Tiltakozás, véleménynyilvánítás - különleges jogrend idején

Vissza a főoldalra

1. Mondd el a véleményed az otthonod elhagyása nélkül!

  A kijárási korlátozások alatt csak meghatározott okból hagyhatod el a lakóhelyedet, de otthonról is tiltakozhatsz. Erre a célra használhatod az ablakot, a kerítést, az erkélyt, bármilyen olyan felületet, ami az utcáról jól látható: ezekre a helyekre üzenetet, molinót, zászlót helyezhetsz ki. Hangfalat, képernyőt vagy más, üzenetet közvetítő eszközt is használhatsz. Azonban arra figyelj, hogy a társasház közös használatú és tulajdonú részeit nem használhatod ilyen célra!

  Minden ilyen akciónak akkor van a legnagyobb hatása, ha az egymás közelében élők összefognak és egyeztetik a cselekvéseket például azonos vagy hasonló tartalmú molinót helyeznek ki, esetleg a nap ugyanazon percében egyszerre lépnek akcióba (lásd az egészségügyi és szociális dolgozóknak szóló taps este 8 órakor).

  Bármit is helyezel ki, mindenképpen rögzítsd alaposan, nehogy valakiben vagy valamiben kárt tegyen a leeső tárgy! Ellenkező esetben kártérítési és akár büntetőjogi felelősséged is lehet.

  Továbbá, ha nagyobb zajjal, hanggal járó tevékenységet folytatnál (pl. hangfalból, megafonból közvetítenél üzeneteket), akkor legyél tekintettel a többi lakóra is: válassz olyan idősávot, amikor az üzenet sokakhoz eljut, de nem zavarja az emberek pihenését, és a szükségesnél tovább ne tartson az akció. Lehetséges, hogy itt is számolnod kell jogkövetkezményekkel (pl. valaki birtokvédelmet kér a jegyzőtől a zaj miatt), de ennek esélyét csökkentheted, ha naponta csak pár percig tart a véleménynyilvánítás és arra észszerű időpontban kerülhet sor.

  2. Online tüntetés

   Az online térben is lehetséges csoportosan véleményt nyilvánítani, és tüntetésjellegű eseményt, hangulatot létrehozni. Az online tüntetés - a fizikai tér és a valós együttlét hiánya miatt - elsősorban beszédekre korlátozódhat, de mindenképpen előre meghatározott program szerint kell zajlania. Fontos, hogy olyan platformot válassz hozzá, amihez bárki szabadon tud csatlakozni, tehát a felhívás az offline tüntetésekhez hasonlóan itt is nyilvános, és a részvétel sincs meghíváshoz vagy jóváhagyáshoz kötve. Érdemes olyan felületet választani, ahol valós időben látható a résztvevők száma, ez mutatja a tüntetés erejét . A platformon a résztvevők kommentelélssal, a tüntetés megosztásával, vagy hangulatjelekkelfejezhetik ki az érzéseiket, gondolataikat.

   3. Tömeges, összehangolt véleménynyilvánítás online felületen

   Az online tüntetés mellett ez a másik olyan véleménynyilvánítási forma, amit a számítógép előtt ülve is lehet csoportosan gyakorolni. Ereje az előre egyeztetett tartalomban, mondanivalóban és időpontban rejlik. Ennek elképzelhetetlenül sok formája van: hashtag-, idézet-, és fotókampányok, politikusok közösségi oldalára küldött azonos tartalmú üzenetek, egy-egy tartalom sokszori megosztása és ezek kombinációja.

   A hashtag-kampány során egy-egy kifejezést, szót lehet elterjeszteni a közösségi oldalakon (Facebook, Instagram, Twitter) bejegyzéshez kapcsolódóan, úgy, hogy azt a # jellel vezeted fel. Ennek előnye, hogy a hashtaggel ellátott szóra kattintva a közösségi oldal összes ilyen szóval megjelölt bejegyzése előkereshető.

   Szintén ismert az idézetkampány, ami abból áll, hogy egy a heylzethez illő irodalmi, történelmi idézetet osztanak meg tömegesen, általában a hasthag-kampány eszközeivel együtt.

