A jogsegély szolgálatunkhoz forduló fogyatékos emberek beszámolói alapján látszik, hogy sok esetben a hivatalos ügyek elintézésnek egyetlen módja, ha gondnokság alá helyeztetik magukat. Ez tulajdonképpen a döntési jogaiknak részleges feladását jelenti. Az ombudsmant kértük, hogy vizsgálja meg az ún. legközelebbi hozzátartozói képviselet bevezetésének lehetőségét és tegyen erről javaslatot az Országgyűlésnek. Beadványunkhoz már most több mint ötven érintett állampolgár csatlakozott, de várjuk további csatlakozók jelentkezését.


Mi a probléma?

A következő törénet egy a sok és tipikus megkereséséből. Tapasztalataink szerint nagyon sok esetben azért kerül sor fogyatékos személyek gondnokság alá helyezésére, mert mindennapi ügyeinek intézése során az egyes hivatalok és irodák nem fogadják el a fogyatékos személy aláírását. A felmerülő ügyek intézését csak a gondnok-rendelést követően engedélyezik akkor is, ha családi és egyéb körülményeik nem indokolják a gondnokság alá helyezést.

Zoltán 19 éves izomsorvadásos, enyhe értelmi fogyatékossággal élő férfi. Édesapjával él egy Budapest vonzáskörzetében található, kedvező társadalmi-gazdasági feltételekkel jellemezhető településen. Az apa munkát kapott, majd hétköznap reggel 8:00 és délután 16:00 között a szomszédos településen kezdett dolgozni, ezért nem tudott gyermekére felügyelni. Zoltán ezért a helyi önkormányzathoz fordult annak érdekében, hogy biztosítsanak számára a szociális törvényben előírt házi ápolási szolgáltatást. Az önkormányzat azzal utasította el a kérést, hogy azt csak és kizárólag a fogyatékos személy törvényes képviselője, vagyis gondnoka terjesztheti elő. Az önkormányzat csak abban az esetben hajlandó folytatni az eljárást, ha a gondnokság alá helyezésről szóló iratokat megküldik számára.

Jól mutatják az ehhez hasonló esetek, hogy a súlyos jogkorlátozást jelentő gondnokság sok esetben az egyetlen megoldás hétköznapi ügyek intézésre. A gondnokság olyan jogintézmény, aminek a következményeként teljesen vagy egyes ügykörökben részlegesen elvonják egy felnőtt személy önálló döntési jogát. Bár 2014 óta van lehetőség a fogyatékos személyek jogainak korlátozása nélkül támogatott döntéshozatalra, ez a törvényi feltételekmiatt csak szűk körnek jelent megoldás. A támogató családi háttérrel rendelkező személyek egy jelentős része a hétköznapi ügyeit csak a döntési jogairól való lemondás révén tudja elintézni. Ezen személyek számára az volna a legkevésbé jogkorlátozó lehetőség, ha felhatalmazhatnák legközelebbi hozzátartozóikat, hogy helyükben és nevükben eljárhassanak a kis jelentőségű hétköznapi ügyek intézése során.

Mi a legközlebbi hozzátartozói képviselet?

A legközelebbi hozzátartozói képviselet a gondnokság alá helyezés alternatív formájaként került kidolgozásra, és jelenleg több országban, köztük Csehországban (2014-ben) és Ausztriában (2007-ben) is bevezetésre került. A jogintézmény lényege, hogy a legközelebbi hozzátartozó számára korlátozott képviseleti jogot biztosít a jogalkotó. Legközelebbi hozzátartozó alatt elsősorban a gyermek, a szülő és a házastárs értendő. A legközelebbi hozzátartozó az ápolással-gondozással és a mindennapi ügyintézéssel kapcsolatban szerez képviseleti jogot: mindennapi adminisztratív ügyek intézése, iratok beszerzése és okmányok igénylése, jóléti juttatások igénylése, átvételük igazolása, postai ügyintézés, illetve terápiás szolgáltatások igénylése, fizetése, az érintett személy havonkénti jövedelmének kezelése. Ugyanakkor nem tartozik ebbe a körbe az olyan, a fogyatékos személy életére vonatkozó nagy jelentőségű és visszafordíthatatlan következményekkel járó döntések meghozatala, mint a fogyatékos személy vagyonáról vagy tulajdonáról való rendelkezés, bentlakásos intézményben való elhelyezése vagy olyan orvosi beavatkozáshoz való helyettes hozzájárulás megadása, amely veszteséget okoz az érintett személy számára (például művi meddővé tétel). Csehországban és Ausztriában is s polgári törvénykönyvbe illesztették a szabályozást.

Ennek az intézmények a bevezetése érdekében fordultunk a állampolgári jogok országgyűlési biztosához.

Támogatom a legközelebbi hozzátartozói képviselet bevezetését!

 

Ahhoz, hogy az ombudsman munkatársai megkeressék Önt, kérjük, hogy adja meg a nevét és lakcímét a levélben. Ha értesülni szeretne a beadvánnyal kapcsolatos és más TASZ hírekről, akkor válassza az "igen" lehetőséget a hírlevél feliratkozásnál.

Szeretnék információt kapni a kampány eredményeiről és a TASZ tevékenységéről.
Rovatok: 
Fogyatékosságügy

Kapcsolódó hírek

Kommentek