Információszerzés - különleges jogrend idején

Vissza a főoldalra

A járványhelyzettel kapcsolatban mindenki szeretne gyors és hiteles információhoz jutni, de ez gyakran nehézségekbe ütközik, hol a nem kielégítő hivatalos tájékoztatás, hol az egymásnak ellentmondó hírek miatt. Megmutatjuk, milyen lehetőségeid vannak, ha szeretnél megbízható tájékoztatást kapni.

1. Fordulj közérdekű adatigényléssel a hivatalos szervek felé!

Az egyik leghatékonyabb módja a hiteles információszerzésnek, ha kérdéseidet közérdekű adatigénylésként teszed fel az önkormányzatod, állami szervek vagy hivatalok felé. Ez azért hasznos, mert a közérdekű adatigénylésre kötelező főszabály szerint 15 napon belül válaszolni. Ez tehát a legbiztosabb módja annak, hogy érdemi választ kapj egy kérdésedre. Azt érdemes észben tartani, hogy a veszélyhelyzet alatt kivételesen 45 nap a válaszadási határidő, ha az adatot kezelő szerv a veszélyhelyzettel kapcsolatos közfeladatai miatt nem tud hamarabb válaszolni, azonban erről értesítenie kell téged 15 napon belül.

Milyen információt kérhetek ki közérdekű adatként?

Közérdekű adatnak számít minden olyan információ, amely az állami vagy önkormányzati szervek, illetve más, közfeladatot ellátó szervek tevékenységére vonatkozik. Úgy lehet megkülönböztetni a közérdekű adatot a személyes adatoktól, hogy előbbi mindig valamilyen közüggyel kapcsolatos, míg utóbbi magánszemélyekre vonatkozik! Egy harmadik kategóriát képeznek a közérdekből nyilvános adatok, ezek olyan személyes adatok, amelyeknek megismerhetőségét valamilyen közérdek indokolja. 

A járvánnyal kapcsolatosan például közérdekű adat, hogy milyen és mekkora mennyiségű védőfelszerelés áll egy adott kórház rendelkezésére, a kórházi ágyak hány százaléka foglalt vagy mekkora költségvetéssel rendelkezik egy adott önkormányzat a vírus elleni védekezésre. Míg közérdekből nyilvános adat az elhunytak száma, alapbetegségei, korosztálya (anélkül, hogy ezekből az adatokból be lehetne azonosítani egyes személyeket).

Hogyan tudok közérdekű adatokat igényelni?

Az adatigénylésnek nincsenek formai követelményei, azt megteheted írásban - postai vagy elektronikus úton - és szóban is. Használhatsz akár sablonlevelet is, amit csak a kérdéseiddel kell kiegészíteni, ezt itt érheted el. Arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venned a leveled megírásakor és mit tehetsz, ha mégsem kapsz választ, itt olvashatsz részletesen.

2. Ismerd meg településed honlapját!

Ha a városodat, községedet is érintő információhoz szeretnél jutni, érdemes megkeresned a településed honlapját, általában ugyanis itt érheted el az aktuális önkormányzati felhívásokat és helyi rendeleteket. Ha például egy adott település kijárási korlátozásaira vagy kíváncsi, mindenképpen kezdd azzal, hogy megnézed a honlapot, az önkormányzatok leggyakrabban ide töltik fel a legfontosabb információkat.

Szintén a honlapon nézheted meg, hogy van-e a polgármesternek vagy a képviselőidnek közvetlen elérhetősége, amelyen keresztül személyesen is felveheted velük a kapcsolatot.

Előfordulhat, hogy a településednek nincs honlapja vagy az láthatóan nincs frissítve. Ilyenkor nézd meg, hogy van-e az önkormányzatnak Facebook-oldala. Egyre gyakoribb, hogy a könnyebb információcsere érdekében, a közösségi oldalakon található a hivatalos tájékoztatás.

Abban az esetben pedig, ha a településnek se honlapja, se hivatalos Facebook-oldala nincs, akkor az önkormányzati hirdetőtáblán fogod megtalálni a közérdekű információkat.

3. Keresd meg a polgármesteredet és képviselőidet a Facebookon, az Instagramon, vagy a Twitteren és kövesd be őket!

Manapság ez az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy figyelemmel kísérd a döntéshozók tevékenységét és kapcsolatba lépj velük, hiszen nem ritka, hogy egy-egy fontos intézkedést a közösségi médiában jelentsenek be. Jó példa erre a miniszterelnök személyes Facebook-profilja, ahol első kézből lehet értesülni a kijárási korlátozás módosításairól, gazdasági intézkedésekről, de olyan is előfordult már, hogy itt lehetett megtalálni a legújabb kormányrendeletet.

4. Írj információkérő levelet a döntéshozóknak!

Ha a keresett információt nem találod meg az interneten vagy személyesen szeretnéd egy ügyben elérni az önkormányzati dolgozókat vagy más döntéshozót, akár írhatsz is nekik egy informális levelet.

Az önkormányzati képviselők és polgármesterek hivatalos elérhetőségeit általában megtalálhatod a város honlapján, de írhatsz nekik akár Facebookon vagy más közösségi médián keresztül is

  Mit tehetek, ha nem kapok választ?

  Szemben a közérdekű adatigényléssel, egy informális megkeresésre nem kötelesek válaszolni a döntéshozók. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen eszköztelen lennél, ha nem kapsz választ. Érdemes ilyen esetben megkeresni a helyi sajtót vagy megosztani a történetedet közösségi oldalakon keresztül. Gyakran a nyilvánosságon keresztül lehet ugyanis elérni, hogy érdemi tájékoztatáshoz juss, hiszen az a politikusokat is kedvezőtlenül érinti, ha kitudódik, hogy nem reagálnak a megkeresésekre.

  Ezen kívül panasszal vagy közérdekű bejelentéssel is élhetsz az önkormányzat felé, amit kötelesek 30 nap alatt megvizsgálni és az eredményről értesíteni téged. A panasz egy olyan kérelem, amelyben egyéni jog- vagy érdeksérelmed orvoslását kérheted. A közérdekű bejelentésben pedig olyan körülményre hívhatod fel az önkormányzat figyelmét, amelynek orvoslása a közösséged érdeke, valamint javaslatokat is megfogalmazhatsz benne. Ha erre sem kapsz választ, akkor pedig az önkormányzatok felett törvényességi felügyeletet gyakorló illetékes kormányhivatalhoz fordulhatsz. A panaszt vagy közérdekű bejelentést elküldheted elektronikus úton is, itt találsz hozzá mintát.

  5. Hívd fel telefonon az önkormányzati képviselőket!

  Erről részletes tájékoztatót itt találsz.

  Megosztás