Koronavírus - Kérdések és válaszok

Folyamatosan frissülő oldalunkon a járványügyi helyzettel kapcsolatban felmerülő jogi tudnivalókat gyűjtjük össze, válaszokat adunk a leggyakoribb kérdésekre.


Fordulj jogsegélyszolgálatunkhoz!

Amennyiben az oldalon nem találsz választ a kérdésedre, írj emailt a jogsegely@tasz.hu email címre (a tárgyba írd bele, hogy koronavírus), vagy hívd jogsegélyszolgálatunkat keddenként 14.30-17.00, illetve csütörtökönként 10.00-12.00 között a 06 1 279 2235-ös telefonszámon.

Egészségügyi kérdésekre nem tudunk válaszolni, ezekkel keressétek az állami koronavírus információs vonal zöld számait (06-80/277-455 és 06-80/277-456), vagy írjatok a koronavirus@1818.hu-ra.


A kormány rendelkezése nyomán azért, hogy az idősebb korosztály koronavírus elleni átoltottságát növeljék, a kormányhivatalok és háziorvosok megkapják azon 60 év feletti magyar állampolgárok adatait, akiknek van magyarországi lakcímük és TAJ-számuk, és nem vették még fel a védőoltást.

Ebben a tájékoztatónkban összegyűjtöttük az érintett állampolgárokra, valamint a feladatba bevont orvostanhallgatókra vonatkozó tudnivalókat.


Mindenkire kötelező védelmi intézkedések július 3-tól


2021. július 3-tól ismét változnak a mindennapi tevékenységekre vonatkozó szabályok. A korlátozások legnagyobb részét feloldják, a legtöbb helyre már védettségi igazolvány sem szükséges. Ebben a tájékoztatóban összefoglaljuk a legfontosabb szabályokat.

A védettség igazolására a magyar védettségi igazolvány és az uniós Covid-igazolvány (oltási és gyógyultsági) használható fel. Amikor ebben a tájékoztatóban védettségi igazolványról van szó, az alatt a magyar és az uniós (oltási és gyógyultsági) védettségi igazolványt egyaránt értjük. Az uniós tesztigazolványra viszont mindezek nem vonatkoznak! A védettségi igazolványokról szóló részletes tájékoztatónk elérhető innen.

Ez az útmutató legutóbb 2021. július 8-án frissült.

Kötelező távolságtartás

A távolságtartásra vonatkozó kötelezettség megszűnt.

Maszkviselés

Az általános maszkviselési kötelezettség 2021. július 3-án megszűnt, viszont aki továbbra is kívánja hordani, megteheti: a maszk viselése senkinek sem tiltható meg.

A maszk viselése akkor szabályos, ha az orrot és a szájat folyamatosan elfedi. A maszk lehet orvosi maszk, munkavédelmi maszk, illetve textil vagy más anyagból készült maszk. A plexiből készült arcpajzsokat, vagy csak az orrot és a szájat eltakaró plexiből készült „maszkokat” nem fogadják el!

Hol, milyen helyzetekben kell maszkot viselni?

Az általános maszkviselési kötelezettség megszűnt. Már nem kell maszkot viselni

 • a tömegközlekedési eszközökön;
 • az üzletekben, bevásárlóközpontokban vásárlás, munkavégzés során (kivéve az irodákban, üzemi területen és sportolás céljára szolgáló helyiségekben);
 • levéltárakban (azokon a részeken, ahová a látogatók beléphetnek);
 • hivatalokban, ügyfélszolgálati irodákban, bankokban stb. ügyintézéskor;
 • postán.

Az egészségügyi intézményekben főszabályként mindenki köteles maszkot viselni. Nem köteles maszkot viselni:

 • a beteg a kórtermekben,

 • a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személy,

 • az egészségügyi intézményben foglalkoztatott, a betegforgalom számára nyitva nem álló pihenésre és étkezésre szolgáló helyiségekben, orvosi és nővérszobában, valamint irodai és egyéb munkahelyen.

A szociális intézményekben a magyar védettségi igazolvánnyal, vagy uniós Covid-igazolvánnyal (mindhárom típus) nem rendelkező

 • látogató,

 • ellátott – lehetőség szerint – látogató fogadásakor, közösségi programok alkalmával, illetve közösségi terekben való tartózkodás esetén,

 • munkát végző személy, valamint

 • egyéb célból jelenlévő személy

számára kötelező a maszkviselés.

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személy nem köteles a szociális intézményben maszkot viselni.

A vendéglátóhelyekre, rendezvényekre vonatkozó maszkviselési szabályokat is eltörölték, szabadon be lehet tehát lépni maszk és védettségi igazolvány nélkül is ezek beltereibe.

Az üzletekre és személyes szolgáltatásokra vonatkozó szabályok

Az üzletek a rájuk vonatkozó szabályok betartása mellett nyithatnak ki. A személyes megjelenést igénylő szolgáltatást nyújtó helyek nyitva tarthatnak. A boltoknak, lottózóknak, dohányboltoknak zárva tartására vonatkozó szabályokat feloldották.

A vásárlók számát 2021. július 3-ától nem korlátozzák az üzletekben.

Járványügyi intézkedések az iskolákban

2021. július 3-tól a következő szabályok szerint működik az oktatás:

 • az óvodai rendkívül szünet megszűnt,
 • a köznevelési intézmények az alsó és felső tagozaton, valamint a középiskolák és a szakképző intézmények is rendes munkarendben működhetnek,
 • köznevelési intézet szervezésében nyári tábor, gólyatábor 2021. augusztus 23-áig tartható,
 • a felsőoktatás jelenléti formában folytatható,
 • a személyes kapcsolatot nem igénylő felnőttképzési oktatás, képzés digitális vagy távoktatás útján is megszervezhető, de a jelenléti oktatásra is lehetőség van már.

  Az érettségire vonatkozó szabályok itt olvashatók. Aki nem szeretné, hogy a gyerekének be kelljen járni az iskolába, ebben a tájékoztatónkban olvashat arról, hogy ezt miképpen intézheti el.

  Kijárási korlátozás

  A kijárási korlátozást feloldották.

  Milyen feltételekkel lehet sportolni?

  2021. július 3-ától mind szabad téren, mind zárt térben (edzőtermekben, uszodákban stb.) korlátozás nélkül lehet sportolni. Az erdők, parkok, arborétumok nyitva vannak, szabadon látogathatók.

  Rendezvénytilalom

  A korábbi általános rendezvénytilalmat differenciált szabályok váltják fel.

  A kulturális eseményen és sportrendezvényen csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, valamint a felügyeletük alá tartozó kiskorúak vehetnek részt.

  Arra a kulturális eseményre, amelyet az előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartanak még és

  1. az e művészet céljára rendelt helyszínen kerül megtartásra,
  2. előre megváltott ülőhelyre szóló jegy ellenében látogatható, és
  3. a néző az előadás időtartama alatt az előre megváltott ülőhelyén köteles tartózkodni

  nem vonatkoznak a rendezvényekre vonatkozó szabályok, vagyis védettségi igazolvány nélkül is látogathatóak.

  Ugyanilyen szabályok között lehetővé válik a „sportfesztiválok” tartása is. A sportrendezvény és a sportfesztivál között az a különbség, hogy a sportrendezvény olyan verseny vagy mérkőzés, amelyen versenyzőként kizárólag versenyszerűen sportoló vehet részt, míg a sportfesztiválon szabadidős sportoló is részt vehet.

  „Zenés-táncos rendezvények”, azaz koncertek, bulik

  A zenés-táncos rendezvényeken továbbra is csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő 18 év alatti kiskorúak tartózkodhatnak. A rendezvény szervezőjének felelőssége, hogy a meggyőződjön a résztvevők védettségéről (vagyis a védettségi igazolvány meglétéről) vagy életkorukról, így ők joggal kérhetik a védettségi és személyi igazolvány felmutatását. Aki ezt megtagadja, vagy akinek nincs védettségi igazolványa, azt a helyszínre tilos beengedniük. A zenés-táncos rendezvényeken foglalkoztathatnak olyanokat, akik még nem védettek, de nekik maszkot kell viselniük.

