Döntéshozók befolyásolása - különleges jogrend idején

Vissza a főoldalra

Koronavírus widget

1. Keresd telefonon, Facebookon a polgármesteredet!

Az önkormányzati képviselők és a polgármester a polgárok legközvetlenebb környezetéért, lakóhelyéért tevékenykedhetnek. Mindannyian befolyásolhatjuk, számonkérhetjük, nyomás alá helyezhetjük őket. A vírus miatti rendkívüli helyzetben a döntéseket most egyedül a polgármesterek hozzák, így bármilyen javaslatunk van, azzal elsősorban őt érdemes keresnünk!

Mit érhetek el vele?

Ez a módszer főként akkor hatékony, ha minél többen kerestek meg egy-egy polgármestert. 

Közösen elérhetitek, hogy 

  • a polgármester kialakítsa vagy megváltoztassa valamiről a véleményét, vagy
  • nyilvánosan (ne) foglaljon állást valamilyen kérdésben úgy, ahogy szeretnétek; 
  • ezen felül visszajelzés adható a polgármesternek a munkájáról,
  • javaslatokat lehet hozzá eljuttatni olyan témákban, amiről a közgyűlés, vagy a képviselő-testület dönthet.

Hogyan csináljam?

Ha nem tudod, ki a polgármester a településeden, akkor nézz utána a www.valasztas.hu oldalon - a linkelt részben megtalálod az előző választások eredményeit. A települések saját honlapjukon általában közzéteszik a képviselők névsorát, a polgármester, alpolgármester(ek) nevét. A képviselőknek, polgármestereknek sok esetben saját honlapjuk van, de az őket jelölő szervezet, párt oldalán is megtalálható lehet az elérhetőségük.

Egy-egy ügyben hatékony lehet, ha “elárasztásos” technikával, nagyon sokan, rövid időn belül keresik meg a polgármestert akár ugyanazzal az előre egyeztetett mondanivalóval. Fontos, hogy a telefonálók udvariasak, békések, de határozottak maradjanak. Tartsd észben, hogy jogod van számon kérni képviselőt, polgármestert, hiszen ő a te megbízottadként is dolgozik – akkor is, ha nem rá szavaztál.

Mire figyeljek, mielőtt felhívom a polgármestert?

A polgármesterek általában nyilvános felületen (pl. honlapon, faliújságon, helyi lapban, szórólapon) meg szokták adni telefonos elérhetőségüket, ami legtöbbször egy titkársági telefonszám. Itt a polgármester napi teendői miatt általában időpontot kell egyeztetni a beszélgetéshez.

Előfordulhat az is (bár kevéssé valószínű), hogy a polgármester a magántelefonszámát adja meg mint elérhetőséget. Ebben az esetben tiszteletben kell tartani a magán- és családi élethez, a pihenéshez való jogot, tehát észszerű időben érdemes telefonálni: a hajnali és késő esti időpont nem javasolt, legjobb, ha munkaidőben telefonálsz. Ha a polgármester megszabja, hogy konkrétan milyen idősávokban lehet hívni, arra már nem feltétlenül kell tekintettel lenned, munkaidőben bármikor hívhatod, mivel ezzel semmilyen jog nem sérül. 

Bármennyire is dühös vagy, akkor tudsz eredményt elérni, ha határozott és békés maradsz. Mindenképpen tartózkodj a polgármestert vagy családját fenyegető, netán fizikai erőszakot kilátásba helyező kijelentésektől - ezeknek büntetőjogi következményei lehetnek!

Kereshetem ugyanígy az önkormányzati képviselőmet is?

Igen, természetesen beszélhetsz az önkormányzati képviselőddel vagy a település más -- számodra szimpatikus -- önkormányzati képviselőjével is. Ha nem tudod, kik az önkormányzati képviselők a településeden, akkor nézz utána a www.valasztas.hu oldalon - a linkelt részben megtalálod az előző választások eredményeit. A települések saját honlapjukon általában közzéteszik a képviselők névsorát. A képviselőknek, polgármestereknek sok esetben saját honlapjuk van, de az őket jelölő szervezet, párt oldalán is megtalálható lehet az elérhetőségük.

