Barion Pixel TASZ | Keresés

Kereső

Szakmai gyakornokot keresünk Egyenlőség programunkba

Stabil szakmai alapokkal rendelkező, negyed- és ötödéves joghallgatót vagy frissen végzett jogászt keresünk. Leendő gyakornokunk feladata lesz, többek közt a sajátos nevelési igényű tanulók hazai és nemzetközi jogi helyzetének feltérképezése desk research anyagok készítésével, valamint szélsőséges csoportok, diszkriminatív gyakorlatok monitorozásában való részvétel.

TASZ miskolci irodanyitó

Idén végre megnyitottuk a legújabb regionális irodánkat Miskolcon. Ez azt jelenti, hogy Budapest, Pécs és Debrecen után már négy városban van állandó jelenlétünk!

Egy év tapasztalata a Monitoring Bizottságokban

Az Európai Unió 2021-2027-es fejlesztési ciklusában a TASZ két, a források elköltésének felügyeletére felállított, monitoring bizottságban is szerepet vállalt. 2023 áprilisa óta tagok vagyunk az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz (EFOP Plusz), illetve a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (HET) monitoring bizottságokban. Alapjogvédő szervezetként feladatunk az Európai Unió Alapjogi Chartájában felsorolt alapvető jogok érvényesülésének védelme a fejleszési programok előkészítésétől a megvalósulásig terjedő teljes időtartama alatt.

Kommunikációs gyakornokot keresünk!

Az emberi jogi és demokratikus értékek mellett elkötelezett kommunikációs gyakornokot keresünk a TASZ kommunikációs és adományszervezői csapatába heti 10-15 órában. Várjuk azokat a jelentkezőket, akiknek van valamennyi kommunikációs tapasztalatuk vagy hasonló tanulmányokat folytatnak / folytattak, érdeklődnek a közéleti és szociális témák iránt, osztják a TASZ által képviselt értékeket és szeretnének a civil szférában tapasztalatot szerezni.

Mérföldkő a Pegasus-ügyben: pert nyertünk az Alkotmányvédelmi Hivatal ellen

Kétévnyi pereskedés tapasztalatai értek be, amikor elsőfokon pert nyertünk az Alkotmányvédelmi Hivatallal (AH) szemben, Adrien Beauduin belga diákaktivista, a CEU volt hallgatója ügyében, akinek a telefonján kimutatták a Pegasus kémszoftver nyomait. A Fővárosi Törvényszék most úgy döntött, hogy az AH köteles nyilatkozni arról, hogy kezel-e adatokat Beauduinről.

Új taggal bővült a TASZ elnöksége

Ignácz Judit szakértelmével, szakmai és közéleti tapasztalataival segíti majd a TASZ munkáját. Különösen a marginalizált csoportok, ezen belül is a romák jogvédelme terén támogatja majd a szervezet tevékenységét és járul hozzá ahhoz, hogy a TASZ továbbra is a magyarországi roma közösség számára leginkább fontos témákkal foglalkozzon.

Közös nyilatkozat a gyermekek védelméről

A Gyermekjogi Civil Koalíció, mint a legnagyobb magyarországi gyermekjogokkal foglalkozó szakmai hálózat, megdöbbenéssel értesült arról, hogy a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese köztársasági elnöki kegyelemben részesült. A Köztársasági Elnök döntése teljességgel elfogadhatatlan és összeegyeztethetetlen egyrészt az Alaptörvénnyel, az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével, valamint a Gyermekvédelmi törvény alapelveivel.

Új tevékenységet indítottunk a civil részvétel erősítéséért

A civil szféra akkor igazán erős, ha sokféle szervezet működik, amelyek közös célok mentén képesek együtt dolgozni az általuk képviselt ügyekért. Emiatt, és a szűkülő civil térre reagálva úgy döntöttünk, hogy új programot indítunk stratégiai partnerség néven. A program kialakításában a mozgalmi és civil szervezeteket támogató Közélet Iskolája Alapítvánnyal működtünk együtt.

Az Alkotmánybíróság kimondta, kártérítés jár az indokolatlanul zárt osztályon kezelt embereknek

Az Alkotmánybíróság egy jogsértően zárt osztályon kezelt ügyfelünk ügyében megállapította, hogy jár a kártalanítás azoknak, akiket alaptalanul vetnek alá kötelező pszichiátriai gyógykezelésnek. Megállapította azt is, hogy a jogalkotó mulasztott azzal, hogy ezt a jogosultságot nem foglalta törvénybe, és utasította az országgyűlést, hogy rendezze a helyzetet. Az Alkotmánybíróság ezzel hatalmas lépést tett az állami szervek felelősségre vonhatóságának megteremtésében.