  Nem zenés-táncos, hanem kulturális eseménynek minősülnek azok az előadások, amikre előre váltott ülőhelyre szóló jeggyel lehet bemenni. Ilyenek lehetnek elsősorban a komolyzenei koncertek, színházi, cirkuszi vagy táncelőadások.

  Családi események, magánrendezvények

  Családi esemény vagy magánrendezvény vendéglátóhelyen is tartható, de csak akkor, ha azon az egy időben jelenlévők száma nem haladja meg a száz főt.

  Esküvő, temetés

  Újra lehet esküvőt és temetést tartani, ezek nem minősülnek a rendezvénynek – viszont a lakodalom (tehát az esküvőt követő családi esemény) rendezvénynek számít. Ez azt jelenti, hogy az esküvőn és a temetésen bármennyien lehetnek, itt nincs létszámkorlát.

  Más a helyzet a lakodalommal: ezeken legfeljebb négyszázan tartózkodhatnak. Ha az esküvőt nem az anyakönyvi hivatalban, a házasságkötő teremben vagy templomban tartják, hanem a lakodalom helyszínén, akkor a szertartásra is vonatkozik a négyszáz fős létszámkorlát.

  Minden más családi vagy magánrendezvényen legfeljebb száz fő tartózkodhat. Ezeken a rendezvényeken lehet bulit, koncertet tartani, vagyis mind a gépi, mind az élőzene megengedett.

  Falunapon, ami olyan rendezvény, amelyet 5000 főnél nem nagyobb népességű település önkormányzata szervez, és a rendezvényt szabadtéren tartják védettségi igazolvány nélkül is lehet tartózkodni, de csak legfeljebb 1500 főnek.

  Minden más rendezvény

  Az a rendezvény, ami nem

  • kulturális rendezvény;
  • sportrendezvény;
  • zenés-táncos rendezvény;
  • családi vagy magánrendezvény, lakodalom, temetés;
  • falunap

  egyéb rendezvény-nek minősül és következő szabályok szerint tartható meg.

  egyéb rendezvény

  szabad téren

  zárt térben

  500 főnél kevesebb résztvevő

  védettségi igazolvánnyal nem rendelkező is részt vehet

  csak védettségi igazolvánnyal rendelkező (és a felügyelete alatt lévő 18 év alatti kiskorú) vehet részt

  500 főnél több résztvevő

  csak védettségi igazolvánnyal rendelkező (és a felügyelete alatt lévő 18 év alatti kiskorú) vehet részt

  csak védettségi igazolvánnyal rendelkező (és a felügyelete alatt lévő 18 év alatti kiskorú) vehet részt

  A rendezvény szervezőjének felelőssége, hogy meggyőződjön a résztvevők védettségéről (vagyis a védettségi igazolvány meglétéről), kiskorúak esetén pedig az életkorukról. Ehhez joggal kérhetik a védettségi igazolvány vagy az életkort igazoló irat felmutatását. Aki ezt megtagadja, vagy akinek nincs igazolványa, azt a helyszínre tilos beengedniük.

  Azt, hogy az ezeken a rendezvényeken foglalkoztatottaknak kell-e maszkot viselniük, a szervező határozza meg, de azoknak, akik nem igazolják a védettségüket, mindenképpen maszkot kell viselniük, és a maszkviselést nem szabad megtiltani sem.

  Éttermek, kocsmák, vendéglátóhelyek

  A vendéglátóhelyeken alkalmazandó maszkviselési, és a védettség igazolására vonatkozó szabályok 2021. július 3-ától megszűntek. Most már mind kültéren, mind pedig beltéren szabadon, maszk és védettségi igazolvány nélkül tartózkodhatnak a vendégek.

  Vendéglátóhelyen is tartható családi esemény vagy magánrendezvény – ennek részleteit ld. feljebb.

  Szálláshelyek korlátozásai

  A szálláshelyeken 2021. július 3-ától már mindenki megszállhat, függetlenül annak céljától (tehát nemcsak üzleti úton lévők, hanem bárki mehet szálláshelyre) és nem szükséges hozzá a védettségi igazolvány sem.

  Vendégeknek nem kötelező a maszkviselés a szálláshelyen. Szálláshelyen családi esemény vagy magánrendezvény is tartható, ennek részletes szabályait ld. feljebb.

  A szálláshelyen kialakított közösségi szabadidős helyszínek (tehát pl. a szállodák wellnessrészlegei) újra látogathatók a szálláshelyen tartózkodók részére.

  Közösségi, szabadidős terek

  Mindenki számára nyitva állnak, védettségi igazolvány bemutatása nem szükséges a következő közösségi helyszíneken:

  • színházak, tánc-, zeneművészeti előadások, cirkuszok,
  • a mozik,
  • a közfürdők,
  • a jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények,
  • az állatkertek, vadasparkok,
  • a kalandparkok, vidámparkok, játszóházak,
  • a múzeumok, könyvtárak, kulturális intézmények és
  • a játékkaszinók és kártyatermek.

  Szankciók a védelmi intézkedésekkel összefüggésben

  A védelmi intézkedések, azaz többek közt a védettség ellenőrzésére, vagy a résztvevők számára vonatkozó szabályok betartása és betartatása az üzemeltető, szervező vagy vezető kötelezettsége. Ha az ellenőrzés során megállapítják a kötelezettség megszegését a rendőrség

  • 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki,
  • a helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

  Ezen büntetéseket akár együtt is kiszabhatják, azonos napon több ellenőrzés során többször is.

  Nem büntethető az üzemeltető vagy vezető, ha intézkedéseket tett a jogellenes helyzet felszámolása érdekében, különösen ezeket méltányolják:

  a) a jogsértő személyt felszólította távozásra, és

  b) azt követően, hogy a jogsértő személy a távozásra történő felszólításnak nem tett eleget, a rendőrséget értesítette.

  Ha ezeket részben teszi meg, figyelembe veszik a büntetés kiszabásánál.

  Zenés-táncos rendezvények helyszínei esetén, ha az ellenőrzés során megállapítják a rájuk vonatkozó szabályok megszegését, a rendőrség

  • 200 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki,

  • a helyet legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

  Tilos helyen tartózkodókra, vagy a létszámra vonatkozó szabályokat megszegőkre ötezer és százötvenezer forint közötti helyszíni bírság, vagy ötezertől ötszázezer forintig terjedő pénzbírság szabható ki.

  A védettségi igazolvány közokirat, a hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi védettségi igazolvány felhasználása bűncselekmény és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

  Koronavírus-fertőzöttek: teendők, esetek, tesztelés

  Mi a teendő, ha valaki koronavírusra jellemző tüneteket észlel magán?

  Fontos, hogy mindenképpen maradjunk otthon. A háziorvost sem személyesen, hanem telefonon keressük, aki kérdéseket tesz fel az állapotunkról és arról, hogy kivel kerültünk kapcsolatba, jártunk-e külföldön.

  A háziorvos a telefonos diagnózis alapján megállapítja, hogy felvetődik-e a koronavírus-fertőzés gyanúja. Ha igen, és

  • a tünetek enyhék, és a beteg nem igényel kórházi kezelést, valamint az otthoni elkülönítése megoldható, akkor otthoni karanténba kerül;
  • a tünetei súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás) és/vagy kockázati csoportba tartozik (idős, krónikus beteg), vagy az otthoni karantén nem oldható meg (pl. azért, mert az illető idős, beteg rokonnal lakik együtt) akkor a háziorvos speciális mentőt hív, ami kórházba viszi.

