Hírek

Önvizsgálatra kényszerül a Vám- és Pénzügyőrség

Július 2-ig adott határidőt a Fővárosi Bíróság a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának, hogy vizsgálja felül a belső utasítások titkosításának és kezelésének gyakorlatát. Olvassa el jogfejlesztő adatigénylésünk részleteit!

Pert indít az EMLA-nál dolgozó hallgató

Már a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az első Információszabadság Jogklinika hallgató által leadott kereset. Környezeti adatokat titkol a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

Grespik László becsülete

A Fővárosi Ítélőtábla 2009. február 11-i jogerős ítéletében kimondta, hogy Paizs Miklós „Balra át!“ című számával nem követett el becsületsértést Grespik Lászlóval szemben. Az ítélet szerint a zeneszám szövegének Grespikre vonatkozó része a véleménynyilvánítás szabadságának határain belül van. A bíróság szóbeli indokolásában elmondta, Grespik László közszereplő volt a szám megjelenésekor, ezért az átlagembernél többet kell tűrnie. A Balra át! című dalban megjelenő, Grespikre vonatkozó vélemény nem súlyosan gyalázkodó, és nem éri el azt a szintet, ami az emberi méltóságában sértené a Fővárosi Közigazgatási Hivatal volt vezetőjét.

Megszüntették a nyomozást a Meleg Méltóság Menetén történt támadásokkal kapcsolatban – a TASZ panasszal él

Méltóság Menete elnevezésű felvonulás résztvevőiként a TASZ munkatársai feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen közösség elleni izgatás és az egyesülési és gyülekezési szabadság megsértése miatt. A rendőrség most bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást.

Vélemény egészségügyi miniszteri rendelet tervezetről

A TASZ véleményt írt a tizenhat éveseknek szervezett ingyenes teljes körű orvosi vizsgálat megvalósításával összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról szóló egészségügyi miniszteri rendelet tervezetéről.

Nem titkolható állami cégek vezetőinek a fizetése

Nyilvános adat, hogy az állami tulajdonban álló gazdasági társaságok vezető tisztségviselői mennyi pénzt keresnek. A Társaság a Szabadságjogokért által képviselt Blikk napilap főszerkesztője a Magyar Posta, a MÁV, a Magyar Villamos Művek, a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ellen nyert jogerősen pert.