Így lehetsz aktív polgár különleges jogrend idején!

A járvány elleni védekezés alapjaiban forgatta fel az életünket, sok megszokott dologról kell lemondanunk. A jog, hogy kifejezhessük a véleményünket és közös ügyek mentén szerveződhessünk, azonban továbbra is a miénk. Sokszor nem a megszokott eszközökkel vagy a megszokott módon, de egy kis kreativitással továbbra is jogszerűen és hatékonyan lehetünk aktív polgárok.

Ezen az oldalon összeszedtük azokat az eszközöket, amelyek segítségével te is aktív polgár maradhatsz a saját közösségedben, akár tiltakozni, szerveződni, vagy éppen jótékonykodni szeretnél.

Információszerzés

A járványhelyzettel kapcsolatban mindenki szeretne gyors és hiteles információhoz jutni, de ez gyakran nehézségekbe ütközik, hol a nem kielégítő hivatalos tájékoztatás, hol az egymásnak ellentmondó hírek miatt. Megmutatjuk, milyen lehetőségeid vannak, ha szeretnél megbízható tájékoztatást kapni.

Információ szűrése, ellenőrzése

Nem csak a gyors tájékozódás ütközik nehézségekbe a koronavírus idején, de az is, hogy az információkhoz hiteles forrásból jussunk hozzá. Segítünk abban, hogy hogyan tudod szűrni, ellenőrizni az általad olvasott híreket.

Szerveződés

A járvány miatt megnehezedik vagy ellehetetlenül a személyes kapcsolattartás a közügyek iránt érdeklődő polgárok számára. Helyezd át a közösséged az online térbe!

Tiltakozás, véleménynyilvánítás

A kormány novemberi rendeletével megtiltotta mind a tüntetések szervezését, mind a gyűlések helyén való tartózkodást. De a véleménynyilvánítás szabadságának ezernyi formája van, és nem mindegyik jelent ugyanakkora kockázatot a járvány terjedése szempontjából. Ide kattintva megtudhatod, mik a hatályos szabályok és milyen lehetőségeid vannak az otthoni tiltakozásra.

Adománygyűjtés, mások segítése

A koronavírus-járvány rengeteg embert hozott előre nem látható nehéz helyzetbe. Sok orvos megfelelő védőfelszerelés nélkül kénytelen végezni a hivatását nap mint nap, vannak, akik elvesztették a munkájukat, mások a távolságtartási szabályok miatt elszigetelődtek, de a távoktatásban tanuló diákok és szüleik is új kihívásokkal néznek szembe. Ebben az útmutatóban arra adunk tippeket, hogy hogyan segítheted azokat, akik valamiért nehéz helyzetbe kerültek.

Döntéshozók befolyásolása

Az önkormányzati képviselők és a polgármester a polgárok legközvetlenebb környezetéért, lakóhelyéért tevékenykedhetnek. Mindannyian befolyásolhatjuk, számonkérhetjük, nyomás alá helyezhetjük őket. A vírus miatti rendkívüli helyzetben a döntéseket most egyedül a polgármesterek hozzák, így bármilyen javaslatunk van, azzal elsősorban őt érdemes keresnünk!