  Milyen esetekbe sorolják a koronavírussal érintetteket?

  Aki koronavírussal fertőződött vagy fertőződhetett, kétféle kategóriába sorolják, attól függően, hogy mennyire biztos, hogy fennáll a fertőzés:

  1. gyanús, vagy
  2. megerősített

  esetnek fogják minősíteni.

  Gyanús esetnek számít,

  akinél jelentkezik az alábbi tünetek közül legalább egy:

  • szárazan köhög;
  • láza van;
  • nehézlégzést tapasztal;
  • hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés hiánya vagy ízérzés zavara lép fel;

  ÉS

  • szoros kapcsolatba* került igazolt fertőzöttel a tünetek megjelenése előtti 14 napban, vagy
  • olyan szociális/egészségügyi intézmény lakója vagy dolgozója, ahol igazoltan koronavírus járvány folyik.

  * hogy ki minősül szoros kontaktnak, ld. lejjebb! 

  Megerősített esetnek számít,

  akinél PCR vagy antigénteszttel kimutatják a fertőződés tényét.

  Kit tesztelnek? Kinek ingyenes a teszt?

  gyanús esetnek minősülőknél lehet indokolt a teszt, de azt nem kötelező elvégezni.

  Azokat kötelező tesztelni, akikre egyszerre teljesülnek az alábbi TÜNETEK ÉS FELTÉTELEK:

  TÜNETEK

  • hirtelen kezdődően legalább egy fennáll: köhögés; láz (≥38°C); nehézlégzés; szaglás-, ízérzés hiánya, zavara;
  • VAGY koronavírusra jellemző radiológiai eltérés (röntgen / CT);
  • VAGY az orvos koronavírus fertőzés fennállását gyanítja.

  +

  FELTÉTELEK

  • a tünetek kezdetét megelőző 14 napban koronavírussal érintett országban/területen járt;
  • VAGY a tünetek kezdetét megelőző 14 napban szoros kapcsolatban volt ↑ b) megerősített fertőzöttel;
  • VAGY járóbeteg-ellátásra vagy fekvőbeteg-ellátásra szorul bármilyen okból;
  • VAGY közvetlen betegellátásban résztvevő egészségügyi dolgozó;
  • VAGY a tünetek kezdetét megelőző 14 napban olyan bentlakásos intézmény lakója vagy dolgozója volt, ahol kockázati csoportba tartozó személyeket gondoznak.

  Akinek a háziorvos rendeli meg a tesztet, annak a mentőszolgálat végzi el és ingyenesen jár. Mindenki más térítésért cserébe teszteltethet, alapvetően magánszolgáltatóknál. A teszteket legalább 48 óra eltéréssel, de 5 napon belül kell elvégezni, és darabonként legfeljebb 19.500 Ft-ba kerülhetnek.

  Ki minősül szoros kapcsolatnak / szoros kontaktnak / kontaktszemélynek?

  Aki ↑ a) gyanús vagy ↑ b) megerősített fertőzöttel:

  • egy háztartásban él;
  • személyes kapcsolatba került (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő);
  • zárt légtérben tartózkodott (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő, pl. munkahelyen egymás közelében, iskolában egy osztályteremben, kórházi beteglátogatás során);
  • közvetlen fizikai kapcsolatba került (pl. kézfogás útján);
  • védőeszköz alkalmazása nélkül koronavírussal fertőzött beteg váladékával érintkezett (pl. ráköhögtek vagy szabad kézzel ért használt papírzsebkendőhöz);
  • repülőúton bármilyen irányban 2 ülésnyi távolságban ült (ha a tünetek súlyossága vagy a beteg mozgása indokolja, a repülőgép nagyobb területére vagy akár egészére kiterjeszthető a kontaktuskutatás);
  • az előírt egyéni védőeszköz megfelelő alkalmazása nélkül a beteg közvetlen ellátásában/ápolásában részt vett vagy laboratóriumi dolgozóként COVID-19 beteg mintáit kezelte.

  Milyen járványügyi intézkedések vannak?

  Egyéni intézkedések

  Nézzük először azokat a járványügyi intézkedéseket, amik egy-egy emberrel kapcsolatosak, akikről gyanítható, vagy tudható, hogy fertőző betegségben szenvednek.

  Velük szemben az alábbi intézkedéseket lehet megtenni:

  • járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálat;
  • járványügyi elkülönítés;
  • járványügyi megfigyelés és zárlat;
  • járványügyi ellenőrzés (ezt koronavírus esetén nem alkalmazzák)

  A fenti fogalmak a hétköznapi szóhasználat szerint nagyon hasonlónak tűnhetnek – nézzük kicsit részletesebben, hogy mit takarnak.

  Járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálat

  Ez a lakosság egészének vagy egy csoportjának járványügyi vizsgálatát jelenti. Ezek a csoportok vonatkozhatnak például egy meghatározott terület lakosságára, egy adott munkahelyen dolgozókra, külföldről érkező személyekre, vagy egy már beazonosított, fertőző beteggel korábban érintkező személyekre. Ezeket az embereket arra lehet kötelezni, hogy szűrővizsgálaton vegyenek részt.

  Ezt az intézkedést tapasztalhatjuk a reptereken, határátlépésnél, vagy iskolákban, egészségügyi intézményekben, amikor mindenkinek kérdés nélkül megmérik a lázát.

  Ha valaki ellenállna a szűrővizsgálatnak, a hatóság ezt hivatalosan is elrendeli, a határozata pedig ott, helyben végrehajthatóvá is válik, függetlenül attól, hogy jogellenesnek tartjuk és fellebbezünk-e ellene.

  Járványügyi elkülönítés

  Ez a fertőző beteg elkülönítését jelenti az otthonában vagy kórházban. Kötelező azok elkülönítése, akiknél igazolták, hogy koronavírusban szenvednek. Az elkülönítés történhet kórházban is, az erre kijelölt fekvőbeteg osztályokon lévő kórtermekben.

  Járványügyi megfigyelés

  Az, aki tünetmentes és megerősítetten koronavírussal fertőzött személlyel szoros kapcsolatba került, járványügyi megfigyelés alá kell helyezni. A megfigyelést a tünetek alatt és az azok kialakulását megelőző két napban szoros kapcsolatba került személyek esetén rendelik el. A megfigyelés 10 napig tart. A járványügyi megfigyelés módja (otthon történő elkülönítés vagy szükség esetén járványügyi zárlat) a kontaktszemély egyedi körülményeire vonatkozóan kerül meghatározásra olyan módon, amellyel biztosítható a fertőzés további terjedésének megelőzése. Ha ebben az időszakban klinikai tünetek jelentkeznek,  tesztet kell elvégezni, és ha megerősítik a fertőzést, a beteg elkülönítéséről kell intézkedni.

  A járványügyi megfigyelés szigorúbb formája a járványügyi zárlat, amelyet kifejezetten erre a célra kijelölt helyen hajtanak végre.

  Járványügyi ellenőrzés

  Ez az intézkedés jelenleg csak a Salmonella typhi fertőzés esetén jöhet szóba, az új koronavírus kapcsán irreleváns.

  A járványügyi ellenőrzésre akkor kerülhet sor, ha valakiben megtalálható egy kórokozó, de ő maga nem szenved a betegség tüneteitől – ilyenkor kórokozó-hordozónak minősül. Ő képes másokat megfertőzni, ezért vele szemben is bevezethetők járványügyi intézkedések.

  A kórokozó-hordozók korlátozhatók foglalkozásuk gyakorlásában, kapcsolattartási jogukban és mozgási szabadságukban.

