Szerveződés - különleges jogrend idején

Vissza a főoldalra

A járvány miatt megnehezedik vagy ellehetetlenül a személyes kapcsolattartás a közügyek iránt érdeklődő polgárok számára. Helyezd át a közösséged az online térbe!

1. Tartsd a kapcsolatot online a közösségeddel!

  • Hozz létre levelezőlistát, hogy email-ben tarthassátok a kapcsolatot. Ennek előnye, hogy bármilyen email címmel működik, használata gyors és egyszerű. Az egyik legismertebb eszköz erre a Google Csoportok, amelynek használatáról itt olvashatsz.
  • Hozz létre Facebook-csoportot. Itt csak azokkal tarthatod a kapcsolatot, akiknek van Facebook-fiókja, viszont cserébe nagyon interaktív, és sok eszköz a rendelkezésedre áll (például könnyen tudsz eseményt vagy szavazást létrehozni). A Facebook-csoport létrehozásáról itt olvashatsz.

  2. Milyen eszközökkel építhetem a közösségem a járvány idején?

   Valószínű, hogy a közösséged tagjai közül sokan a lakásukban maradnak, az is lehet, hogy ezért több szabadidejük van az eddigiekhez képest. Erősítsd a közösséged a következő eszközökkel.

   • Szervezz online találkozót! Videóhívásban megbeszélhetitek a legújabb fejleményeket és tervezhetitek a közös tevékenységet. Erre sokféle eszközt használhatsz: Skype, Google Meets, GoToMeeting, Facebook Messenger.
   • Adjátok át egymásnak a meglévő tudást, képezzétek magatokat! Az egyes találkozókat szervezzétek egy-egy téma köré, a közösség tapasztaltabb tagjai tarthatnak előadást, vagy meghívhattok külső szakértőket is. Az ilyen alkalmakra készülj tudatosan: legyen beosztva az időkeret, legyen moderátor, készüljön jegyzet.

   3. Használd a már meglévő közösséged egy új cél elérésére!

    Ha már van egy működő közösséged, új célt is a zászlótokra tűzhettek a járvány idején. Válasszatok közösen olyan célt, ami sokakat megmozgat, és a már meglévő kapcsolatokat, erőforrásokat gyorsan és hatékonyan át tudjátok csoportosítani az új cél elérésére. Egy helyi szervezet, pl. egy sportklub könnyen meg tud valósítani jótékonysági célokat is a járvány idején, vagy éppen közösen kezdhettek tájékoztatásba a saját helyi közösségetekben. Így új tagokkal bővülhet a közösséged, akik a járvány után is aktívak maradhatnak.

    4. Hogyan érjem el a helyi közösséget offline?

     Természetesen nem csak online eszközökkel tehetsz a közügyek előmozdításáért.

     • Szórólapokat, tájékoztató anyagokat juttathatsz el mások postaládájába. Ehhez nyomtatóra vagy fénymásolóra lesz szükséged.

     • Helyezz ki matricákat, falragaszokat! Fontos, hogy ezt csak a helyi szabályozásnak megfelelően teheted jogszerűen. Tájékozódj, hogy a településeden hogyan szabályozzák a falragaszok, matricák kihelyezését (például előfordulhat, hogy van erre rendszeresített hirdetőtábla kihelyezve, ezen kívül tilos falragaszt kihelyezni). Ezt önkormányzati rendelet szabályozza, ami általában elérhető a település honlapján. Ha nem találod meg, járj utána a szabályozásnak: hívd fel a helyi közterület-felügyeletet, ott tudniuk kell válaszolni a kérdésedre! Mindig ügyelj arra, hogy olyan ragasztót használj, ami eltávolításkor nem károsítja a használt felületet!

     Megosztás