2008 áprilisában és júniusában a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős minisztertől, a honvédelmi minisztertől és az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnökétől kértük, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok általános tevékenységéről szóló tájékoztatókat közérdekű adatként adják ki. A honvédelmi miniszter másodszorra eleget tett az adatigénylésnek, a többi tájékoztató nyilvánosságáért pert indítunk.

A nemzetbiztonsági szolgálatok az ország szuverenitásának és alkotmányos rendjének védelmében rendkívül erős jogkorlátozó jogosítványokkal rendelkeznek. Azonban e szervezetek jellegéből következően a nyilvánosság alig szerezhet arról tudomást, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok milyen munkát végeznek és a gyakorlatban hogyan élnek jogosítványaikkal.

Az öt nemzetbiztonsági szolgálat munkáját az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága ellenőrzi, ám mindezidáig a nyilvánosság a szolgálatok honlapjain található általánosságokon túl nem sokat tudhatott arról, hogy a szolgálatok mivel foglalkoznak. Úgy véljük, hogy a szolgálatok munkájának veszélyeztetése nélkül minden állampolgárnak joga van megismerni az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága számára készített tájékoztatókat.

A Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke azzal elhárította el az adatigénylést, hogy ő úgysem tehet semmit a nyilvánosság tájékoztatása érdekében, a titkosságot csak az illetékes minősítők oldhatják fel, míg a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter nem gondolta, hogy bármi is a közre tartozna. Elsőre a honvédelmi miniszter is ezen az állásponton volt, ám annál meglepőbb és örvendetesebb, hogy álláspontját felülvizsgálta és a meg nem ismerhető adatok kitakarásával kiadta a tájékoztatókat.

Meggyőződésünk, hogy egy demokratikus jogállamban még a nemzetbiztonsági szolgálatok felett is helye van civil kontrollnak és érthetetlennek tartjuk, hogy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok miért nem képesek megtenni azt, amit a katonaiak megtettek, azaz a meg nem ismerhető adatok kitakarásával és az információszabadság alkotmányos jogával összhangban kiadni a tájékoztatókat. Elgondolkodtató, hogy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok miért nem tartják fontosnak azt, hogy munkájukról a nyilvánosság árnyaltabb képet szerezhessen, és ezzel járuljanak hozzá a szolgálatok számára létfontosságú állampolgári bizalom erősödéséhez.

Adatigénylésünkben a 2002. január 1. után keletkezett beszámolókat kértük ki.

A kiadott katonai nemzetbiztonsági szolgálati tájékoztatókat itt olvashatja:

 

 

Katonai Felderítő Hivatal
2002 I.
2002 II.
2003 I.
2003 II.
2004 I.
2004 II.
2005 I.
2005 II.
2006 I.
2006 II.
2007 I.
2007 II.
2008 I.

Katonai Biztonsági Hivatal
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008

Cikkajánló:

Kuti Ferenc: A katonai titkosszolgálatok civil kontrolljának néhány kérdése (HADTUDOMÁNY X. évfolyam, 1. szám)

Végrehajtást kért a TASZ az NBH ellen (index.hu)

 

Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

I would go to the film school. It most definatly is not a waste of time. the director's i have grown up and loved ones that were not actor's first, all went to film school. I would not listen to your friends in this instance. if you want to have the advantage you must go to film school. its a start. Thanks.
Regards,
http://id-bagus.blogspot.com/2013/05/margahayuland.html
http://www.yurosie.web.id/36/margahayuland-property/
http://id-bagus.blogspot.com/2013/05/margahayuland.html
http://www.dirosie.com
http://blog.seopractice.org
http://rosie.blogdetik.com
http://yurosie.blogetik.com

Compaq International is committed to provide the highest quality power cable accessories. The company with it's ShrinkFit trademark stands leader in India and overseas market.--- for more info visit <a href="http://joescarandtruckrepair.com/
"> Homepage</a>