  Ez azt jelenti, hogy a kórokozó-hordozó

  • köteles magát meghatározott időközönként orvosi vizsgálatnak alávetni;
  • köteles bejelenteni, ha két hétnél hosszabb időre elhagyja a lakóhelyét;
  • nem mehet gyermekintézménybe (pl. óvodába, bölcsődébe) és oktatási intézménybe;
  • nem foglalkoztatható gyermekvédelmi, oktatási, szociális intézményben, egészségügyi szolgáltatónál, valamint élelmiszert előállító, feldolgozó, csomagoló, forgalmazó, illetve ivóvízellátást szolgáló munkakörben.

  Csoportos intézkedések

  Vannak olyan járványügyi intézkedések, amik nem egy-egy emberre, hanem betegek nagyobb csoportjára terjednek ki. Itt már találunk a területi karanténra vonatkozó szabályokat is. Járványveszély vagy járvány esetén korlátozható vagy megtiltható

  • minden olyan intézmény működése, illetve rendezvény és tevékenység, amely a járvány terjedését elősegítheti;
  • az egyes területek közötti személyforgalom, élőállat- vagy áruszállítás;
  • az egyes területek lakosainak más területek lakosaival való érintkezése;
  • a kórházak látogatása;
  • az egyes területek elhagyása;
  • egyes élelmiszerek árusítása, fogyasztása;
  • az ivóvíz fogyasztása.

  Járványveszély vagy járvány esetén felfüggeszthető a bölcsődék, óvodák, iskolák működése; bezárhatók más helyi közösségi intézmények is, és rendezvények is megtilthatók. El lehet rendelni kórházi osztályok működésének korlátozását vagy bezárását is. Emellett a tömegközlekedés is korlátozható vagy meg is tiltható.

  Ki rendeli el a járványügyi intézkedéseket?

  Alapvetően az országos tisztifőorvos. Helyi intézkedéseket a megyei, fővárosi kormányhivatalok és a járási, kerületi hivatalok is hozhatnak. Az egyéni rendelkezéseket pedig akár az orvos is elrendelheti.

  Kötelező alávetnem magam a járványügyi intézkedéseknek?

  Igen. A járványügyi intézkedések kötelezők, tehát nem kell hozzá a beleegyezésünk, ezeket akár az egyén szabadságának korlátozásával is meg lehet valósítani. Az erről szóló döntés azonnal végrehajtható, ha ellenáll valaki, akkor akár erőszakkal is érvényt szereznek neki. 

  Minden egészségügyi beavatkozást hagynom kell, vagy van, amit megtagadhatok?

  Csak olyan beavatkozásokra vagy kötelezhető, amik a járvánnyal vannak összefüggésben! Előírhatják, hogy bizonyos vizsgálatoknak alá kell vetned magad, a vírus kitenyésztéséhez mintát kell adnod, vagy gyógyszert kell szedned, de ez csakis a járvány diagnosztizálása, kezelése és megállítása érdekében történhet. Semmilyen más egészségügyi beavatkozásnak nem vagy köteles alávetni magad!

  Védettségi igazolvány

  A koronavíruson átesettek vagy védőoltásban részesültek, és ezáltal védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre, illetve a védettségi igazolványra vonatkozó tudnivalókról ide kattintva találsz tájékoztatást.

  Különleges jogrend

  Vannak jogaid, amiket a veszélyhelyzetben sem vehetnek el

  2020. november 4-ével ismét bevezette a Kormány a veszélyhelyzetet. Ebben a tájékoztatóban választ adunk a különleges jogrenddel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre. A veszélyhelyzet lehet alkotmányos orvosság a járványügyi kérdések kezelésére, de minden gyógyszernek lehetnek mellékhatásai, ezért mindannyiunk érdeke, hogy ez az állapot csak addig tartson, amíg az feltétlenül indokolt.

  Mi az a különleges jogrend?

  A különleges jogrend azoknak a helyzeteknek az összefoglaló neve, amikor megváltoznak az állam működésére általában vonatkozó játékszabályok. A különleges jogrendnek többféle típusa van, ezek egyike a mostani járványveszély miatt kihirdetett veszélyhelyzet. A különleges jogrend azt jelenti, hogy a kormány rendeletben rendkívüli intézkedéseket vezethet be, amelyekkel fokozott mértékben avatkozhat be az emberek mindennapjaiba. 

  Ez azt jelenti, hogy bármilyen jogot bármilyen okból korlátozhat a kormány?

  Nem, egyáltalán nem jelenti azt. A hatalom gyakorlása ilyenkor sem lehet korlátlan. A veszélyhelyzet nem „alkotmányon túli” állapot, azt maga az Alaptörvény szabályozza, ezért a közhatalom gyakorlása továbbra is az Alaptörvényhez kötött. Az alkotmányos korlátok betartását ilyenkor is az Alkotmánybíróságnak kell számon kérnie, amelynek működése különleges jogrendben sem blokkolható. 

  Az állam a polgárok jogait rendes időkben, tehát a különleges jogrenden kívül szigorú feltételek szerint, csak bizonyos célokból, és kizárólag akkor korlátozhatja, ha az a cél, amelyet a korlátozással el akarnak érni, nem érhető el más módon és a korlátozás nem is aránytalan. Különleges jogrendben bizonyos jogok gyakorlása más célokból és ennél nagyobb mértékben is korlátozható, sőt, akár teljesen fel is függeszthető, de ez nem igaz minden jogra, és nem történhet akármilyen indokkal. 

  Továbbra sem enged meg semmilyen eltérést az Alaptörvény:

  • az élethez és az emberi méltósághoz jog tiszteletben tartásával,
  • a kínzás és a megalázó büntetések tilalmával,
  • a büntetőeljárás tisztességességét biztosító főbb garanciák alkalmazásával kapcsolatban.

  Az Alaptörvényben szerepelnek még más kivételek is, viszont ezek a jelenlegi veszélyhelyzet megoldásával nem hozhatók összefüggésbe.

  Ahol lehetőség van az alapjogok fokozott korlátozására, ott a korlátozás indoka csak a különleges jogrend alapjául szolgáló helyzet, tehát a járványveszély elhárítása lehet. A korlátozásnak észszerű kapcsolatban kell lennie a járványveszély elhárításával, tehát nem lehet olyan önkényes korlátozásokat előírni, amelyek alkalmatlanok arra, hogy a járványveszélyt csökkentsék. Ezen kívül a jogok korlátozására vonatkozó szabályoktól eltérni csak annyiban lehet, amennyiben azt a helyzet a feltétlenül szükséges mértékben megkívánja, tehát nem lehet olyan korlátozásokat előírni, amelyeknél enyhébb korlátozásokkal is elérhető lenne a járványügyi cél. 

  A nemzetközi jog nem szorítja korlátok közé az ilyen hatalomgyakorlást?

  Dehogynem. Magyarország az Alaptörvényben azt is vállalta, hogy biztosítja a nemzetközi jog és a magyar jog összhangját, ezért veszélyhelyzetben sem ignorálhatja nemzetközi jogi kötelezettségeit. Tehát ha olyan nemzetközi egyezményben szerepel eltérést nem engedő alapjog, amelynek Magyarország a részese, akkor ez ugyanúgy korlátozza a kormány mozgásterét, mintha az Alaptörvényben szerepelne. 

  Az Emberi Jogok Európai Egyezménye lehetővé teszi, hogy valamely, a nemzet létét fenyegető rendkívüli állapot esetén a részes államok eltérjenek az Egyezményben meghatározott kötelezettségektől, például bizonyos jogokat az Egyezmény által lehetővé tett mértéken túl korlátozzanak. A többletkorlátozások ilyenkor sem léphetik túl a helyzet szükségessége által feltétlenül megkívánt mértéket. 

  A Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának 4. cikke a „nemzet létét fenyegető és hivatalosan kihirdetett szükségállapot esetén” szintén felhatalmazást ad arra, hogy a részes államok a helyzet által szigorúan megkövetelt mértékben eltérjenek a kötelezettségeiktől, feltéve, ha ezek nem jelentenek kizárólag  faj, szín, nem, nyelv, vallás vagy társadalmi származás alapján történő megkülönböztetést. Az Egyezségokmány jellemzően ugyanazokat a kivételeket említi, mint az Alaptörvény, de azt is hozzáteszi, hogy nem lehet eltérni a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságának érvényesülésétől sem. 

