Barion Pixel TASZ | Keresés

Kereső

Az Alkotmánybíróság kimondta, kártérítés jár az indokolatlanul zárt osztályon kezelt embereknek

Az Alkotmánybíróság egy jogsértően zárt osztályon kezelt ügyfelünk ügyében megállapította, hogy jár a kártalanítás azoknak, akiket alaptalanul vetnek alá kötelező pszichiátriai gyógykezelésnek. Megállapította azt is, hogy a jogalkotó mulasztott azzal, hogy ezt a jogosultságot nem foglalta törvénybe, és utasította az országgyűlést, hogy rendezze a helyzetet. Az Alkotmánybíróság ezzel hatalmas lépést tett az állami szervek felelősségre vonhatóságának megteremtésében.

Javuló igazságszolgáltatás: az állami szervek is felelősek a személyiségi jogsértésekért a zárt osztályi ellátás elrendelésénél

A TASZ évtizedek óta dolgozik a pszichiátriai zártosztályon elzárt, sürgősségi és kötelező gyógykezelés alá vetett állampolgárok valós jogvédelméért. Ez a különösen súlyos jogkorlátozás csak szigorú garanciák mellett rendelhető el, mégis azt tapasztaljuk, hogy gyakran törvénysértő módon zárnak be embereket pszichiátriára. Azért dolgozunk, hogy az állami szervek felelősséget vállaljanak a jogsértő döntéseikért, és így elérjük, hogy megszűnjön a jogsértő gyakorlat.

Bizonyítékok nélkül válnak jogfosztottá a pszichiátriai betegek

Futószalagon, automatikusan rendelik el a pszichés problémákkal küzdő emberek zárt osztályon való elhelyezését, a törvényi garanciák szinte egyáltalán nem érvényesülnek – pedig az egyik legsúlyosabb korlátozásról van szó. Lesújtó tapasztalatainkat a Kúria vizsgálata is megerősítette.
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.