetve egy róla készült speciális digitális fényképet tartalmaznak. A rendeletet a magyar kormány decemberben szavazta meg annak ellenére, hogy az a Magyar Köztársaság Alkotmányával összeegyeztethetetlen. A biometrikus útlevelek bevezetésének következményeit nem tárták a nyilvánosság elé, vitát nem folytattak a kérdésről, a szavazás előtti egyeztetésekkor az Adatvédelmi Biztos nem mondhatta el a véleményét.

Levél Gyurcsány Ferenchez

Az Alkotmánybíróság december 13-án hozott határozata megsemmisítette a Büntetőtörvénykönyv számos illegális drogokkal kapcsolatos paragrafusát és új jogszabályok bevezetését tette szükségessé. A Társaság a Szabadságjogokért kezdeményezésére a hazai drogszakma számos képviselője nyílt levelet intézett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, melyben arra kérik, a drogfogyasztást a jövőben nyilvánítsák szabálysértésnek.

Levél a Belügyminiszterhez

Nyílt levelünkre, melyben azt kifogásoltuk, hogy a vagyonőrök mindenféle törvényi felhatalmazás nélkül vizsgálják át csomagjainkat a Belügyminiszter Asszony nem válaszolt. Újabb levelünkben ismét felhívjuk Lamperth Mónika figyelmét arra, hogy tartsa tiszteletben a hatályos törvényeket és az Alkotmánybíróság határozatát.

Pert nyertünk Székesfehérvár Önkormányzata ellen!

A székesfehérvári közterületi kamerás térfigyelő-rendszerekre vonatkozó közérdekű adatok kiadását kértük. A Székesfehérvári Városi Bíróság az általunk feltett összes kérdés tekintetében kimondta, hogy azok közérdekű adatok megismerésére irányulnak és az adatok kiadására kötelezte az Önkormányzatot, illetve a Városgondnokságot.

Meghívó tárgyalásra

A Társaság a Szabadságjogokért felmérést készít a Magyarországon működő közterületi kamerás térfigyelő-rendszerekről. Ennek keretében közérdekű adatokat kértünk Székesfehérvár Megyei Jogú Város Városgondnokságától. Az adatok kiadását az önkormányzat megtagadta, ezért a közérdekű adatok kiadása iránt pert indítottunk.

Genetikai adatvédelmi törvény készül

Várhatóan 2005. szeptember 30-án lép hatályba a humángenetikai adatok védelméről, valamint a genetikai vizsgálatok és kutatások szabályairól szóló törvény.