  Hogyan tudhatom meg hiteles forrásból, hogy mik ezek a korlátozások?

  A kormány a korlátozásokról rendeleteket alkothat, amelyek a magyarkozlony.hu weboldalon érhetőek el. A holnapot érdemes folyamatosan figyelni, mert a rendeletek 

  • felfüggeszthetik bizonyos törvények alkalmazását
  • eltérhetnek törvényi rendelkezésektől
  • egyéb rendkívüli intézkedéseket tartalmazhatnak.

  A kormány rendelete a hatályba lépéstől kezdődően mindenkire kötelező, ha megjelenik a honlapon, onnantól kezdve senki sem hivatkozhat arra, hogy nem látta és ezért nem tudta betartani az új szabályokat. Ezek a rendeletek csak a veszélyhelyzet idejére szólnak, első körben 15 napra, de hatályukat a kormány az Országgyűlés felhatalmazása alapján meghosszabbíthatja a veszélyhelyzet megszűnéséig. Mivel a veszélyhelyzet elhárítása az elsődleges, itt a felkészülésre nemigen lesz idő – a rendeleteknél arra kell számítani, hogy azok a kihirdetésüket követő napon hatályba is lépnek.

  A legsürgősebb esetben az is előfordulhat, hogy a kormány új rendeleteit tévé vagy rádió útján hirdetik majd ki (vagyis beolvassák a rendelet szövegét), de ennek a jogi lehetőségnek az internet korában már nincs túl nagy jelentősége.

  Szerencsére nem kell mindenkinek a sokszor bonyolult jogi előírásokat böngészni, értelmezni, a legfontosabb információk közérthetőbb formában is hozzáférhetők az interneten. Arra azért most is érdemes figyelni, hogy hiteles forrásból tájékozódjunk! Ezek leginkább a kormányzat által működtetett portálok, például a kormany.hu vagy a koronavírussal kapcsolatos információk terjeszétésére szolgáló koronavirus.gov.hu oldal.

  Milyen területeken lehet kellemetlenségekre készülni?

  A katasztrófavédelmi törvényben számos lehetőség szerepel, ezek közül több egyáltalán nem is értelmezhető a mostani veszélyhelyzetben. Nem kell például egyelőre arra számítani, hogy vagyontárgyakat kellene biztonságba helyezni, vagy épületekben bekövetkezett károkat kellene elhárítani. Racionálisan az alábbiakkal lehet számolni: 

  Megszabhatják, hogy hova utazhatok?

  Igen. A kormány kívülről lezárta a határokat a nem magyar állampolgárok előtt: személyforgalomban az ország területére csak külön engedéllyel léphetnek be. Az áruszállítás egyelőre működik. 

  Veszélyhelyzetben ezen kívül később súlyosabb utazási korlátozásokról is dönthet:

  megszabhatja, hogy a közúti járművek, vonatok, hajók, repülők milyen útvonalon és mikor közlekedhetnek

  • lezárhat bizonyos pályaudvarokat, kikötőket, reptereket
  • szélsőséges esetben akár az ország egészére is ideiglenesen megtiltható a közlekedés
  • elrendelhető, hogy az ország meghatározott területeire (pl. járványügyi gócpontokba) utazni, vagy azokat elhagyni csak engedéllyel lehet, de hozhatnak más szabályokat az adott terület megközelítésének időpontjával, gyakoriságával és az ott tartózkodók létszámával kapcsolatban is
  • a lakosságot az érintett városokból, vagy akár megyékből ki is lehet telepíteni, akár úgy, hogy kijelölik az új tartózkodási helyet.

  Kijárási tilalmat is elrendelhetnek? 

  Igen. Bár a katasztrófavédelmi törvény nem használja ezt a kifejezést, rögzíti, hogy veszélyhelyzetben korlátozni lehet a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodását. Teljes kijárási tilalmat eddig nem rendeltek el, de erős korlátozásokat hozhatnak, ha szükséges. Ezekről a rendelkezésekről itt írunk bővebben. 

  Van egy folyamatban lévő hatósági ügyem. Megállhat az élet a bíróságon és a hivatalokban is?

  A bíróságokon jelenleg nincs a tavaszihoz hasonló ítélkezési szünet, de a lehetőség fennáll ennek kihirdetésére.  

  Veszélyhelyzetben a közigazgatási hatósági eljárás szabályai is felülírhatók:

  • szűkülhet a jogorvoslat lehetősége
  • lehet, hogy más szerv lesz az illetékes, mint egyébként
  • hosszabbodhatnak a határidők,
  • változhatnak a végrehajtás szabályai,
  • sőt, az eljárások akár fel is függeszthetők.

  Erre tekintettel érdemes külön tájékozódni, hogy konkrétan mivel jár a veszélyhelyzet és hogyan érintik a hatósági eljárást a bevezetett intézkedések. 

  Behívhatnak polgári védelmi szolgálatra?

  Igen, kötelezővé tehetik, de akár önként is lehet jelentkezni. Ha elrendelik az ideiglenes polgári védelmi szolgálat ellátását egy adott településen, abban minden nagykorú magyar állampolgár köteles részt venni, nagyon szűk kivételekkel (pl. bizonyos feltételek mellett a gyermekeiket gondozó szülők, a terhes nők, az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek mentesülhetnek, illetve azok, akik egészségi állapotuk folytán nem bevonhatók). A szolgálatot akár szóbeli közléssel, akár a tévében bemondott közleménnyel is el lehet rendelni, de csak az kötelezhető feladat ellátására, akit megfelelően felkészítettek és megfelelő egyéni védőeszközökkel és munkaeszközökkel láttak el. 

  A polgári védelmi kötelezettség célja ebben az esetben a polgárok életének megóvása lehet, ennek keretében különösen a 

  • lakosság tájékoztatása
  • védőeszközök (például maszkok) osztása
  • a lakosság kimenekítése és kitelepítése, valamint
  • a fertőtlenítés lehet tipikus polgári védelmi tevékenység.

  Ezeken kívül néhány foglalkozás esetében az is előfordulhat, hogy valakinek az amúgy is betöltött munkaköre ellátásával kell a polgári védelmi szolgálatot teljesíteni. Ez jelen helyzetben elsősorban az egészségügyi dolgozók esetében lehet releváns. Erről a koronavírussal kapcsolatos gyakran ismételt kérdéseknél és az orvosoknak szóló tájékoztatóban írtunk bővebben. 

  Mi a helyzet veszélyhelyzetben a magántulajdonnal? 

  Szigorúan a veszélyhelyzet elhárításához szükséges mértékben a magántulajdon is korlátozható. Itt főszabályként érvényesül, hogy a tulajdonosnak joga van a kártalanításra. A kormány akár

  • magántulajdonban lévő ingatlanok
  • járművek,
  • műszaki eszközök,
  • munkagépek igénybevételét is elrendelheti, sőt
  • bizonyos termékeket előállító és szolgáltatásokat nyújtó cégek számára szerződéskötési kötelezettséget írhat elő, vagy akár
  • az állam felügyelete alá vonhatja működésüket.

  Hogyan és mikor ér véget a veszélyhelyzet? Előfordulhat, hogy sosem lesz vége?

  A különleges jogrend mindig valami olyan helyzetre reagál, amelyet sürgősen meg kell oldani, ezért az a közhatalom gyakorlóinak fokozott aktivitását igényli. Bizonyos esetekben a döntések középpontjában az Országgyűlés áll (ilyen például a hadiállapot vagy háborús veszély idején kihirdetett rendkívüli állapot), máskor viszont – és ilyen a veszélyhelyzet is – alapvetően a kormánynak szélesedik a mozgástere.

