Így lehetsz aktív polgár különleges jogrend idején!

A járvány elleni védekezés alapjaiban forgatta fel az életünket, sok megszokott dologról kell lemondanunk. A jog, hogy kifejezhessük a véleményünket és közös ügyek mentén szerveződhessünk, azonban továbbra is a miénk. Sokszor nem a megszokott eszközökkel vagy a megszokott módon, de egy kis kreativitással továbbra is jogszerűen és hatékonyan lehetünk aktív polgárok.

Ezen az oldalon összeszedtük azokat az eszközöket, amelyek segítségével te is aktív polgár maradhatsz a saját közösségedben, akár tiltakozni, szerveződni, vagy éppen jótékonykodni szeretnél.

Tiltakozás, véleménynyilvánítás

A kijárási korlátozások alatt csak meghatározott okból hagyhatod el a lakóhelyedet, de otthonról is tiltakozhatsz. Erre a célra használhatod az ablakot, a kerítést, az erkélyt, bármilyen olyan felületet, ami az utcáról jól látható.

Döntéshozók befolyásolása

Az önkormányzati képviselők és a polgármester a polgárok legközvetlenebb környezetéért, lakóhelyéért tevékenykedhetnek. Mindannyian befolyásolhatjuk, számonkérhetjük, nyomás alá helyezhetjük őket. A vírus miatti rendkívüli helyzetben a döntéseket most egyedül a polgármesterek hozzák, így bármilyen javaslatunk van, azzal elsősorban őt érdemes keresnünk!

Információszerzés

A járványhelyzettel kapcsolatban mindenki szeretne gyors és hiteles információhoz jutni, de ez gyakran nehézségekbe ütközik, hol a nem kielégítő hivatalos tájékoztatás, hol az egymásnak ellentmondó hírek miatt. Megmutatjuk, milyen lehetőségeid vannak, ha szeretnél megbízható tájékoztatást kapni.

Információ szűrése, ellenőrzése

Nem csak a gyors tájékozódás ütközik nehézségekbe a koronavírus idején, de az is, hogy az információkhoz hiteles forrásból jussunk hozzá. Segítünk abban, hogy hogyan tudod szűrni, ellenőrizni az általad olvasott híreket.

Szerveződés

A járvány miatt megnehezedik vagy ellehetetlenül a személyes kapcsolattartás a közügyek iránt érdeklődő polgárok számára. Helyezd át a közösséged az online térbe!

Adománygyűjtés, mások segítése

A koronavírus-járvány rengeteg embert hozott előre nem látható nehéz helyzetbe. Sok orvos megfelelő védőfelszerelés nélkül kénytelen végezni a hivatását nap mint nap, vannak, akik elvesztették a munkájukat, mások a távolságtartási szabályok miatt elszigetelődtek, de a távoktatásban tanuló diákok és szüleik is új kihívásokkal néznek szembe. Ebben az útmutatóban arra adunk tippeket, hogy hogyan segítheted azokat, akik valamiért nehéz helyzetbe kerültek.