A 60 év feletti oltatlanok személyes felkereséséről

Egy 2021 augusztusában kiadott kormányrendelet szerint az idősebbek koronavírus elleni oltottságának növelése céljából a kormányhivatalok és háziorvosok megkapják azon a 60. éven felüli magyar állampolgárok adatait, akiknek van magyarországi lakcímük és taj-számuk, és még nem vették fel a védőoltást.

Ez jó irányba tett lépés, a kötelezésnél szerintünk is mindig előrébb való a meggyőzés, ezzel pedig egybevág, hogy az idősebb emberek védettségét tájékoztatással és meggyőzéssel kívánják elérni. Korábbi állásfoglalásunkban részletesen kifejtettük, hogy az állam feladata, hogy az oltásba vetett bizalom növeléséhez szakmailag helytálló és hiteles információkat juttasson el az állampolgárokhoz. A fertőzőképesebb delta variáns terjedésével indokolt az állam oltási kampányának erősítése az oltási hajlandóság növelése érdekében.

Az ehhez szükséges munkaerő biztosítása érdekében a kormányhivatal kirendelhet a háziorvosokhoz olyan egészségügyi képzésben résztvevő hallgatókat, akiket a miniszterelnökséget vezető miniszter és a felsőoktatási intézményük megállapodása alapján ki lehet rendelni. Ezzel párhuzamosan önkéntes orvosok is jelentkezhetnek az oltási tájékoztató munkára, valamint ők is olthatnak igény esetén. Ők a kormányhivatalnál tudnak regisztrálni és a kormányhivatal jelöli ki a háziorvost, akinél dolgozhatnak.

Orvostanhallgatók

Jogszerű az egészségügyi képzésben résztvevő hallgatók kirendelése?

Igen, tavaly nyár óta a jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy egészségügyi válsághelyzet esetén egyes egészségügyi képzésben részt vevők egészségügyi válsághelyzeti ellátási feladatokat lássanak el. Az orvosok és egészségügyi képzésben résztvevők kirendelésének általános kérdéseiről az egészségügyi dolgozóknak készített cikkünkben írtunk bővebben.

Meg lehet tagadni a kirendelést?

Bár a rendelet nem szól arról, hogy milyen indokok szerint lehet a kirendelést megtagadni, minden bizonyára az általános szabályok vonatkoznak erre is, vagyis, ha a hallgató:

  • terhes
  • 3 év alatti gyereket nevel,
  • 16 év alatti gyereket egyedül nevel,
  • hozzátartozójának tartós, személyes gondozását végzi,
  • legalább 50%-os egészségkárosodása van

a kirendelést megtagadhatja.

Mi a kirendelt hallgatók feladata?

A kirendelt hallgató, illetve az önkéntes orvos tájékoztatja az érintettet a védőoltásról és a védőoltásra történő regisztrációjuk elvégzésében segít. Ha az érintett igényli, helyette a háziorvos vagy a kirendelt hallgató végzi el a regisztrálását. A regisztrációt követően akár az otthonukban is beolthatják az érintetteket. Az önkéntes orvosok és azon orvostanhallgatók, akik az első tíz félévüket eredményesen teljesítették, a védőoltást is beadhatják orvosi felügyelet mellett, amennyiben ehhez önkéntesen hozzájárult az érintett.

Beleszámít ez a tevékenység az egyetemi tanulmányokba?

A kirendelt hallgató és a felsőoktatási intézmény között hallgatói munkaszerződés jön létre, és tevékenysége képzési kreditpontot ér. A tevékenység kreditértékét az intézményi kreditátviteli bizottság állapítja meg. Az oltási tevékenységben részt vevő hallgató munkáját figyelembe kell venni a tanulmányi kötelezettségek teljesítésének megszervezésekor (vagyis a munkára figyelemmel kell órákra járnia).

Ki viseli a kirendelt hallgatók költségeit?

Ha a kirendelt hallgató lakóhelye, illetve tartózkodási helye és a kirendelés helye közötti napi közlekedésre nincs lehetőség, illetve ez aránytalan nehézséggel járna, a kirendelt hallgató elhelyezéséről és ellátásáról szükség esetén a kormányhivatal gondoskodik.

Felkeresett állampolgárok

Köteles vagyok felvenni a telefont vagy beengedni a lakásomhoz érkező orvost?

Nem, ezek egyikére sem köteles, nem kell kapcsolatba lépnie az állammal, ha nem szeretne, vagyis nincs következménye annak, ha nem veszi fel a telefont vagy nem engedi be a lakásához érkező orvost.

Mi történik, ha továbbra sem szeretném a védőoltást felvenni?

Annak, akit személyesen keresnek fel, de a védőoltást továbbra sem kívánja felvenni, a jogszabály szerint erről írásban kell nyilatkoznia. A jogalkotó azonban nem rendelt eljárási szabályokat és szankciókat a kötelezés mellé, így senkit sem kényszeríthetnek arra, hogy a kérdéses nyilatkozatot megtegye. Aki nem oltatja be magát, tájékoztatást kap arról, hogy ezt a döntését a jövőben bármikor megváltoztathatja és a védőoltást felveheti.

Kellően védi ez a szabályozás az adataimat?

A háziorvos átadja az érintett személy nevét, lakcímadatait, telefonszámát, valamint az önkéntes orvos és védőoltás beadására jogosult hallgató részére az érintett személynek a védőoltás beadásához szükséges egészségügyi adatait is. Tekintettel az orvosok titoktartási kötelezettségére és arra, hogy az átadott adatok mértéke korlátozott, adatvédelmi szempontból elfogadhatónak tartjuk a szabályozást.

Megosztás