  Mivel a veszélyhelyzetet a kormány hirdeti ki, elsősorban a kormány az a szerv, amely véget vethet neki. A veszélyhelyzetet azonnal meg kell szüntetni, ha a kihirdetésének feltételei már nem állnak fenn. Jelen esetben ez a járványveszély végét jelenti, ami önmagában is egy szakmai vitákra okot adó kérdés lehet, hogy mikor következik be. Ennek mérlegelése – a szakértők bevonásával – a kormány feladata, mindenesetre onnantól, hogy már nincs járványveszély, a veszélyhelyzet fennállása alkotmányosan nem indokolható. 

  Azt, hogy mi a helyzet akkor, ha a kormány akkor sem dönt a veszélyhelyzet végéről, ha már nyilvánvalóan nincs ok a fenntartására, szintén az Alaptörvény rendelkezései határozzák meg. 

  Azt az alaptételt, hogy a kormány felelős az Országgyűlésnek, a veszélyhelyzet nem írja felül. 

  Ez az elv megjelenik a veszélyhelyzetre vonatkozó konkrét alkotmányos szabályokban, amikor az Alaptörvény kimondja, hogy a veszélyhelyzetben meghozott rendeletek hatályát csak az Országgyűlés felhatalmazása alapján hosszabbíthatja meg a kormány 15 napon túl. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a legalább száz fővel határozatképes Országgyűlés a jelenlévő képviselők szavazatának többségével törvényt fogad el, amelyben lényegében megengedi a kormánynak, hogy a rendeletek hatályát fenntartsa. Ez vonatkozik magára a veszélyhelyzetet kimondó kormányrendeletre is, nem csak a veszélyhelyzet idején irányadó tartalmi szabályokat rendező kormányrendeletekre. A magyar kormányzati rendszerben ez az esetek többségében nem igazi ellensúly. 

  A kormány veszélyhelyzetben is csak addig kormányozhat, amíg az Országgyűlés bizalmát élvezi. Ha ez a bizalom eltűnik, akkor a képviselők elmozdíthatják a miniszterelnököt a pozíciójából. Erre való a konstruktív bizalmatlansági indítvány, amelyet a képviselők egyötöde a miniszterelnökkel szemben írásban nyújthat be, úgy, hogy egyben megjelölik a miniszterelnöki tisztségre javasolt személyt. Ha legalább száz képviselő az indítvány mellé áll, akkor az Országgyűlés kifejezi bizalmatlanságát a miniszterelnökkel szemben és egyben miniszterelnöknek megválasztja a bizalmatlansági indítványban javasolt személyt.

  Fontos látni, hogy bár a jelenlegi viszonyok között ezeknek a forgatókönyveknek gyakorlatilag nincs realitása, az Országgyűlési képviselőknek a veszélyhelyzet fennállása alatt bármikor hatalmukban áll olyan politikai döntést hozni, amellyel kikényszeríthető a veszélyhelyzet vége. 

  A harmadik lehetőség azzal kapcsolatos, hogy különleges jogrendben az Alkotmánybíróságra fokozott szerep hárul az Alaptörvény védelmében. 

  Mivel a kormány a veszélyhelyzetet rendeletben hirdette ki, ha a veszélyhelyzet fenntartásának nincs már alkotmányos indoka, akkor a rendelet alkotmányellenességét az Alkotmánybíróságnak kell megállapítania. Az Alkotmánybíróság eljárását magán a kormányon kívül a képviselők egynegyede, a Kúria elnöke, a legfőbb ügyész vagy az alapvető jogok biztosa kezdeményezheti, sőt, alapjogok személyes érintettsége esetén alkotmányjogi panasszal lényegében bárki, az Alkotmánybíróság pedig jogosult arra, hogy a veszélyhelyzetet kimondó rendeletet megsemmisítse. Ilyenkor az Alkotmánybíróság nem mutogathat a kormányra, mondván, hogy neki kell meghatároznia, meddig célszerű a veszélyhelyzet fenntartása: az Alkotmánybíróság alkotmányos funkciója éppen az, hogy felülvizsgálja a különleges jogrend fenntartásának alkotmányos indokoltságát. 

  Kétharmados többség birtokában mi oka lenne arra a kormánynak, hogy indok nélkül fenntartsa a veszélyhelyzetet?

  Fontos megjegyezni, hogy a veszélyhelyzet egy probléma megoldására szolgál, azzal visszaélni nem szabad.  Ezért a helyzet alakulását érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni, nem árt őrizni az őrzőket. 

  Veszélyhelyzetben  az Országgyűlés négyéves ciklusa nem hosszabbodik meg (tartson bármeddig a veszélyhelyzet), tehát a kormány ezt nem tudja arra felhasználni, hogy  parlamenti többségét évekre bebiztosítsa. 

  A kétharmados többség birtokában a kormány eddig is törvénybe foglaltathatott bármit, amiről rendeletet hozhatott. Ugyanakkor a rendeleti kormányzás sosem átlátható, a rendeletek meghozatala azért tud gyors és hatékony lenni, mert nem kapcsolódnak hozzá a törvényalkotás nyilvánosságát és a szabad vitát biztosító garanciák.  Ráadásul a veszélyhelyzetben az is megváltozik, hogy miről alkotható rendelet, a 2. pontban kifejtettek szerint. 

  Honnan kezdődik a zsarnokság? Az Alaptörvény szerint senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben mindenki jogosult és köteles fellépni. Ez a szabály a népszuverenitásból eredő erőszakmentes ellenállási jog alkotmányos elismerése. Amíg a kormány lépéseit az Alaptörvény és a jogszabályok érvényre juttatása érdekében teszi meg, tehát a kényszer a járványügyi helyzet megoldására irányul, addig az ellenállási jog gyakorlása nem vetődik fel, a járványügyi helyzet megoldása érdekében minden polgárnak alá kell vetnie magát a korlátozásoknak. 

  Karantén

  A karanténnal kapcsolatos tudnivalókról ide kattintva tájékozódhatsz!

  A védőoltásokkal kapcsolatos jogi álláspontunk

  Jogsegélyszolgálatunkat hetek óta elárasztják a koronavírus védőoltással kapcsolatos kérdések, ami nem csoda, hiszen a kormány átláthatatlanul és ellentmondásosan kommunikál az oltóanyagokról, az oltás folyamatáról és a beoltottakra, illetve a be nem oltottakra vonatkozó jövőbeli szabályokról is. A hozzánk érkező kérdésekre válaszul részletes jogi álláspontot dolgoztunk ki.

  A felmerült témákban (adatvédelem, vakcina-útlevél, munkajogi kérdések) itt olvashatjátok részletes állasfoglalásunk.

  Beutazás és kiutazás

  Ide kattintva megtalálhatók a Magyarországra való beutazás szabályai, és megválaszolunk néhány gyakran felmerülő kérdést is. Részletesen kifejtjük azt is, hogyan tudnak beutazni beoltottak vagy átesettek, és hogy kinek, meddig kell karanténba vonulnia.

  Betegjogok a koronavírus alatt

  Erről itt olvashatsz részletesen.

  Magánszféra védelme és korlátozása, adatvédelem

  Ki férhet hozzá a személyes adataimhoz járványügyi indokból?

