Barion Pixel TASZ | Keresés

Kereső

Önkormányzati jó gyakorlatok és lehetőségek a fogyatékos emberek lakhatásával kapcsolatban

Az önkormányzati választásokra készülve kidolgoztunk egy kitekintést arról, mi lehet, vagy inkább mi lehetne az önkormányzatok mozgástere a fogyatékos személyek lakhatásának támogatásában. A lakhatás, és a fogyatékos emberek társadalmi részvételi lehetőségeinek megteremtése ugyanakkor emberi jogokat érintő területek, és ekként állami szinten, törvényi garanciákkal kellene biztosítani  érvényesülésüket.

Elmulasztotta a lehetőséget a Kúria a gondnoksági rendszer reformjára

2018-ban az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának szakértőivel javaslatot tettünk a Kúriának arra, hogy vizsgálja felül a gondnoksági perek elavult gyakorlatát, mert időszerű lenne ennek az emberi jogi normáknak megfelelő reformja. A Kúria 2023 őszén kiadott összegző véleménye bár tartalmaz fontos megállapításokat, elmulasztotta a gondnoksági rendszer érdemi újragondolását.

Öt éve él poloskák között több mint hatszáz pszichiátriai beteg – közérdekű bejelentést tettünk az illetékes hatóságoknál az ügyben

Szentgotthárdon, az EU legnagyobb olyan zárt intézményében, ahol pszichiátriai betegeket gondoznak tartósan, évek óta borzalmas állapotok uralkodnak. Az itt élők öt éve folyamatosan szembesülnek az ágyi poloskainvázióval és ez nem egyedi eset az országban. Régóta kritizáljuk az ilyen szociális intézmények fenntartását és szorgalmazzuk a bezárásukat annak érdekében, hogy felnőtt embereknek ne kelljen 10 ágyas szobákban, poloskák között, bezárva, szabadságuktól megfosztva élniük. A konkrét ügy kapcsán közérdekű bejelentést tettünk az Alapvető Jogok Biztosának Esélyegyenlőségi Főosztályánál, a Nemzeti Megelőző Mechanizmus Főosztályánál, az intézményt fenntartó Vas Vármegyei Szocális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnál és a Vas Vármegyei Tisztifőorvosnál is.

A legkiszolgáltatottabbak védelme helyett csak látszatintézkedéseket végez a Nemzeti Megelőző Mechanizmus

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy a kínzástól és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódtól megvédjék. Szerencsére sokaknak egyáltalán nem kell ilyesmitől tartania, de vannak olyanok, akik alappal félnek ettől a mindennapjaikban. Azok az emberek, akik valamiért egy, a világ elől elzárt helyen élnek, és megfosztották őket szabadságuktól, teljesen kiszolgáltatottak ilyen szempontból is. Erre reagál az ENSZ Kínzás Elleni Egyezménye és ennek Fakultatív jegyzőkönyve, az OPCAT (Optional Protocol to the Convention Against Torture), amit Magyarország törvényben hirdetett ki 2011-ben. Az OPCAT célja, hogy megerősítse azoknak a védelmét az embertelen bánásmóddal szemben, akik fogvatartottként élnek valahol. Az OPCAT alapján fogvatartási helynek nem csak börtönök vagy más büntetésvégrehajtási helyek számítanak, hanem bármilyen intézmény, amit az érintett nem hagyhat el önkéntesen. Így tehát ide tartoznak olyan intézmények, ahol a TASZ Egyenlőségprojektjének ügyfelei élnek: a gyermekotthonok, fogyatékossággal élőket gondozó szociális intézmények és a pszichiátriai zárt osztályok is.

Útmutató a sürgősségi és kötelező gyógykezelésről a Kúria összefoglaló véleménye alapján

A pszichiátriai zárt osztályos gyógykezelés az egyik legsúlyosabb jogkorlátozási lehetőség, ami egy emberrel történhet. A büntető-végrehajtáshoz hasonlóan akár több hónapra is elzárhatnak embereket, viszont ebben az esetben fizikai és kémiai korlátozó intézkedések is érik a beteget. Ráadásul az ilyen gyógykezelés az egyébként is sérülékeny helyzetű, nagyon alacsony érdekérvényesítési képességgel rendelkező pszichiátriai beteg, fogyatékos embereket érinti. Ezért különösen fontos, hogy szigorú törvényi garanciák biztosítsák az eljárás jogszerűségét, és ezeket be is tartsák az érintettek beszállításában, gyógykezelésében, ellátásában résztvevő szakemberek.