HIV aktivista és kick-box bajnok kapta az idei SZABAD-díjat

Ötödik alkalommal adta át a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a SZABAD-díjakat elismerve azokat, akik kiállásukkal, tetteikkel egy szabadabb Magyarországért dolgoznak. A zsűri díját Liebermann Márta kapta, aki több mint 20 éve küzd azért, hogy a HIV ne stigma legyen. A közönség díját Zsiga Melinda kétszeres világbajnoki bronzérmes kick-box bajnok vehette át, aki régóta kiáll azért, hogy az emberek származástól függetlenül ugyanannyira sikeresek és értékesek lehetnek. A fiatalok számára meghirdetett SZABAD-díj nyertese az oktatási tiltakozások egyik kulcsszereplője, Pankotai Lili lett.

Megújítottuk és bővítettük roma jogtudatosító programunkat

2021 őszén megújult formában indítottunk jogtudatosító programot az északkelet-magyarországi roma közösségek számára. Két roma női szervezet – az edelényi székhelyű, Bódva-völgyi Közéleti Roma Nők Egyesülete, valamint a nyíregyházi székhelyű, XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesülete – aktivista vezetői jogi tudást kaptak jogászainktól a közösségeik számára legfontosabb témákban, így a gyermekvédelem, szabálysértési jog, végrehajtás, betegjogok, oktatási jogok kérdéseiben. A program célja az volt, hogy a közösségek legaktívabb tagjai maguk alakítsanak ki egy olyan oktatási modellt, amelyben közösségeik megerősödve, saját csoportjuk igényeinek, lehetőségeinek megfelelően sajátíthatják el a jogi tudást a gyakorlatban, az adott tágabb közösség mindennapi élethelyzetének, problémáinak kezelése érdekében.

Társadalmi és helyi problémákról egyeztettünk Miskolc döntéshozóival

Miskolci polgároktól érkeztek be hozzánk olyan panaszok, amelyek alapján azt láttuk, hogy az önkormányzat kommunikációja nem teljesen megnyugtató azok számára, akik a város leghátrányosabb részeiben élnek. A hozzánk fordulók azt mondták, elsősorban attól félnek, hogy a város fejlesztésével az ő lakóhelyük leértékelődik és hátrányokat szenved el a közszolgáltatások terén. Szerencsére Miskolc azon magyar városok egyike, amelyiknek a döntéshozóival le lehet ülni és át lehet beszélni a társadalmi és helyi problémákat.

Pert nyertünk Szegeden a független sajtó védelmében: szabadon idézhető egy képviselő állítása

A bíróság másodfokon nekünk adott igazat a perben, melyben Szeged egyik független hírportálját, a Szegedert képviseltük egy szegedi piac ügyvezetőjével szemben. Az ügyvezető azért fordult a bírósághoz, mert szerinte a lap egy cikkében megsértette a jó hírnevét. Szerintünk az újságíró jogszerűen és etikusan járt el, ezt pedig a Szegedi Ítélőtábla is megerősítette: az ítéletben kiemelik, hogy különösen fontos alkotmányos érdek, hogy a polgárok, a sajtó bizonytalanság, megalkuvás és félelem nélkül vehessenek részt a társadalmi és politikai vitákban. A perrel a Szegeder védelmén túl az is célunk volt, hogy segítsük a független sajtó működését szerte az országban.

A TASZ gazdálkodásának nyilvánossága

Bár a TASZ nem fogad el olyan magyar közpénzt, amelynek odaítélésébe magyar közhatalmi szervezetnek beleszólása van, illetve nem gyakorolunk közhatalmat, és nem is törekszünk rá, saját magunk átláthatósága számunkra hitelességi kérdés. Nekünk azért kell átláthatóan működnünk, mert a politikai nyilvánosság részeként tevékenykedünk, befolyásolni szeretnénk a szabadságjogok érvényesülését, a polgárok pedig, akik közösségének problémáival foglalkozunk, csak egy átláthatóan működő TASZ munkájának a hitelességét tudják megítélni.

Már környezetvédelmi ügyekben is segítjük a polgári aktivizmust és a jogérvényesítést

Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy bátor polgárok egyre aktívabban lépnek fel környezetünk védelmében szerte az országban. Évről évre többen keresnek minket olyanok, akik valamilyen környezetterhelő beruházás ellen szeretnék felemelni a szavukat. Mindig kötelességünknek éreztük, hogy segítsük őket véleményük szabad kifejtésében, részvételi lehetőségeik biztosításában és érdekeik érvényesítésében, hogy valóban beleszólhassanak abba, mi történik a környezetükben; de ennél többet is szeretnénk tenni.
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.