Barion Pixel TASZ | Keresés

Kereső

Az Alkotmánybíróság kimondta, kártérítés jár az indokolatlanul zárt osztályon kezelt embereknek

Az Alkotmánybíróság egy jogsértően zárt osztályon kezelt ügyfelünk ügyében megállapította, hogy jár a kártalanítás azoknak, akiket alaptalanul vetnek alá kötelező pszichiátriai gyógykezelésnek. Megállapította azt is, hogy a jogalkotó mulasztott azzal, hogy ezt a jogosultságot nem foglalta törvénybe, és utasította az országgyűlést, hogy rendezze a helyzetet. Az Alkotmánybíróság ezzel hatalmas lépést tett az állami szervek felelősségre vonhatóságának megteremtésében.

Elmulasztotta a lehetőséget a Kúria a gondnoksági rendszer reformjára

2018-ban az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának szakértőivel javaslatot tettünk a Kúriának arra, hogy vizsgálja felül a gondnoksági perek elavult gyakorlatát, mert időszerű lenne ennek az emberi jogi normáknak megfelelő reformja. A Kúria 2023 őszén kiadott összegző véleménye bár tartalmaz fontos megállapításokat, elmulasztotta a gondnoksági rendszer érdemi újragondolását.

Öt éve él poloskák között több mint hatszáz pszichiátriai beteg – közérdekű bejelentést tettünk az illetékes hatóságoknál az ügyben

Szentgotthárdon, az EU legnagyobb olyan zárt intézményében, ahol pszichiátriai betegeket gondoznak tartósan, évek óta borzalmas állapotok uralkodnak. Az itt élők öt éve folyamatosan szembesülnek az ágyi poloskainvázióval és ez nem egyedi eset az országban. Régóta kritizáljuk az ilyen szociális intézmények fenntartását és szorgalmazzuk a bezárásukat annak érdekében, hogy felnőtt embereknek ne kelljen 10 ágyas szobákban, poloskák között, bezárva, szabadságuktól megfosztva élniük. A konkrét ügy kapcsán közérdekű bejelentést tettünk az Alapvető Jogok Biztosának Esélyegyenlőségi Főosztályánál, a Nemzeti Megelőző Mechanizmus Főosztályánál, az intézményt fenntartó Vas Vármegyei Szocális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnál és a Vas Vármegyei Tisztifőorvosnál is.

A legkiszolgáltatottabbak védelme helyett csak látszatintézkedéseket végez a Nemzeti Megelőző Mechanizmus

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy a kínzástól és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódtól megvédjék. Szerencsére sokaknak egyáltalán nem kell ilyesmitől tartania, de vannak olyanok, akik alappal félnek ettől a mindennapjaikban. Azok az emberek, akik valamiért egy, a világ elől elzárt helyen élnek, és megfosztották őket szabadságuktól, teljesen kiszolgáltatottak ilyen szempontból is. Erre reagál az ENSZ Kínzás Elleni Egyezménye és ennek Fakultatív jegyzőkönyve, az OPCAT (Optional Protocol to the Convention Against Torture), amit Magyarország törvényben hirdetett ki 2011-ben. Az OPCAT célja, hogy megerősítse azoknak a védelmét az embertelen bánásmóddal szemben, akik fogvatartottként élnek valahol. Az OPCAT alapján fogvatartási helynek nem csak börtönök vagy más büntetésvégrehajtási helyek számítanak, hanem bármilyen intézmény, amit az érintett nem hagyhat el önkéntesen. Így tehát ide tartoznak olyan intézmények, ahol a TASZ Egyenlőségprojektjének ügyfelei élnek: a gyermekotthonok, fogyatékossággal élőket gondozó szociális intézmények és a pszichiátriai zárt osztályok is.

Javuló igazságszolgáltatás: az állami szervek is felelősek a személyiségi jogsértésekért a zárt osztályi ellátás elrendelésénél

A TASZ évtizedek óta dolgozik a pszichiátriai zártosztályon elzárt, sürgősségi és kötelező gyógykezelés alá vetett állampolgárok valós jogvédelméért. Ez a különösen súlyos jogkorlátozás csak szigorú garanciák mellett rendelhető el, mégis azt tapasztaljuk, hogy gyakran törvénysértő módon zárnak be embereket pszichiátriára. Azért dolgozunk, hogy az állami szervek felelősséget vállaljanak a jogsértő döntéseikért, és így elérjük, hogy megszűnjön a jogsértő gyakorlat.

Bizonyítékok nélkül válnak jogfosztottá a pszichiátriai betegek

Futószalagon, automatikusan rendelik el a pszichés problémákkal küzdő emberek zárt osztályon való elhelyezését, a törvényi garanciák szinte egyáltalán nem érvényesülnek – pedig az egyik legsúlyosabb korlátozásról van szó. Lesújtó tapasztalatainkat a Kúria vizsgálata is megerősítette.

Az Egyenlőségprojekt

Könnyen érthető cikk az Egyenlőségprojektről.
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.