1994-es megalakulásunk óta azért dolgozunk, hogy Magyarországon mindenki megismerhesse alapvető emberi jogait, és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben.

Minket keresel, ha

az állammal vagy hivatalos szervvel, illetve intézménnyel állsz szemben. Például:

Adatvédelem, Drogfogyasztó Emberek, Egészségügy, Kisebbségek, Közügyek, Oktatás, Vallás

nem Minket keresel, ha

egy magánszeméllyel vagy egy céggel van bajod. Továbbá:

VÁLÁS / GYEREKELHELYEZÉS, MUNKAJOGI, PEDAGÓGUS-ÉLETPÁLYAMODELL, SZTRÁJK, MŰHIBAPER, SZOCIÁLIS JUTTATÁSOK, MAGÁNSZEMÉLYEK KÖZÖTTI VITÁK, TB-jogviszony

Keress rá a témára ami Téged érint vagy érdekel

Szabadságjogok hírlevélben

Bármikor leiratkozhatsz. Az e-mail címed megadásával elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Küldünk neked aktuális jogi témákat, TASZ eredményeket, és híreket.

Valódi családbarát intézkedésekért indítunk kampányt

Több mint félmillió magyar állampolgár szorul segítségre mindennapi önálló életvitelében egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt. Ők az államtól nem kapnak megfelelő támogatást, ezért szeretteiknek kell gondoskodni róluk. Magyarországon ez a probléma minden tizedik embert érint. A fogyatékossággal élő gyermekeiket vagy éppen idős szüleiket gondozó családtagok teljesen kiszolgáltatott helyzetben élnek, de az önállóan élő fogyatékos emberek sincsenek jobb helyzetben. Célunk, hogy ők mind önállóan élhessenek, de ne legyenek magukra hagyva a problémáikkal, ezért kampányt és petíciót indítottunk.

Témáink

Egyenlőségprojekt

A TASZ Egyenlőségprojektje a társadalom leghátrányosabb helyzetű csoportjainak állami diszkriminációja ellen, az esélyegyenlőségük megteremtéséért dolgozik. A Projekt a mélyszegénységben élő roma emberek, illetve a fogyatékossággal élők jogainak védelmére fókuszál. Partnerszervezeteink támogatásával kiállunk más sérülékeny csoportok, különösen a hajléktalan emberek, a menekültek, és az LMBTQI közösség tagjainak egyenlő jogaiért.

Magánszféraprojekt

A TASZ Magánszféraprojektjének fő célkitűzése, hogy az állam csak annyira avatkozzon bele a polgár magánéletébe, amennyire az feltétlenül szükséges. Célunk továbbá, hogy megfelelő színvonalon nyújtsa mindazokat a szolgáltatásokat (egészségügy, közoktatás, szociális ellátások), amelyek az állampolgárok alapjogainak gyakorlásához szükségesek. Kiemelt figyelmet fordítunk a szabad döntéshez való jog érvényesülésére az egészségügyi döntések terén (pl. abortusz), a betegek jogaira, a világnézeti szabadság érvényesülésére, az állami drogpolitikára, valamint a személyes adatok védelmére.

Politikai Szabadságjogi Projekt

A TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének egyik legfontosabb célja, hogy mindenki szabadon bírálhassa a közhatalom gyakorlóit, és ne érje hátrány azokat a polgárokat, akik kritikát fogalmaznak meg a hatalommal szemben. Kiemelt figyelmet fordítunk a szólás és a sajtó szabadságára, a gyülekezési jogra, az állam átlátható működésére és az ezt elősegítő információszabadságra, valamint a részvételi jogok, különösen a választójog gyakorlására.

Hírek

Nem hazudhatnak büntetlenül a civilekről a közmédiában

Megsértette a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által képviselt Menedék Egyesület jó hírnevét a közmédia, a Fidesz és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) – döntött csütörtöki ítéletében a Fővárosi Törvényszék. A Menedéket a kormánypártok politikai okokból ellenségnek nevezték ki és nyilvánosan démonizálták, a közmédia pedig kiszolgálta őket ebben, amikor úgy számolt be álláspontjukról, hogy a Menedéknek esélyt sem adott arra, hogy a jóhírnevét sértő állításokra reagáljon, ezzel pedig a kormánypártok propagandaeszközeként viselkedett ahelyett, hogy a valós tájékoztatást szolgálta volna.

Újabb TASZ-siker: nem titkolhatja a kormány, hogy mire adott milliárdokat a Századvégnek

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki döntésével a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyfelének, Joó Hajnalka újságírónak adott igazat: már nincs akadálya annak, hogy a közvélemény is megismerje, milyen anyagokat készíttetett 6,1 milliárd forintért a Miniszterelnöki Kabinetiroda a Századvéggel.

Ezt tedd, ha a gyerekedet kampánydíszletnek használják!

Az utóbbi időben nap mint nap olvashatunk arról, hogy politikusok kampánycélokra használnak fel iskolás, óvodás vagy akár bölcsődés gyerekeket. Előfordul, hogy tanévnyitón osztogatnak almát a megszeppent gyerekeknek, de az is megesik, hogy a polgármester mozgássérült gyerekkel kampányol. Teszik mindezt annak ellenére, hogy már az ombudsman is felszólította a választás résztvevőit, hogy tartózkodjanak a gyerekek szerepeltetésétől és a róluk készült képek kampánycélú felhasználásától. Korábban mi is megírtuk, hogy a gyerekek felhasználása biodíszletként nemcsak súlyosan etikátlan, de jogellenes is. Most összegyűjtöttük, mit tehetnek a szülők, akik szeretnének fellépni a törvénysértő politikusokkal szemben.

