Barion Pixel TASZ | Keresés

Kereső

Hogyan tudom megszerezni a gyámügyi és egészségügyi irataimat?

Peres eljárásokhoz és más jogi ügyek intézéséhez gyakran van szükség hivatalos iratokra. A rólunk vagy szeretteinkről szóló hivatalos dokumentumokhoz jogunk van hozzáférni. Ebben a tájékoztatóban leírjuk, hogyan kérhetsz ki ilyen iratokat a gyámhivataloktól, a szociális intézményektől, az egészségügyi szolgáltatóktól és a bíróságoktól.

Tájékoztató egészségügyi dolgozóknak HIV-vel élők ellátásáról

Az alábbi tájékoztató főként egészségügyi dolgozóknak készült, abból a célból, hogy segítse az eligazodást a HIV-vel élők ellátása során. A szöveg a WHO ajánlásain, a hatályos jogszabályokon, szakmai dokumentumokon, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának (ma már megszűnt, feladatait a Belügyminisztérium vette át) egészségügyi dolgozók számára készített tájékoztatóján alapszik.

Egészségügyi dokumentáció – mihez van jogunk?

Egészségügyi ellátásunk során számos fontos adat keletkezik az állapotunkról és a kapott kezelésekről. Alapvető érdekünk, hogy ezeket az adatokat megismerhessük, ugyanakkor lehet, hogy nem szeretnénk, ha mások, akár a többi orvos láthassák őket. Ez a tájékoztató arról szól, hogy milyen jogok illetnek meg saját egészségügyi adataiddal kapcsolatban, és hogyan lehet elérni, hogy ezeket csak az láthassa, akiknek megengeded, illetve akiknek ehhez joguk van.

Tudnivalók az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térről (EESZT)

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) elsődleges funkciója, hogy egészségügyi adataink, dokumentációink és vizsgálati eredményeink egy közös tárhelyre kerüljenek. Ennek legfőbb előnye, hogy a minket kezelő orvosok vagy éppen a minket kiszolgáló gyógyszerészek egy helyen megtalálják a számukra fontos információkat. Az alábbiakban betegjogi és adatvédelmi szemszögből ismertetjük az EESZT működését, illetve segítünk a használatában is.

Tájékoztató életkorhoz kötötten kötelező védőoltásokról

A kötelező védőoltásokat két csoportba sorolhatjuk: vannak életkorhoz kötötten kötelező védőoltások, illetve megbetegedési veszély miatti kötelező védőoltások. Ebben a tájékoztatóban az életkorhoz kötötten kötelező, vagyis a gyerekek számára kötelezően előírt védőoltásokkal foglalkozunk.

10 dolog, amit tudnod kell, ha a gyereked kórházba kerül

Szülőként bármikor kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy a gyermeked kórházba kerül. Olvasd el a tájékoztatónkat és ismerd meg a jogaidat.

Életvégi döntések, orvosi kezelés visszautasítása

Súlyos és gyógyíthatatlan betegség vagy akár baleset miatt eljuthatunk arra a pontra, amikor már nem kívánunk több, a gyógyításra irányuló orvosi kezelést igénybe venni. Ilyenkor lehetőségünk van visszautasítani a kezelést. Döntésünket előzetes egészségügyi rendelkezésbe, vagy hétköznapi szóhasználatban élő végrendeletbe foglalhatjuk.
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.