   A fotókampány során az ötletgazda azt kéri a résztvevőktől, hogy a közösségi oldalakra posztoljanak meghatározott tartalmú fotót (pl. a tiltakozók bizonyos helyen, ruhában vannak), itt is tömegesség a lényeg.

   Sokan összefogva készíthettek vizuális tartalmakat is: a véleménynyilvánítás hatása mindig erősebb, ha arcot is lehet társítani az elhangzottakhoz, tehát például olyan videót vagy fotómontázst is készíthettek, amiben arccal szerepeltek.


   Tudd, hogy online térben is érvényesek a szólás- és véleménynyilvánításra vonatkozó korlátok, különösen legyél tisztában a legújabb Büntető Törvénykönyv-módosítással!

   4. Használd ki véleménynyilvánításra az engedélyezett kijárást!

    A kijárási korlátozásoknak formálisan az is megfelel, ha a lakóhelyeden kívül tölthető időt részben véleménynyilvánításra használod fel, például kiragasztasz egy plakátot, matricát, lemosható festékkel vagy krétával feliratot írsz a járdára útban a boltba - természetesen ügyelve arra, hogy ez a lehető legkevesebb időt vegye igénybe, és közben betartva a kellő távolságot mindenkitől. Nézz utána annak is, hogy a településeden nem jár-e valamilyen szankcióval a plakátok engedély nélküli kihelyezése!

    Az engedélyezett lakhelyelhagyás során öltözékeddel is kifejezheted véleményedet, természetesen itt is hatásosabb, ha ezt többen összehangoltan, előre megbeszélten teszitek.

    5. Hagyományos, gyülekezési törvény szerinti tüntetés járvány-vészhelyzetben

     A veszélyhelyzetre vonatkozó szabályok szerint tilos a gyülekezési törvény szerint tüntetést szervezni, és a gyűlésen való részvétel sem jelent kivételt a kijárási korlátozások alól. A gyülekezési szabadság szélesebb korlátozásának indoka világos és nem is vonható kétségbe: az összegyűlt tömegben értelemszerűen jóval nagyobb a fertőzésveszély. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármilyen köztéri véleménynyilvánítás tilos.

     Mi a hatályos gyülekezési szabály a veszélyhelyzet idején?

     A kihirdetett veszélyhelyzetben a kormány a március 16-i rendeletével megtiltotta a tüntetést, a gyűlés helyén való tartózkodást. A hatályos kijárási korlátozások alapján sem jogszerű indok az otthon elhagyására a gyűlésen való részvétel. A tüntetésen való részvétel szabálysértésnek minősül, és ötszázezer forintig terjedő bírsággal sújtható. A kormányrendelet tehát általános gyülekezési tilalmat ír elő, ami szerint még spontán gyűlések sem jöhetnek össze.

     A veszélyhelyzetre vonatkozó különleges felhatalmazás alapján ugyan a kormány a gyülekezési jog gyakorlását rendeleti úton szélesebb körben korlátozhatja, akár fel is függesztheti. Az alkotmánnyal azonban ilyenkor is csak annyi korlátozás egyeztethető össze, amennyi a cél - jelen esetben a járvány elleni védekezés - eléréséhez feltétlenül szükséges és a céllal arányban áll. A járvánnyal szembeni védekezés hatékonysága tehát vitathatatlanul megkövetel bizonyos korlátozásokat, de csak annyit, amennyi a védekezéshez szükséges. A fertőzésveszély csökkentése tehát csak a hagyományos, közterületen tartott, személyes részvétellel járó gyűlések, tüntetések esetében igazolhatja a tiltást. A tilalom arányossága azonban attól függ, hogy egy konkrét tüntetésen való részvétel növeli-e egyáltalán a fertőzésveszélyt.

     Világjárvány van, a vírus miatt nem találkozhatnak az emberek. Ilyenkor el kell fogadni, hogy tüntetni sem lehet?

     A véleménynyilvánítás szabadságának ezernyi formája van, és nem mindegyik jelent ugyanakkora kockázatot a járvány terjedése szempontjából. A kijárási korlátozásokról és a tüntetések tilalmáról szóló szabályok csak a személyes jelenléttel járó gyűlések és felvonulások esetében szolgálják a célt. Ha azonban a véleménynyilvánítás során a résztvevők nem kerülnek egymással fizikai kontaktusba, akkor az általános tüntetéstilalom aránytalanul korlátozza az emberek alapjogait. A hatékonyság és a véleménynyilvánítás szabadsága nem mindig zárják ki egymást. 