  Egészségügyi intézmények és a járványügyi hatóság

  Járványügyi indokból a járványügyi igazgatást és egészségügyi ellátást végző szervek (a kórházak és a járványügyi hatóság) egymás között széles körben megoszthatják és felhasználhatják az érintettek személyes adatait, akár nemzetközi együttműködés keretében is. Erre a GDPR és a magyar törvények is lehetőséget adnak. Akik potenciálisan fertőzöttek lehetnek, kérésre kötelesek az egészségügyi adataikat, személyazonosító adataikat és az elérhetőségüket megadni a fertőző beteg kontaktjuk kezelőorvosnak, a helyi tisztiorvosnak és a járványügyi felügyelőnek, vagy másnak, akit az adatkezelésre törvény feljogosít. Ezeket az adatokat és elérhetőségeket a jogosult szervek bármilyen, azokat kezelő adatbázisból vagy intézménytől is elkérhetik. Ezek az adatkérésre jogosított szervek tehát beazonosíthatják a lehetséges fertőzötteket és a kapcsolatfelvételhez szükséges elérhetőségeket, továbbá megismerhetik az egészségügyi adatbázisokban tárolt adataikat azzal a megkötéssel, hogy ezt csak a járványügyi szempontból indokolt mértékig tehetik meg.

  Rendőrség

  A karantén ellenőrzése, a járványügyi intézkedéssel érintettek felkutatása és előállítása érdekében a rendőrség személyes adatokat kérhet bármilyen adatkezelőtől, aki azt teljesíteni köteles. Az adatok közül csak azokat lehet nyilvántartásba venni, amelyek a járványügyi védekezés vagy a karantén ellenőrzése céljából szükségesek, és a járványügyi intézkedés végével törölni kell őket.

  Ha hatósági házi karanténba helyeztek, lehetőségünk van arra, hogy mobilapplikáció telepítésével váltsuk ki a rendőri ellenőrzést. A rendőrség jogosult a szoftveren át érkező adatok kezelésére.

  A szoftver telepítését önként választhatjuk. Ebben az esetben a telepítéskor fényképet kell készítenünk, amelyet az alkalmazás összevet a különböző nyilvántartásokban tárolt fotóinkkal. A regisztráció után az érintett köteles együttműködni a rendőrséggel. Ez azt jelenti, hogy amikor a rendőrség értesítést küld, 15 percen belül szelfit kell készítenünk, amely alapján a telefonra telepített arcfelismerő program ellenőrzi a személyazonosságunkat. Az app ezen kívül folyamatosan továbbítja a rendőrségnek a helyadatainkat. A rendőrség csak akkor ellenőrizheti személyesen az applikációt telepítő érintettet, ha felmerül, hogy megszte a karantén szabályait, vagy ha nem használja az appot az utasítás szerinti, kellő időben.

  Operatív Törzs

  Egészségügyi válsághelyzetben a kormány Operatív Törzset (OT) működtethet, amelynek feladata elősegíteni a válsághelyzetre okot adó esemény felszámolását. Ennek során az OT bármely szervtől, jogi személytől vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől adatszolgáltatást kérhet, ha teljesülnek az alábbi követelmények:

  1. az adatszolgáltatás az egészségügyi válsághelyzetet előidéző körülmény (pl. járvány) megelőzése, megismerése, felderítése és továbbterjedésének megakadályozása, valamint az állami szervek összehangolt feladatellátásának megszervezése céljából elengedhetetlenül szükséges;
  2. az adatkezelés kizárólag a fenti cél érdekében történik;
  3. az adatkezelés a feltétlenül szükséges, legkisebb adatmennyiségre szorítkozik (vagy megfelel az adattakarékosság elvének).

  Az Operatív Törzs sem kérhet olyan adatszolgáltatást, amely nem a fenti cél elérése érdekében történik, arra alkalmatlan vagy szükségtelen, illetve a feltétlenül szükségesnél tágabb adatkörre irányul. Az ilyen adatigénylés az OT részéről is jogellenes.

  A jogszerű adatkérésnek mindenki köteles haladéktalanul, ingyenesen eleget tenni.

  Kinek vagyok köteles megadni a saját, és a kontaktjaim személyes adatait?

  Az egészségügyi adatkezelési törvény szerint a következő személyeknek, szerveknek kell megadnunk a személyes adatainkat, elérhetőségeinket:

  • a fertőző beteg kontaktunk kezelőorvosának;
  • a járványügyi hatóság tisztiorvosának;
  • a közegészségügyi-járványügyi felügyelőnek;
  • a járványügyi célból adatkezelésre feljogosított egyéb szervnek vagy személynek (ilyen lehet pl. a rendőrség);
  • a nemzetközi járványügyi együttműködésben részt vevő hazai szervek alkalmazottjának (ez elsősorban az NNK).

  Beszélhetek az állapotomról? Posztolhatok képeket közösségi médiában, miközben karantén alatt vagyok?

  Természetesen igen. A karantén semmilyen körülmények között nem terjedhet ki a szólásszabadság vagy a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozására! Tehát nemcsak a karanténról magáról tudósíthatsz, hanem azt is elmondhatod, hogy milyen az élet odabent, vagy hogy éppenséggel jó ötletnek tartod-e a zárlatot.

  Egy dologra viszont nagyon figyelj: az egészségügyi állapotra vonatkozó információk különleges személyes adatnak minősülnek. Ha más is szerepel a képen, videón, hangfelvételen, amit megosztasz, ezt csak akkor teheted meg, ha hozzájárult! Különösen így van ez akkor, ha a megosztott információkból az illető egészségi állapota is kiderül. 

  Kiadhatják a nevemet vagy bármilyen személyes adatomat a sajtónak, ha megfertőződtem vagy karanténba kerültem?

  Nem. A fertőzés ténye különleges személyes adat, ez semmilyen körülmények között nem hozható nyilvánosságra, hacsak nem járulsz hozzá kifejezetten.

  A sajtóra vonatkozó további tudnivalók az Újságíróknak menüpontban találhatók.

  Mikor lehet valakiről nyilvánosságra hozni, hogy fertőzött? Kinek adhat át az egészségügyi személyzet információt?

  Az adatkezelés az egészségügyi törvény, az egészségügyi adatok kezeléséről szóló törvény , a GDPR, az információs önrendelkezésről szóló törvény és a polgári törvénykönyv szabályai szerint lehetséges. A jogszabályokhoz a következő kérdésben találsz linket.

  Az egészségügyi dolgozók kötelesek a titoktartásra, és csak az egészségügyi törvényben és az egészségügyi adatok kezeléséről szóló törvényben erre feljogosítottakkal közölhetnek egészségügyi állapotra vonatkozó adatot.

  Járványügyi indokból a járványügyi igazgatást és egészségügyi ellátást végző szervek (a kórházak és a járványügyi hatóság) egymás között széles körben megoszthatják és felhasználhatják az érintettek személyes adatait, akár nemzetközi együttműködés keretében is. Erre a GDPR és a magyar törvények is lehetőséget adnak. Akik potenciálisan fertőzöttek lehetnek, kérésre kötelesek az egészségügyi adataikat, személyazonosító adataikat és az elérhetőségüket megadni a kezelőorvosnak, a helyi tisztiorvosnak és a járványügyi felügyelőnek, vagy másnak, akit az adatkezelésre törvény feljogosít (utóbbira példa lehet a rendőrség). Ezeket az adatokat és elérhetőségeket a jogosult szervek bármilyen, azokat kezelő adatbázisból vagy intézménytől is elkérhetik. Ezek az adatkérésre jogosított szervek tehát beazonosíthatják a lehetséges fertőzötteket és a kapcsolatfelvételhez szükséges elérhetőségeket, továbbá megismerhetik az egészségügyi adatbázisokban tárolt adataikat azzal a megkötéssel, hogy ezt csak a járványügyi szempontból indokolt mértékig tehetik meg.

  Milyen jogszabályok vonatkoznak az adatkezelésre?

  A sajtóra vonatkozó további tudnivalók az Újságíróknak menüpontban találhatók.

  Büntetőjogi, szabálysértési felelősség

  Mikor van büntetőjogi felelősségem, ha lehetséges vagy bizonyított vírushordozó vagyok?

  A legfontosabb, hogy az elrendelt járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat vagy ellenőrzés (ezekről részletesen írtunk ITT) szabályait be kell tartani. Aki ezeket a szabályokat megszegi, szabálysértést követ el.