Fontos, hogy a járvány miatt veszélyhelyzet idején a képviselőknek nincsen döntési lehetőségük, viszont az nem kizárt, hogy észérvekkel tudnak hatni a döntéseket hozó polgármesterre, ezért érdemes lehet velük beszélni.

Kérdezd meg a képviselődet, hogy ő mit gondol a korlátozásokról és hogy azokat arányosnak, ésszerűnek tartja-e. Tegyél számára javaslatot arra, hogy lehetne a helyzetet a legjobban, a legkevesebb korlátozással megoldani. Kérj információt a képviselődtől! Ha valamit nem tudsz, lehet, hogy ő tud segíteni. A képviselőknek naprakészen tudniuk kell a hatályos korlátozásokról és jó esetben a polgármester terveiről is. Ha megtudsz valamit a képviselődtől, azt nyugodtan terjesztheted a barátaid, ismerőseid körében!

Kereshetem az országgyűlési vagy az európai parlamenti képviselőmet is?

Igen, semmi nem zárja ki, hogy helyi ügy miatt is keresd az országgyűlési képviselődet vagy egy európai parlamenti képviselőt. Ha nem tudod, hogy ki az országgyűlési vagy európai parlamenti képviselőd, akkor nézz utána a www.valasztas.hu oldalon - a linkelt részben megtalálod az előző választások eredményeit.

Természetesen a helyi szintű döntésekbe, rendeletekbe ők semmiképp nem szólhatnak bele, de felkarolhatnak egy-egy olyan témát, amely több településen is előkerül. Ha közvetlenül a választópolgároktól kapnak jelzéseket, akkor van esély arra, hogy fel tudják hívni a sajtón vagy más csatornákon keresztül a kormány, esetleg az érintett települések vezetőinek figyelmét a problémákra.  

A jelenlegi veszélyhelyzetben az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának van lehetősége a döntéseket előkészítő Operatív Törzset az egészségügyi helyzettel kapcsolatban meghallgatnia, ezért érdemes lehet olyan országgyűlési képviselőt megkeresned, aki tagja a Népjóléti Bizottságnak. A Népjóléti Bizottság tagjainak listáját itt találod meg.

Készíthetek-e hangfelvételt a beszélgetésről?

Ha telefon keresed a döntéshozókat, felmerülhet, hogy hangfelvételt szeretnél készíteni a velük folytatott beszélgetésről. A képmáshoz hasonlóan a hangfelvétel is személyiségi jogi védelmet élvez, így a képviselő vagy a polgármester joga sérülhet a felvétel elkészítésével, de különösen annak nyilvánosságra hozatalával. A telefonon hívott döntéshozó a polgári jog szabályai szerint elégtételt követelhet, ha nem járult hozzá ahhoz, hogy hangfelvételt készíts vagy azt nyilvánosságra hozd. A hivatali telefonszámot ugyanakkor éppen azért tartja fenn a polgármester, hogy ezen keresztül tájékoztassák a közvéleményt az azt foglalkoztató ügyekről, így egy ilyen beszélgetés nagyjából olyan, mintha egy sajtótájékoztatón tennél fel kérdéseket, tehát akár nyomós közérdek is szólhat a nyilvánosságra hozatal mellett.

2. Tudasd a problémát a kormányhivatallal is

    A polgármesterek a járvány ideje alatt sem tehetnek meg mindent. A helyi önkormányzatok jogalkotását a megyei és fővárosi szintű kormányhivatalok ellenőrzik.

    Készítettünk egy mintabeadványt, amellyel bárki fordulhat a kormányhivatalhoz, ha úgy ítéli meg, hogy egy településen a polgármester túllépné a veszélyhelyzet idejére kapott felhatalmazás kereteit. (Hogy ez mikor történik meg, arról bővebben itt írtunk.) A mintabeadványban kiemeltük azokat a részeket, amelyeket szükséges kiegészíteni, emellett azt is javasoljuk, hogy aki panaszt nyújt be, az konzultáljon az önkormányzati jogalkotás folyamatára rálátó személlyel, például önkormányzati képviselővel. A mintabeadvány ide kattintva letölthető

    Megosztás