Koronavírus - 65 év felettieknek és róluk gondoskodóknak

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes jogi tudnivalót a tasz.hu/koronavirus oldalon gyűjtöttük össze.

Milyen különleges szabályok vonatkoznak a 65 év felettiekre?

A 65 év felettiek az élelmiszerüzleteket, drogériákat vagy gyógyszertárakat csak reggel kilenc és dél között látogathatják. Szintén a 65 év felettiek egészségét védi, hogy ebben az idősávban rajtuk kívül senki más nem vásárolhat ezeken a helyeken.

Korábban a piacokra is ugyanez a szabály vonatkozott, de ez április 10-étől megváltozott. Ekkortól a polgármesterek egyedi települési szabályokat hozhatnak a piacok nyitvatartására, amiben eltérhetnek a kijárási korlátozásról szóló kormányrendelettől.Az továbbra is kötelező, hogy legyen kijelölve egy külön idősáv a 65 év felettiek számára, de hogy ezt mikorra jelölik ki és milyen hosszú lesz, azt a polgármesterek szabadon dönthetik el, ezért a piac látogatásának szabályairól érdemes a település honlapjáról tájékozódni.

Noha a szabály szerint reggel kilenc és dél között az érintett korosztály továbbra is elmehet bevásárolni, a rendelet arra is kitér, hogy bárki bármikor kimozdulhat otthonról, ha ennek az a célja, hogy például elintézze a bevásárlást egy segítségre szoruló idős ismerősnek vagy hozzátartozónak. Ha van kit megkérni arra, hogy bevásároljon, ezt a segítséget mindenképpen indokolt igénybe venni, mert a járványveszélynek leginkább kitett korosztály számára a megjelölt idősávban is kockázatos másokkal kapcsolatba kerülni.

Ápolás céljából meglátogathatom-e az idős rokonomat másik városban?

Igen. Ha ő nem tud magáról gondoskodni, segítségre szorul (kora vagy betegsége miatt), akkor ezt a rendelet kifejezetten lehetővé teszi, ez megfelelő indok az otthonunk elhagyására. Ilyenkor is érdemes figyelni arra, hogy a lehető legkevésbé érintkezzünk vele, ha nem muszáj, ne menjünk másfél méternél közelebb, mert az idős, legyengült immunrendszerű emberek a leginkább kitettek a betegségnek.

Ha elkísérem a 65 év feletti rokonomat a boltba, akkor nem mehetünk be együtt?

Igen, a szabály úgy szól, hogy 65 év alatti és 65 év feletti egyidejűleg nem tartózkodhat a boltban (élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban). Bár a szabály így furcsának hathat, de a célja az, hogy az idősek – akik a leginkább ki vannak téve a vírusfertőzés súlyos szövődményeinek – lehetőleg ne menjenek vásárolni, maradjanak otthon, és kérjék mások segítségét a mindennapi ügyeik intézéséhez.

Ki gondoskodik az idősekről, ha nincs hozzátartozójuk, segítőjük? Hogy maradjanak így otthon?

Azoknak az idősekre, akiknek nem tudnak a családtagjaik, szomszédaik, ismerőseik segíteni, a polgármesternek kell megszerveznie az ellátást. Elvileg tehát minden településen biztosítva vannak annak a feltételei, hogy az idős, beteg embereknek ne kelljen utcára menniük. Számos társadalmi szerveződés is segítséget ajánl, érdemes ennek utánanézni!

Szülőknek és családoknak szóló aloldalunkon további információt találhatsz.

Megosztás