  1. Testi sértés esetén akkor is nehéz kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a sértett kitől kapta el a betegséget, ha a környezetében csak egy vírusfertőzöttről lehet tudni, mert még ebben az esetben is csak valószínűségről, de nem okozatosságról beszélhetünk, ami a büntethetőség feltétele.
  2. Elképzelhető, hogy foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést kövessen el az, aki tudva, hogy koronavírus-fertőzött, felveszi a munkát. Ez azonban csak olyan munkakörökre vonatkozik, ahol a foglalkozás jellegéből fakadóan világos követelmények vonatkoznak a munkahelyi fertőzésvédelemre.

  Felelősségre vonható-e az, aki összezár engem olyannal, aki fertőzött, vagy szándékosan fertőz meg?

  Szinte biztosan nem, ez csak extrém esetben fordulhat elő.

  1. A koronavírus-gyanús személyek és a betegek karanténja kórházban is végrehajtható. Ha a kórházban a kapacitáshiány miatt egy szobába kerülnek fertőzöttek és nem fertőzött, de fertőzésgyanús személyek, az nem valósítja meg a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekményét, mivel ezt az intézkedést jogszabály teszi lehetővé. Ráadásul a bizonyítást ellehetetleníti, hogy az elkülönítést csak olyanokkal szemben lehet elrendelni, akiknél eleve fennállt legalább a fertőzés gyanúja, így nem lenne bizonyítható, hogy csak az elkülönítés során betegedtek meg. Az elkülönített egyébként köteles együttműködni az egészségügyi dolgozókkal, különben ő maga követheti el a Btk. szerinti „járványügyi védekezés akadályozása” bűncselekményt.
  2. A szándékos megfertőzés esetében elméletileg felmerül a büntetőjogi felelősség, de járvány alatt szinte lehetetlen bizonyítani, hogy a beteg mely konkrét személytől kapta el a betegséget. Az okozati összefüggés hiányában nem lehet senkit büntetőjogi felelősségre vonni.
  3. Az tehát, hogy valakit büntetőjogi felelősségre vonjanak egy fertőzés miatt, két esetben lehetséges: (1) egészségügyi dolgozó jogszerűtlenül kényszerítse fertőzöttek közé, vagy (2) teljes biztonsággal bizonyítható legyen, hogy a betegséget a sértett máshogy nem kaphatta el, csak az elkövető miatt. Ez utóbbi esetben a konkrét ügy minden körülménye alapján dönthető el, hogy büntethető-e, aki továbbadta a fertőzést.

  A COVID-19 miatt elrendelt járványügyi intézkedések - így a karantén - szabályainak megszegése  szabálysértés. Minden más betegség miatt tett járványügyi intézkedések szabályainak a megsértése bűncselekmény.

  Ha velem szemben követtek el szabálysértést, meg kell-e tennem a feljelentést a veszélyhelyzet idején?

  Vannak olyan szabálysértések (pl. magánlaksértés, hozzátartozók közötti, 50 000 forint érték alatti lopás, becsületsértés), amelyek miatt csak akkor járnak el a hatóságok, ha a sértett feljelentést tesz (=magánindítvány).  A magánindítvány előterjesztésének határidejébe a veszélyhelyzet időtartama nem számít bele, tehát ráérünk utána megtenni a feljelentést. Ennek határideje egyébként attól a naptól számított harminc nap, amelyen a sértett az elkövető kilétéről tudomást szerzett. 

  Mennyivel büntethetnek meg a koronavírus kapcsán bevezetett új szabálysértések miatt?

  Vannak új, a járványügyi védekezéssel kapcsolatos szabálysértések. Egyes, a járványhelyzethez kapcsolódó szabálysértések kapcsán a kiszabható szabálysértési bírság összege magasabb lett: 5000-500 000 Ft közötti bírság szabható ki. Ilyenek a beutazási szabályok, kijárási korlátozások, maszkviselés vagy egyes tiltott helyeken való tartózkodás  megszegéséhez vagy a kijelölt és önkéntes járványügyi karantén szabályainak megszegéséhez  kapcsolódó szabálysértések. 

  További tájékoztatók

  Iskolák: szabályok és lehetőségek

  Ide kattintva tájékozódhatsz szülőként, pedagógusként, intézményvezetőként a tudnivalókról.

  Bentlakásos szociális intézményekre, fogyatékossággal élő emberekre vonatkozó szabályok

  Ide kattintva olvashatsz a látogatás, kijárás szabályairól és egyéb témákról.

  Szülőknek, családoknak

  Ide kattintva választ kaphatsz többek között arra, ha egy gyermek kerül karanténba, mehet-e vele a szülő, milyen szabályok vonatkoznak a kapcsolattartásra és milyen feltételekkel látogathatod rokonaidat.

  Terhesség, szülés

  Ide kattintva választ kaphatsz többek között arra, hogy szülés ideje alatt együtt lehetsz-e a pároddal, vagy más, általad megjelölt személlyel.

  Munkavállalóknak és munkaadóknak

  Ide kattintva megtudhatod például, hogy milyen szabályokat kell alkalmazni, áthelyezhetnek-e másik munkakörbe, elküldhetnek-e fizetés nélküli szabadságra, mi van, ha a gyerek nem tud iskolába menni és meg lehet-e tagadni a munkavégzést, ha félsz a fertőzéstől.

  Betegszabadság, táppénz a koronavírus alatt

  Ezen az oldalon összefoglaljuk, hogy kinek és hogyan jár táppénz, illetve ki és hogyan mehet betegszabadságra azok közül, akiknek pozitív lett a koronavírus-tesztjük, akik kontaktszemélyek, vagy más, fokozottan érintett csoportba tartoznak – mint például az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok.

  Közfoglalkoztatottaknak

  Ide kattintva olvashatod a tudnivalókat.

  Társasházi szabályok

  Ide kattintva elolvashatod, mi a helyzet a házibulikkal, kell-e szólni a közös képviselőnek a külföldi bérlőkről és lehet-e korlátozni a közös kert használatát.

  Egészségügyi dolgozóknak

  Ide kattintva részletes tájékoztatót olvashatsz olyan témákban, mint az orvosok, egészségügyi dolgozók, orvostanhallgatók szolgálati jogviszonya, kirendelése, a védőfelszerelés biztosítása, a felmondási tilalom, a véleménynyilvánítás szabályai vagy a megbízhatósági vizsgálat.

  Szociális területen dolgozóknak

  Ide kattintva megtudhatod egyebek mellett, hogy kötelezhetők-e arra az óvónők, hogy időseket gondozzanak, az idősotthonban dolgozó ápolók pedig arra, hogy beköltözzenek az otthonba.

  Újságíróknak

  Ide kattintva elolvashatod, hogyan dolgozhatnak az újságírók a kijárási korlátozás alatt, nyilvánosságra lehet-e hozni a koronavírussal diagnosztizált személyek kilétét, kötelezhetik-e a sajtót konkrét anyagok közlésére.

  Nevelőszülőnél vagy gyerekotthonban élő gyerekek és családjaik számára

  Ide kattintva kaphatsz választ arra, hogy a járvány idején hogyan lehet együttműködni a családgondozóval, kiemelhetik-e a gyereket, milyen szabályok vonatkoznak a kapcsolattartásra, mit jelent a látogatási tilalom, és még több más kérdésre.

  Elterelésen résztvevőknek

  Ide kattintva megtudhatod, hogyan veheted igénybe az ellátást a járvány idején, és mit tehetsz, ha az intézmény zárva tartása miatt nem tudsz részt venni az elterelésen.

  Polgármesterek jogai

  Ide kattintva arról olvashatsz, hogy a településvezetők vezethetnek-e be külön kijárási korlátozásokat.

  Megosztás