     De egy tüntetésen mindig tömeg van! Vagy nem?

     Igen, leggyakrabban úgy tüntetünk, hogy összegyűlünk egy közterületen vagy együtt felvonulunk. Járvány idején ilyet valóban nem szabad csinálni, mert a járvány elleni védekezés hatékonyságát egy nagy létszámú tömegrendezvény megtartása valóban hátráltatná. De például egy autós felvonulás vagy egy félpályás útlezárás esetén a résztvevőknek nem kell érintkezniük egymással, tehát a fertőzésveszélyt nem növeli az ilyen tiltakozás. Szintén maradéktalanul be lehetne tartatni a fizikai távolságot egy olyan gyűlés esetén, amit kevés résztvevővel elég nagy területen tartanak. Tehát járvány idején is lehet másokkal együtt úgytiltakozni, hogy azzal sem magunkat, sem másokat nem teszünk ki fertőzésveszélynek. Autós tüntetésekre jó példa a gödiek tiltakozása a helyi adóbevétel kormányzati elvonása ellen, vagy az ellenzéki képviselők által szervezett dudálás a Clark Ádám téren. De építkezések megkezdése ellen is lehet biztonságosan tiltakozni a munkagépek feltartóztatásával.

     Gyűlést szervezni túl nagy felelősség a járvány idején, nem?

     Az óvintézkedések betartása és betartatása, mindenekelőtt az emberek közötti fizikai távolság biztosítása nem könnyű, így vakmerőség volna ezt vállalnia egy magánszervezőnek. Ilyen speciális helyzetben köztéri gyűlést szervezni még egy rutinos, összeszokott szervezői csapatnak is nagy kockázatot jelent.

     Mégsem zárhatjuk ki annak a lehetőségét, hogy valaki akár bejelentés nélkül is gyűlést szervezzen közterületre, vállalva a szabálysértési felelősséget is, mert úgy gondolja, hogy az összegyűlő tömegben is fenn tudja tartani a szükséges járványügyi óvintézkedéseket, a résztvevők fizikai távolságát. Nem lehetetlen feladat, de nem szabad megfeledkezni a következőkről:

     • A járványveszély idején eleve sokkal komolyabb szervezői és résztvevői felelősséggel kell számolni, és minél népesebb egy gyűlés, annál nagyobb a fertőzésveszély, tehát annál nagyobb a szervezői felelősség is.
     • A gyűléshez nemcsak a részvétel tartozik hozzá, hanem az odajutás a helyszínre, és az onnan való távozás is, és mind az odajutás, mind a helyszín elhagyása közben könnyen kialakulhat tömeg.
     • Az államnak ugyan kötelessége az alapjogok gyakorlásának tevékeny, rendőri és egészségügyi biztosítása, ám egy járvány idején a rendőri és egészségügyi személyzetre sokkal több feladat hárul, ezért előfordulhat, hogy a gyűlést már nem tudják biztosítani.

     Várható jogkövetkezmények

     A gyülekezésre vonatkozó tilalom és a kijárási korlátozás megsértése szabálysértésnek minősül, és ötszázezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. De a rendőrség nemcsak a kijárási szabályok megsértése miatt, hanem a tapasztalatok alapján a közlekedési szabályok megsértése miatt is előszeretettel von felelősségre demonstrálókat. Amennyiben erőszakmentes véleménynyilvánítás, vagy egy tiltakozó akcióban való részvétel miatt szabálysértési vagy büntetőeljárást indítanak ellened, keresd a TASZ jogsegélyszolgálatát.

     Hiteles, érthető, folyamatosan frissülő információk. Hétvégén és ünnepnapokon is elérhető ingyenes jogsegélyszolgálat. Ott voltunk a járvány első pillanatában és ott leszünk akkor is, ha már túl vagyunk rajta. Mindezt a TASZ támogatói teszik lehetővé. Segítsd te is a munkánkat akár 1000 forinttal, hogy senki ne maradjon egyedül a nehéz helyzetekben.

     Támogass minket, hogy folytathassuk!

     Megosztás