Az Origo.hu újságírója és a K-Monitor Egyesület beperelte a Magyar Villamos Műveket, mert a társaság titkolja a Pintér Sándor volt biztonsági cégével (CBSZ Zrt.) kötött szerződésének adatait. A jogi képviseletét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálata látja el.

 

 

A két felperes augusztusban fordult a Magyar Villamos Művek Zrt.-hez azzal a kéréssel, hogy tegye megismerhetővé a társaság ingatlanjainak őrzés-védelmére kötött szerződéseket, amelyet Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt.-vel kötött. A cég korábban Pintér Sándor belügyminiszter tulajdona volt.
Az MVM mellett az elmúlt hónapokban több állami tulajdonú vagy közpénzből gazdálkodó intézményről (Magyar Fejlesztési Bank, Szerencsejáték Zrt., Terror Háza Múzeum) is kiderült, hogy az új kormány megalakulása után kötöttek szerződést a CBSZ-szel, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter a választások előtti napokban adott el. Állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok esetében a gazdálkodás átláthatósága törvényi követelmény, az MVM azonban elutasította az adatigényléseket arra hivatkozva, hogy a társaság nem lát el közfeladatokat, a szerződés üzleti titkot képez, valamint, hogy a szerződés nyilvánosságra hozatala nagymértékben veszélyeztetné az MVM biztonságos és zavartalan működését.
Ez az érvelés nem elfogadható, ugyanis a hatályos magyar jogszabályok közfeladatot ellátó szerv számára nem adnak lehetőséget arra, hogy a „biztonságos és zavartalan működésnek” vagy „az ország zavartalan villamosenergia-ellátásának veszélyeztetésére” hivatkozva kibújjanak a közérdekű adatok nyilvánosságának követelménye alól. Állami tulajdonú cégekkel kapcsolatban több jogerős bírói ítélet állapította meg, hogy közfeladatot ellátó szervezetnek minősülnek.
A elsőfokú tárgyalására 2010. december 9-én 8.30 órakor kerül sor a Fővárosi Bíróságon (Budapest. V. Markó utca 27., II. em. 43.)

 

Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

http://www.shopincoachfactory.com/ Michael Kors Outlet shop.coachfactory.com
http://www.coachxpursesoutletonline.net/ Coach Outlet Online
http://www.michaelkorszoutlet.com/ Michael Kors Outlet Louis Vuitton Outlet Online
http://www.coachisfactoryoutletonline.com/ Coach Factory Outlet Online
http://www.newestcoachoutlet.com/ Coach Outlet Online coachfactory.com/shop
http://www.usaxcoachfactoryoutlet.com/ Coach Factory Outlet
http://www.michaellkorsusaonline.net/ Michael Kors Outlet Online
http://www.themmichaelkorsoutlet.net/ Michael Kors Store Online
http://www.michaelkorsoutlet2you.com/ Michael Kors Outlet
http://www.getmichaelkorsoutlet.net/ Michael Kors Outlet Online
http://www.coachoutletonlline-shop.com/ Coach Outlet Online Ebay
http://www.coachbags2013-vip.net/ Coach Store Online
http://www.coachisfactory.com/ Coach Factory
http://www.coachisoutlet.com/ Coach Handbags Outlet Coach Outlet
http://www.coachisfactoryonline.com/ Coach Factory Store