1. Írj kifogást a helyi választási bizottságnak!

Választási időszakban ez az egyik leggyakoribb módja a jogsértésekkel szembeni fellépésnek. Előnye, hogy egy ingyenes és igen gyors eljárásról van szó, amit bárki igénybe vehet, ügyvédi képviselet nélkül.

A kifogás megírásában szívesen segítünk, ha írsz a valasztas@tasz.hu email címre vagy akár megírhatod te magad is (amihez felhasználhatod az általunk elkészített kifogás-mintát). Minden településen működnek helyi választási bizottságok, elérhetőségüket itt találod. Ha emellett döntesz, arra kell figyelned, hogy időben cselekedj, ugyanis a jogsértés elkövetésétől mindössze 3 napod van arra, hogy írj a választási bizottságnak!

A kifogásban azt érdemes hangsúlyozni, hogy a politikusok magatartása sérti a választási eljárás alapelveit: ellentétes a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlással az, ha a választáson jelöltként induló emberek kiskorú gyerekeket használnak fel saját maguk népszerűsítésére. Ezen felül a nemzeti köznevelési törvény kifejezetten tiltja az óvodákban, iskolákban történő politikai célú tevékenységet.

Ha a helyi választási bizottság számodra kedvezőtlenül dönt, akkor fellebbezést nyújthatsz be a területi választási bizottságnak, ennek sikertelensége esetén pedig bírósági felülvizsgálatot is kérhetsz, igaz, itt már szükség van jogi képviseletre. Az ügyintézési határidő mindegyik fórum előtt 3-3 nap, ami azt jelenti, hogy akár 3 nap alatt, de legrosszabb esetben is 2 hét alatt lezajlik az egész eljárás.

Hátránya, hogy sajnos gyakran nincs kellő elrettentő ereje az érintettekre nézve: hiába állapítja meg a választási bizottság a jogsértést és szab ki pénzbírságot, előfordul, hogy azt egyes politikusok nem veszik komolyan és tovább folytatják a jogellenes kampányt. Azonban fontos, hogy ezáltal tudatosíthatod a jelöltekben, pártokban, hogy a választópolgárok egy jelentős részét zavarja a jogsértő vagy erkölcstelen kampány, és hajlandóak tenni is ellene!

2. Fordulj panasszal a Kormányhivatalhoz!

A Kormányhivatal őrködik az önkormányzatok törvényes működése felett, így ha az önkormányzat dolgozója vagy maga a polgármester kampányol gyerekekkel, hatékony lehet egy nekik címzett panasz. Előnye, hogy bárki élhet vele - szóban, írásban vagy akár elektronikus úton, formai megkötöttségek nélkül.

Hátránya, hogy lassabb mint egy kifogás elbírálása, viszont általában nagyobb a visszatartó ereje, hiszen az önkormányzatok jóval komolyabban veszik az őket folyamatosan ellenőrző Kormányhivatal megállapításait.

A panaszban érdemes a köznevelési törvény politikai tevékenységet tiltó rendelkezésire hivatkozni, miszerint “a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható” (a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, 24. § (3) bekezdés). Továbbá mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a panasz “a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény” szerinti panasznak minősül.

Az egyes Kormányhivatalok elérhetőségét itt találod.

Ha nem szeretnéd ehhez a nevedet adni és inkább megőriznéd anonimitásod, lehetőséged van arra is, hogy nekünk továbbítod a jogsértést és mi küldjük el a panaszt a Kormányhivatalnak. (A kifogásnál erre nincs lehetőség. A hatékony jogorvoslathoz itt az szükséges, hogy a benyújtó érintett legyen!)

3. Indíts személyiségi jogi pert a bíróságon!

Erre akkor van lehetőséged, ha gyerekedről anélkül készítettek vagy használtak fel fényképet, videót, hogy ahhoz a szülők előzetesen hozzájárultak volna. Egy ilyen per kétségkívül sokáig tart, általában évekig is elhúzódik, tehát semmiképpen sem egy gyors megoldásról van szó. Előnye viszont a többi opcióval szemben, hogy “sérelemdíj” is igényelhető, amit a jogsérelem súlyától függően, kb. 100.000 Ft-ban szokott megítélni a bíróság. Ezt az összeget a jogsértő a felperes szülő(k) számára fizeti meg. Ha ezt az utat választod, azzal is számolnod kell, hogy kötelező az ügyvédi képviselet és van némi költsége a pernek: eljárási illetéket kell fizetni, illetve annak, aki elveszíti a pert, a perköltséget is állnia kell. Ezeknek együttes összege esetről esetre eltérő, de általánosságban azt lehet mondani, hogy a 100.000 Ft-ot nem szokta meghaladni.

Természetesen a fenti lehetőségek nem zárják ki egymást, egyszerre több jogorvoslat is igénybe vehető, így akár mindhárom eljárást is megindíthatod.

Ha a te gyerekedet is felhasználták a kampányban és segítséget szeretnél kérni, írj minél hamarabb a valasztas@tasz.hu email címünkre, ha pedig a választásokkal kapcsolatban lenne kérdésed, kattints a www.valasztasz.tasz.hu oldalra!

(Fotó: Facebook / Ács Rezső)