Továbbra sem nyilvánosak a Margit-híd felújítás pénzügyi adatai

A Kúria (ex Legfelsőbb Bíróság) ma hozott döntése értelmében nem kell nyilvánosságra hoznia a Margit-híd felújítását végző cégcsoportnak többek közt azt, hogy pontosan mire költötték a  címben szereplő milliárdos tételt. A legfelsőbb magyar bírósági fórum szerint a munkálatokat végző cégek – köztük a Közgép Zrt. – nem kötelezhetőek a közpénzek felhasználását nyomon követhetővé tenni. Potenciális hűtlen kezelők, sikkasztók figyelem: tankönyvbe illő anyagot olvashatnak!

A szikár tények:

  1. A Margit-híd a Főváros elidegeníthetetlen törzsvagyonának a része, amelynek a karbantartásáról köteles gondoskodni.
  2. Az önkormányzat nem rendelkezik a karbantartáshoz és felújításhoz szükséges szakértelemmel és technikai felszereltséggel, ezért a három cégből – a Közgép Zrt.-ből, a A-HÍD Zrt.-ből és a Strabagból – álló MH-2009 Konzorciummal vállalkozási szerződést köt. A Fővárosi Önkormányzat hivatalos sajtóközleménye szerint a rekonstrukció bruttó 26 milliárd forintba került. A költségeket állami és önkormányzati költségvetésből és uniós támogatásból fedezték.
  3. A munkáról a vállalkozási szerződés értelmében negyedévente elszámolási kötelezettséggel tartozott a Konzorcium. Az index.hu újságírója közérdekű adatigényléssel fordult a Fővároshoz, és kérte, hogy fejtsék ki neki a felületes, gyakorlatilag ellenőrizhetetlen elszámolások – például: „Általános tétel 1,2 milliárd” - mögött milyen valós kiadások vannak. A Fővárosi Önkormányzat tájékoztatása szerint nem rendelkezik ennél részletesebb információkkal.
  4. Az index.hu a Konzorciumhoz fordult, és kérte a kivitelezési költségek részletesebb elszámolását, amely üzleti titkai védelmére hivatkozva megtagadta az adatszolgáltatást, ezért per indult a közérdekű adatok kiadásáért. Az Index újságíróját a TASZ képviselte.

A mai ítélet:

Dr. Mészáros Mátyás bíró által elnökölt tanács fenntartotta a korábban hozott ítéletet, és leszögezte, hogy nem lát el közfeladatot a Konzorcium. A TASZ hiába érvelt azzal, hogy az önkormányzat több tucat rendeletben írta elő az elvégzendő feladatokat, módosította a beruházás összköltségét. (Lehet tippelni: csökkentette vagy növelte-e a kiadási oldalt?) A per és a Kúria ítélete során teljes mértékben figyelmen kívül maradt az Alaptörvény rendelkezése, miszerint „közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával.”

A TASZ kommentárja:

A Magyarország Zrt. csendestársai dörzsölhetik a markukat: a Kúria jogértelmezése következtében az átlátható állami működésnek és a közpénzek nyomon követhetőségének kijátszásához egy mérsékelten fondorlatos terv is megteszi. Amennyiben egy állami vagy önkormányzati szerv bármely feladatát magántulajdonban álló céggel végezteti, elég eltekintenie a részletes elszámolásoktól, pár milliárdos tételek mellé oda lehet biggyeszteni, hogy „valamire elment”, és ehhez majd a teljes államgépezet asszisztálni fog.  A Kúria szóbeli indoklása szerint a hanyag elszámolás „az önkormányzat terhére esik.” A TASZ szerint azonban nem az önkormányzatra, hanem az állampolgárokra nehezedik koloncként a teljesen felelőtlenül eljáró önkormányzat és a Kúria döntése egyaránt. 

Az Index és a TASZ szerint a Kúria jogértelmezése köszönő viszonyban sincsen az információszabadság alkotmányos elveivel, ezért az az ügyben Alkotmánybírósághoz fordulunk alkotmányjogi panasszal.     

Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

Ejha!
Jelentkezem munkára. Száz forintért elugrom pizzáért.

Ez áll majd a számlán:
Pizza . . . . 1500
Elugrás . . . 100
Egyéb . . . 998400
------------------
Végösszeg 1000000

Akár minden nap.

I would go to the film school. It most definatly is not a waste of time. the director's i have grown up and loved ones that were not actor's first, all went to film school. I would not listen to your friends in this instance. if you want to have the advantage you must go to film school. its a start. Thanks.
Regards,
http://id-bagus.blogspot.com/2013/05/margahayuland.html
http://www.yurosie.web.id/36/margahayuland-property/
http://id-bagus.blogspot.com/2013/05/margahayuland.html
http://www.dirosie.com
http://blog.seopractice.org
http://rosie.blogdetik.com
http://yurosie.blogetik.com

Nemzetközi találkozó általában megvitassák a bolygó kérdés. Lehet, hogy a monetáris problémáról. A tényleges fejlődő nemzetek az egész világon rendszerint tanácsot a termelt régióból például az Amerikai Egyesült Államok.
http://www.fatsalmoncharters.com

Dažiem cilvēkiem iegūt Katherine Mansfield darbojas arī ar pārbaudīt. Tā gadās, kā darbojas iegūt nopietnu jautājumu. Parasti runa ir par sievieti bažas.
http://www.tgfusa.com

Oldalak