Fogyatékossággal élők érdekérvényesítése Pécsen

A TASZ-nál régóta dolgozunk a fogyatékossággal élő emberek, sajátos nevelési igényű gyermekek jogainak védelméért, esélyegyenlőségük előmozdításáért. Regionális Programunk fő célkitűzése, hogy a jog- és érdekvédelem közvetlenül elérhető legyen bárhol az országban, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a Budapesten kívüli jogi segítségnyújtásra, együttműködésre.

Tizennyolcadik születésnapjára egy gondnokot kapott a gyermekotthontól

Ákosnak a saját bőrén kellett megtapasztalni a gyermekvédelmi rendszer és a gondnokság alá helyezés buktatóit. Az állam először egy olyan gyermekotthonban helyezte el őt, ahol nem tudta megtanulni, hogyan ossza be a pénzét és hozzon önállóan döntéseket, majd pedig emiatt gondnokság alá helyezték. Bár a gyámhatóság pont a legkiszolgáltatottabb gyerekek és felnőttek megsegítésére létezik, sokszor csak további akadályokat gördít az eleve nehéz helyzetben lévők elé, és képtelen azt a segítséget megadni nekik, amivel tényleg előreléphetnének az életben.

Kitagolás felülnézetből – Stratégiai újragondolásra volna szükség

Bár a nagy létszámú fogyatékos otthonok lebontása az egész szociális intézményrendszer reformjának fontos motorja lehetne, az intézmény férőhely kiváltási folyamat mégis konzerválja a felszámolni kívánt intézeti alapú ellátást. A kirekesztés új struktúrái és működési mechanizmusai jönnek létre “támogatott lakhatás” néven. Konkrét példákkal illusztráljuk, hogy milyen problémákat vetnek fel a megvalósuló kiváltási projektek. Vitaindítónak szánt írásunk az elmúlt évek fejleményeiről, a kudarcos eredmények okairól és a megújulás lehetséges irányairól szól.

Megnyertük az otthongondozó anyák és gyermekeik perét az állam ellen

Nem hagyhatja magukra a súlyos-halmozott fogyatékossággal élő embereket, és az őket gondozó édesanyjukat az állam! Az érintett családok emberi méltóságát, magánélethez való jogát, és egyenlő bánásmódhoz való alapjogát súlyosan megsértették az állami szervek azzal, hogy nem tartanak fenn a törvényeknek megfelelő ellátásokat – mondta ki a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselte őket. Az ítélet óriási hatással lehet több ezer, hasonló helyzetben lévő család életére.

Kisokos a betegjogokról

Ez egy könnyen érthető kisokos a beteg emberek jogairól.

ENSZ-javaslatok a fogyatékossággal élő emberek jogfosztása ellen – már a nyelv sem akadály

Magyarul és könnyen érthető formában is elérhető az ENSZ fogyatékosjogi bizottságának tavaly szeptemberben közzétett jelentése, amely megállapította, hogy a magyar kormány súlyosan és rendszerszinten sérti a fogyatékossággal élő emberek jogait. Az ENSZ honlapján elérhető fordítás civil szervezetek együttműködésében készült, a TASZ is részt vett a munkában. Bízunk abban, hogy minél többen fogják olvasni a jelentést és a kormány hatékony intézkedéseket fog tenni a Bizottság javaslatai alapján a fogyatékos emberek szabad döntéshozatallal, önálló életvitellel és diszkriminációmentességgel összefüggő jogai védelmében.

Vége a látogatási és kijárási tilalomnak a szociális intézményekben

Bő egy év bezártság, fél év bizonytalanság és szabályozási káosz után úgy tűnik, a szociális intézmények – fogyatékos otthonok és idősotthonok – lakói újból találkozhatnak szeretteikkel.

Kisokos az előzetes jognyilatkozatról

Ez egy könnyen érthető kisokos az előzetes jognyilatkozatról. Mindenkinek joga van az információhoz. Az információ azt jelenti, hogy valakivel valamit közlünk. A könnyen érthető kommunikáció használatával mindenki könnyebben megérti a bonyolult szövegeket. Kattints a kérdésre, hogy alatta lásd a választ!

Kisokos a támogatott döntéshozatalról

Ez egy könnyen érthető kisokos a támogatott döntéshozatalról.

Kisokos a szabálysértésekről

Ez egy könnyen érthető kisokos a szabálysértésekről.

Kisokos a gondnokságról

Ez egy könnyen érthető kisokos a gondnokságról.
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.